Neautorizováno !


 

(11.00 hodin)

(pokračuje Vojíř)

Z tohoto důvodu se domnívám, že je vhodné, aby místo toho, aby obecně vzato byla přidělena částka místnímu rozvoji, je lepší ji využít na již existující projekty, které mohou být realizovány okamžitě a rychle, neboť tak, jak jsem uvedl v kapitole b), na všechno existují projekty, jak na dálnici D 47, tak na výstavbu křižovatky 1/13 v Mostě, tak i na obchvat Chomutova, což zprůchodní a zrychlí průjezd komunikací R7.

Toto všechno jsou v podstatě požadavky investorů, kteří říkají, že jsou připraveni a ochotni investovat na pozemcích, které samozřejmě existují, které jsou zasíťovány, kde jsou průmyslové zóny, nicméně se do těchto lokalit nejsou schopni přemístit. Nejde o to, jestli se přemístí onen podnikatel, abychom si rozuměli, ale jde o to, že svou produkci potřebuje prodávat nikoli pouze v úzkém okolí, ale v širokém okolí včetně toho, že ji musí transferovat např. do zahraničí. Z tohoto titulu bych byl rád, aby to nebylo vnímáno jako stavění jednoho ministerstva proti druhému, ale jako racionální využití prostředků, které myslím, že je možno rychle použít.

Ještě bych na závěr rád zdůraznil a požádal o podporu mého pozměňovacího návrhu proto, že jsme v měsíci březnu a projekty, které nebudou mít svou přípravu a nebudou okamžitě ke spuštění, nebudou moci být ani realizovány. Projekty, o kterých hovořím, jsou okamžitě ke spuštění a okamžité realizaci. Děkuji všem za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Schling, další je pan poslanec Vávra. Ještě technická.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Pane předsedo, omlouvám se, budu velmi stručný. Chtěl jsem ve své faktické poznámce pouze podpořit, nikoliv oponovat, to, co řekl kolega Vojíř. Jen připomenu této sněmovně, že existuje i závazek myslím ze smlouvy česko-německé, podepsané v roce 1992, na výstavbu této komunikace, která by tak pomohla severočeskému regionu zkoušenému nezaměstnaností. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Schling.

 

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedo, dámy a pánové, mám drobný pozměňovací návrh k tisku 376/8, tzn. k usnesení rozpočtového výboru, kde pod pořadovým č. 34/10 je uvedena položka 10 mil. Kč na dostavbu Nemocnice Jihlava. Navrhuji změnit pouze text na "rekonstrukce kotelny v Nemocnici Jihlava".

Odůvodnění. Tam probíhají souběžně dvě stavební akce. Jedna je skutečně dostavba celé technologie nemocnice, tzn. operační sály a další zařízení, souběžně tam probíhá už asi třetí rok rekonstrukce kotelny, která by měla být v letošním roce dokončena. Zatím tato stavební akce byla financována z prostředků nemocnice na úkor jiného zařízení a s pomocí rozpočtu okresního úřadu. Prosím pouze o změnu textu. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Vávra, po něm pan poslanec Ouzký.

 

Poslanec Eduard Vávra: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, mám jen jeden pozměňovací návrh. Navrhuji zařadit do rozpočtové kapitoly Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, program 398/210 - Výstavba a technická obnova - na výstavbu tělocvičny při Základní škole Olešnice ve výši 13 500 000 Kč na úkor snížení z kapitoly Ministerstva vnitra - Reforma veřejné správy.

Krátké zdůvodnění. Městečko Olešnice získalo ocenění Obec roku 1999 a jistě si proto zaslouží výstavbu realizovat, a to také proto, že je to již opakovaná žádost z roku 1997. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Prosím pana poslance Ouzkého, po něm pan poslanec Tomíček.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji v kapitole 398 - Všeobecná pokladní správa, v programu 090 - Rezerva a ostatní účelově určené výdaje na financování reprodukce majetku, snížit položku 398094001 - Reforma veřejné správy, z částky 2 mld. Kč o 250 mil. Kč a navrhuji v kapitole 398 Všeobecné pokladní správy v programu 398090 - Rezervy a ostatní účelově určené výdaje na financování reprodukce majetku - vytvořit novou položku, která by se jmenovala Rezerva na řešení havarijních stavů ve zdravotnictví, ve výši 250 mil. Kč.

Navrhuji promítnout tyto změny v kapitole jako pozměňovací návrh do vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2000.

Dovolte mi krátké zdůvodnění. Dosud neexistuje systematický projekt reprodukce investičního majetku v resortu zdravotnictví. Většina zdravotnických zařízení má problémy stavebního charakteru. Tato položka v návrhu státního rozpočtu vždy existovala v uplynulých letech, tentokráte vypadla, byla zrušena mezi druhou a třetí verzí návrhu státního rozpočtu na tento rok. Těžko může tato sněmovna předpokládat, že v tomto roce žádná havárie ve zdravotnickém sektoru nebude. Zároveň mezi druhou a třetí verzí státního rozpočtu byla snížena položka 398091901, která byla určena na havarijní stavy obecně bez specifikace resortu, a byla snížena z 519 mil. Kč na 155 mil. Kč. Tedy nelze předpokládat ani sanaci případných havarijních stavů ve zdravotnictví z této kapitoly. Proto vás žádám o podporu této změny.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Poslanec Tomíček a po něm poslanec Bílý.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, včera jsme obdrželi parlamentní tisk č. 376/8, což je usnesení rozpočtového výboru č 244 k vládnímu návrhu o státním rozpočtu na rok 2000. V tomto tisku je navržen souhlas s tímto vládním návrhem ve znění pozměňovacích návrhů. Pevně věřím, že členové rozpočtového výboru přistoupili k vládnímu textu zákona odpovědně. Navržené pozměňovací návrhy jsou podepřeny požadavky krajů či okresů a řeší nejdůležitější problémy daného regionu, jako je např. výstavba či oprava škol, zdravotnických zařízení, technická obnova domů s pečovatelskou službou či rekonstrukce význačných historických památek.

Nicméně se domnívám, že do všech těchto položek se vloudila jedna částka, která tam nepatří, která se tam dostala nedopatřením patrně z jiné databáze podobných akcí. Po krátkém zdůvodnění navrhnu řešení. Jedná se o akci uvedenou pod č. 68 s názvem "účelová dotace Aquapark Bublava, okres Sokolov". Pokud je mi známo, tato investiční akce není zahrnuta v situační analýze a návrhu na opatření pro okres Sokolov, která byla zpracována v roce 1999. Není v materiálech regionální koordinační skupiny ani v rozvojovém programu regionu NUTS 2 - severozápad a nenachází se ani v programu revitalizace pánevních oblastí regionu severozápad a není ani součástí programu pro podporu snížení nezaměstnanosti. Dá se tedy říci, že se jedná o čistě komorní akci, o místní iniciativu. Nic proti tomu. Zde se ovšem musíme zamyslet nad tím, zda je tato iniciativa účelná a má takový dosah, aby na ni bylo možno čerpat z veřejných peněz.

Co je tedy podstatou? Aquapark znamená vybudování koupaliště s atrakcemi, skluzavkami a dalším vybavením. Celkové náklady se pohybují zhruba ve výši 60 mil. Kč, pro rok 2000 se počítá s 20 mil. Kč, obec Bublava má 240 obyvatel, leží v nadmořské výšce 700 metrů a nejbližší město mající více než 10 000 obyvatel je zhruba 30 km vzdáleno. Naskýtá se otázka, zda bude tento areál využit. S tím souvisí i úhrada nákladů na výstavbu a samozřejmě samotných provozních nákladů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP