Neautorizováno !


 

(11.30 hodin)

(pokračuje Patočka)

Pro tuto akci je v rozpisu části individuální dotace rozpočtováno 3 842 366 000 Kč. Tento přesun provést ve prospěch kapitolní části 327 rovněž z Ministerstva dopravy a spojů, kapitolní část 250 - výstavba dálnice D 11 Praha - Hradec Králové, na úsek D 11 Dobšice - Chýšť - Osičky a tuto stavbu o uvedenou částku 400 mil. Kč navýšit. Pro informaci uvádím, že ve státním rozpisu Ministerstva financí je pro tuto stavbu plánováno 35 milionů.

Jako zdůvodnění uvádím, že omezení výstavby železničnímu koridoru vzhledem k minuloročnímu překročení rozpočtovaných hodnot nebude zřejmě významně ovlivňovat zbývající postup této investice. Přesun dotací do stavby D 11 z Poděbrad směrem na Hradec, která je územně připravena minimálně dneska do úseku Chlumec nad Cidlinou a zřejmě je investičně nejlevnější ze stávajících realizovaných plánovaných dálnic, bude rozhodujícím způsobem ovlivňovat ekonomický rozvoj této oblasti a rozhodně bude znamenat výhodnější spojení na severní Moravu, tzn. zprůmyslnění této oblasti a odlehčení dneska přetížené dálnice D 1. Předpokládám, že tento návrh bude mít a má komplexní podporu nejenom od obyvatelstva, ale i obcí, měst, celého tohoto regionu, ale předpokládám, že se jedná o podporu i od ostatních politických stran a subjektů.

Ne nepodstatným důvodem mého návrhu je to, že dostavba této dálnice, jejíž první úsek z Prahy do Poděbrad byl v loňském roce již ve svém povrchu renovován a rekonstruován, zvýší výrazně bezpečnost silničního provozu na úseku Poděbrady - Hradec a následně potom na Svitavy, protože tento úsek je jeden z nejkritičtějších, kde dochází nejvíce ke smrtelným nehodám.

Žádám všechny poslance o podporu tohoto mého pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Poslanec Kořistka, po něm poslanec Pleva.

 

Poslanec Zdeněk Kořistka: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, mám dva pozměňující návrhy. Jeden je řekl bych úzce lokální, druhý přece jenom obecnější.

Za prvé převést z kapitoly 304 - Úřad vlády částku 44 mil. Kč do kapitoly 398 - Všeobecná pokladní správa, do programu 398 210 - Výstavba a technická obnova školských zařízení v působnosti okresních úřadů a obcí, a to Základní škola Mikulovice - výstavba tělocvičny 22 mil. Kč; Základní škola Žulová - výstavba tělocvičny 22 mil. Kč.

Zdůvodnění: Navrhuji ponížit výdaje Úřadu vlády o 44 mil. Kč, jelikož kapitola 304 oproti roku 1999 je navýšena na 382 mil. Kč, tedy o 27 %. Myslím si, že i po tomto mém návrhu toto navýšení zůstává ve výši 12 %, a to je podle mne přijatelné.

Náklady na výstavbu tělocvičny v Mikulovicích jsou cca 32 mil. Kč a v Žulové cca 44 mil. Kč. Potřebné doklady byly předány na Ministerstvo financí. Situace ve zmiňovaných školských zařízeních je katastrofální. Tělocvičny jsou v havarijním stavu, dokonce jedna z nich je v zimě vytápěna dírou ve zdi, kterou je foukán horký vzduch z kotle na děti. To pro vaši informaci. Další tělocvična je pravidelně zaplavována vodou, a je tedy v současnosti uzavřená. Nedovedu si představit, že podobné školské zařízení by mohlo fungovat v Praze nebo v některém z dalších měst. Všechny poslanecké kluby dostaly stručnou charakteristiku těchto objektů s fotografiemi.

