Neautorizováno !


 

(10.30 hodin)

(pokračuje Šafařík)

Souhra při projednávání v rozpočtovém výboru vedla k tomu, že se tam objevily položky jako Jetřichovice, nějaká zastávka za 0,5 mil. Kč a zatravnění pro Bohemians za 1 mil. Kč, což jsou položky, které jsou v podstatě z mého pohledu na státní rozpočet trochu směšné, a mohli jsme se toho vyvarovat.

Uznávám, že některé položky, které v rámci projednávání v rozpočtovém výboru byly zařazeny, jsou oprávněné a nahrazují to, co Ministerstvo financí i jiná ministerstva nezohlednila jako požadavky ze strany územních orgánů, okresních úřadů apod. To jenom poznámka na okraj.

A nyní ke svému konkrétnímu pozměňovacímu návrhu. Jedním ze státních úřadů, který jeví výraznou dynamiku od června roku 1998, je Úřad vlády, který bobtná, bobtná a bobtná jak po stránce finanční, tak po stránce investiční, a myslím, že se to neodráží na činnosti vlády. To je můj osobní názor, pan předseda může mít samozřejmě jiný názor. A myslím, že je potřeba i z hlediska finančního to určitým způsobem omezit.

Proto můj první návrh je na snížení kapitoly 304 - Úřad vlády ČR ve výši 70 mil. Kč a současné zvýšení položky vládní rozpočtové rezervy v kapitole VPS o tuto položku 70 mil. Kč. Co se týká položek, v rámci těchto 70 mil Kč půjde o 40 mil. Kč na platy a související pojištění a 30 mil. Kč týkajících se investic v kapitole 304 - Úřad vlády ČR.

Co se týká druhého návrhu, bude to samozřejmě trochu to, co poslanci dělají, tzn. ošetřují si území, ve kterém se pohybují. A já se pohybuji na prostoru budoucího Olomouckého kraje a části i Ostravského kraje.

Pokud člověk projede návrh rozpočtu, tak jak je, vidím, že území, které mi je určitým způsobem jako zájmové, to znamená okraj Moravy, Jesenicko apod., bylo výrazně opomenuto a v podstatě mimo řešení školy ve Vidnavě zde tyto požadavky vůbec nebyly zohledněny ani minimum. Proto si dovoluji dát návrh na určitým způsobem zajištění oprav některých školských zařízení.

Proto text mého pozměňovacího návrhu je asi tento:

Zařadit do kapitoly VPS do programu č. 398/210 - Výstavba a technická obnova školských zařízení v působnosti okresních úřadů a obcí:

  1. rekonstrukce Základní školy Mikulovice ve výši 19 mil. Kč,
  2. rekonstrukce Základní školy Zlaté Hory ve výši 12 mil. Kč,
  3. rekonstrukce Základní školy Jeseník ve výši 15 mil. Kč,
  4. přístavba Základní školy Žulová ve výši 11 mil. Kč,
  5. rekonstrukce a přístavba Základní školy Rapotín ve výši 13 mil. Kč.

Čerpání těchto položek navrhuji z vládní rozpočtové rezervy kapitoly VPS.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Jako další je pan poslanec Matějů, připraví se paní poslankyně Hanačíková.

 

Poslanec Petr Matějů: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovoluji si přednést pozměňující návrh ke kapitole 333- Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Upozorňuji, že se jedná o návrh, který byl původně součástí většího balíku návrhů z výboru pro vědu, vzdělání, mládež, kulturu a tělovýchovu, který zatím nebyl schválen. Tento pozměňovací návrh zní:

V kapitole 333 - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - posílit vysoké školy v položce Výzkum a vývoj o částku 89 mil. Kč a o tuto částku snížit v téže kapitole položku Výzkumná centra.

Krátké zdůvodnění. Ve srovnání s minulým rokem stouply státní výdaje na výzkum a vývoj o téměř 2 mld. Kč, což činí zhruba 20 % loňských výdajů. To je nepochybně pozitivní krok současné vlády, nicméně je zde určitý problém v rozdělení těchto prostředků, neboť došlo k velmi výraznému navýšení prostředků na výzkum a vývoj v kapitole Akademie věd a k mnohem menšímu navýšení této položky u vysokých škol. Existuje přitom všeobecná shoda v tom, že je potřeba postupně posilovat výzkum a vývoj na vysokých školách. A proto pozměňující návrh se snaží alespoň vyrovnat růst těchto výdajů na Akademii věd a na vysokých školách.

Upozorňuji, že jsem byl dnes ráno informován o tom, že tento návrh podporuje jak Rada vlády pro výzkum a vývoj, tak Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Matějů. Hovoří paní poslankyně Hanačíková, po ní pan poslanec Hrnčíř.

 

Poslankyně Ivana Hanačíková: Pane předsedající, vládo, dámy a pánové. Můj pozměňovací návrh je na uvolnění finančních prostředků ve výši 20 mil. Kč z kapitoly VPS na realizaci stavby kanalizace v Bystřici pod Hostýnem kód 329/040 do kapitoly Ministerstvo zemědělství.

Odůvodnění: Rekonstrukce řadu ve stáří 60 až 90 let, která měla za důsledek v roce 1997 v době povodní zatopení území města. Výstavbou ekologických, pro život nezbytných zařízení - čistírna odpadních vod, (?) sběrač, celovzdušná (?) plynofikace, skládka -, se město zadlužilo, a proto žádá o dotaci.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Hrnčíř, další je pak pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane předsedo, vážená vládo, paní poslankyně, páni poslanci, dovoluji si předložit pozměňující návrh k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2000.

Tyto návrhy jsou dva:

1. Snížení státního rozpočtu kapitola VPS, položka Vládní rozpočtová rezerva, o 21 mil. Kč a zvýšení státního rozpočtu kapitola VPS, zvýšení programu 398/110 - Výstavba a technická obnova zdravotnických zařízení v působnosti okresních úřadů a obcí, položka Rekonstrukce Nemocnice s poliklinikou Nový Jičín, druhá etapa, o 21 mil. Kč, nově zařazená.

2. Snížení státního rozpočtu kapitola VPS, položka Vládní rozpočtová rezerva, o 4 mil. Kč a zvýšení státního rozpočtu kapitola VPS, zvýšení programu 398/210 - Výstavba a technická obnova školských zařízení v působnosti okresních úřadů a obcí, položka Školní tělocvična Základní školy T. G. Masaryka Bílovec, o 4 mil. Kč, nově zařazená.

Dámy a pánové, myslím si, že tyto pozměňovací návrhy jsou v souladu s tím, co nám bylo předloženo ve sněmovním tisku z rozpočtového výboru, neboť i tyto dvě akce jsou minimálně stejně potřebné jako ostatní z těchto programů o výstavbě a obnově budov ve školství a zdravotnictví. Pokud by byl tento návrh přijat, i tak by pořád vládní rozpočtová rezerva byla ve výši více než 300 mil. Kč.

Děkuji vám za podporu tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hovoří pan poslanec Gongol, po něm pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedo, dámy a pánové, nejdříve přednesu několik pozměňovacích návrhů ke státnímu rozpočtu.:

1. V kapitole Poslanecká sněmovna snížit výdaje o 54 mil. Kč a tyto přesunout do kapitoly Ministerstvo práce a sociálních věcí na aktivní podporu zaměstnanosti.

2. V kapitole Ministerstvo kultury - projekt Praha Evropské město kultury rok 2000 snížit částku o 100 mil. Kč a tuto převést na kapitolu Ministerstvo práce a sociálních věcí na aktivní podporu zaměstnanosti.

3. V kapitole Ministerstvo kultury - účelová rezerva pro Filmový festival Karlovy Vary snížit částku o 20 mil. Kč a přesunout ji do kapitoly Ministerstvo práce a sociálních věcí na aktivní podporu zaměstnanosti.

4. Z kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj přesunout částku ve výši 1 mld 70 mil. Kč, která je vyčleněna na podporu regionálního rozvoje, do kapitoly Ministerstvo průmyslu a obchodu na stejný účel, tj. podpora regionálního rozvoje.

Alternativně, pokud nebude přijat tento návrh, pak předkládám návrh č. 5 k bodu 4, a sice tohoto znění:

***




Přihlásit/registrovat se do ISP