Za druhé navrhuji převést kapitoly 398 - Všeobecná pokladní správa z podpory exportu částku 360 mil. Kč do kapitoly 327 - Ministerstvo dopravy a spojů, do programu výstavby dálnic, a to výstavba dálnice D5 Praha - Plzeň - Rozvadov 100 mil. Kč, program 327/210, výstavba dálnice D 47 Lipník nad Bečvou - Ostrava - státní hranice České republiky - Polsko 160 mil. Kč, program 327 240 a za třetí výstavba dálnice D 11 Praha - Hradec Králové - státní hranice České republiky - Polsko 100 mil. Kč, program 327 250.

Zdůvodnění: V kapitole Všeobecná pokladní správa je vyčleněna částka na podporu exportu ve výši 1,409 miliardy korun. Upozorňuji, že jde o nárůst z 561 mil. Kč v roce 1999, tedy nárůst na 251 %. Dále je určeno na proexportní politiku dalších 310 mil. Kč v rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu. Jedná se tedy celkem o částku 1,790 mil. Kč (nemá to být 1,719 mil. Kč?).

V hospodářském výboru jsem upozornil na informaci z dílu C státního rozpočtu Zpráva k návrhu státního rozpočtu na rok 2000, kde se lze dočíst, že dotace pro EGAP se navyšuje o 49 % z důvodů negativních dopadů pojistných plnění u vývozů pojištěných EGAPem a směřujících do Ruské federace a Chorvatska. Hospodářský výbor přijal usnesení, ve kterém žádá vyhodnocení činnosti exportní a garanční banky v uplynulém období. Vím, že podpora exportu je nutná, ale letošní navýšení je podle mne extrémní.

Všechny tyto investice, které jsem navrhoval, jsou připraveny k realizaci a byly takto navrhovány v původním návrhu státního rozpočtu. Fond dopravy, který bude tuto oblast pokrývat, ještě nefunguje a jeho zdroje jsou v tuto chvíli nejasné. Příjmy z privatizace, které se poskytnou z Fondu národního majetku do Fondu dopravy, nejsou v tuto chvíli určeny žádným usnesením, a pokud budou finanční zdroje z privatizace směřovány do dopravy, stane se tak až na konci tohoto roku. A navrhované stavby je ovšem nutno financovat v průběhu tohoto roku.

Ještě chci upozornit, že ve státním rozpočtu v programu výstavba a obnova dálnic se oproti roku 1999 tato částka ponížila právě z důvodu chystaného Fondu dopravy na 72 % oproti roku 1999, a to považuji za částku velice nízkou, proto tento můj druhý návrh pro tyto konkrétní investice.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Pleva, po něm poslanec Kvapil.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, z úst mnoha předřečníků jsme slyšeli, že jedním z největších problémů naší republiky je nezaměstnanost. A s tímto tvrzením se asi ztotožníme všichni. Nicméně když vidíme politiku vlády při řešení tohoto problému, zdá se mi někdy, že jedná podle hesla, že pravá ruka neví, co dělá levá. Určitě velkým problémem nezaměstnanosti je především problém nezaměstnanosti absolventů škol, protože tyto děti nebo mladí lidé, abychom je nepodceňovali, nezískají pracovní návyky, zvyknou si být nezaměstnaní a stávají se skutečně problémem i z hlediska dlouhodobé nezaměstnanosti.

Tudíž by bylo logické, že dáme co nejvíce peněz na to, abychom podporovali právě zaměstnávání či zvyšování kvalifikace absolventům především středních škol, protože mezi absolventy středních škol je až 60% nezaměstnanost. Je také známo, že mladí lidé s vyšší kvalifikací hledají daleko lepší uplatnění na trhu práce.

My ale se dočteme ve státním rozpočtu, že vysoké školy, které hodlají přijmout studenty nad státem daný počet, budou za toto potrestány odpočtem. Tudíž přijdou o určité peníze.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP