Neautorizováno !


 

(14.50 hodin)

Poslanec Libor Ambrozek: Omlouvám se kolegovi Talířovi, nevyfouknu mu to, s čím chce vystoupit. Chtěl bych na základě toho, co jsem avizoval v obecné rozpravě, navrhnout, aby jako předloha pro jednání byl schválen sněmovní tisk 426/2, to je ten komplexní návrh přijatý naším výborem.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O tomto návrhu rozhodneme ihned, a to v hlasování pořadové číslo 149, které zahajuji.

Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 149 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 178 vyslovilo 161 a 7 bylo proti.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Děkuji a nyní si dovolím přednést dva okruhy pozměňovacích návrhů, které vyplynuly ještě z jednání po ukončení výboru.

První si dovolím nazvat jako legislativně technické, protože jsou to úpravy, které byly schváleny výborem při projednávání, ale v tisku 426/2 jsou uvedeny špatně nebo nejsou uvedeny. Jedná se o část 27, kde v bodě 11 nepatří vypuštění písm. c), vypouští se správně jen písm. k) a není ani nutná věta dalšího komentáře o přeznačení písmen.

Za druhé, bod 22 v části 27 správně zní: § 14 odst. 2 v první větě se za slova "se souhlasem" vkládají slova "kraje v přenesené působnosti" a pak už text pokračuje "a za slova školská zařízení jim sloužící" atd. To je druhá úprava.

Z legislativně technických ještě úprava třetí v části 61, což jsou přechodná a závěrečná ustanovení, tam nepatří odst. 2. Tento text byl výborem vypuštěn a ve sněmovním tisku 426/2 se to nepromítlo. Tolik tři úpravy legislativně technické.

Nyní si dovolím přednést několik pozměňovacích návrhů, jak vzešly z debaty s jednotlivými ministerstvy, která zjistila, co v částech, které se jich týkají, je ještě špatně. První návrh se týká části 16, to je změna zákona o ochraně hospodářské soutěže. Abych to uvedl. Většina návrhů, které přednesu, je nutná proto, že zatímco běží projednávání tohoto komplexního kompetenčního zákona, jsou přijímány novely zákonů odborných, které už prošly Senátem a jsou podepsány prezidentem a vyšly ve Sbírce. Ministerstva, když návrhy chystala sem do kompetencí krajů, tak na to ještě nereagovala. Jestli zapomněla nebo to nestihla, to teď nebudu komentovat.

Takže v části 16 ve změně zákona o ochraně hospodářské soutěže se v bodě 4 vypouštějí slova "ve větě druhé". Zdůvodnění: § 18 odst. 2 byl novelou zákona upraven tak, že orgány obcí, to, co se tam upravuje, už není ve větě druhé, je to ve větě jiné, takže je třeba vypustit ta slova "větě druhé".

Dále v části 33, to je změna zákona o působnosti orgánů ČR v sociálním zabezpečení, bod 2 má správně znít: V § 2 odst. 1 se zrušuje písm. e), dosavadní písmena f) a g) se označují jako písmena e) a f).

V bodu 4, který se týká § 3 se v odst. 1 písm. a) zrušují slova "ve svém správním obvodu" a písm. b) se zrušuje. Dosavadní písm. c) se označuje jako písm. b). Tyto úpravy jsou vyvolány přijetím zákona o sociálně právní ochraně dětí a zákonů navazujících.

Nyní se přesuneme k části 42, která se týká novely zákona o myslivosti. To je spíš úprava formálního charakteru, ale přednesu ji jako pozměňovací návrh. V bodě 4, který se týká § 38 odst. 1, se za slovo "mysliveckých" vkládá slovo "organizací" a pak pokračuje dále text návrhu, že slova "zainteresovaných organizací" se nahrazují slovem "dotčených orgánů".

V části 43 se to týká novely zákona o rybářství. Ministerstvo zemědělství se dopustilo chyby, když slova "Československý rybářský svaz", který už dnes neexistuje, naradilo slovy "Český rybářský svaz", protože na území Moravy a Slezska vykonává působnost Moravský rybářský svaz. Proto v části 43 bod 14 se za slova "Český rybářský svaz" vkládají slova "a Moravský rybářský svaz".

Nyní se dostáváme k části 47, která se týká zákona o pozemních komunikacích, to se týká bodu 4, tj. § 40 odst. 2 písm. d). K původnímu návrhu, že slovo "okresu" se nahrazuje slovem "kraje", se ještě doplňuje: za slovo "silnic" se vkládají slova "první třídy".

Bod 7 - to se týká § 40 odst. 4 písm. a) - správně zní: "Vykonávají působnost speciálního stavebního úřadu ve věcech silnic druhé a třetí třídy a působnost silničního správního úřadu ve věcech silnic, s výjimkou věcí, o kterých rozhoduje Ministerstvo dopravy a spojů nebo orgán kraje v přenesené působnosti."

Dále na základě připomínek z Ministerstva dopravy a spojů navrhuji vypuštění části 49 a 50. Část 49 proto, že se v současné době projednává velká novela zákona o silniční dopravě, a v části 50 zase byla přijata poměrně rozsáhlá novela zákona o dráhách a tato změna už tam nejde dost dobře zařadit do novely zákona o dráhách.

Nyní se dostávám k předposlednímu návrhu, který se týká části 51, a to je změna zákona o odpadech, kde se za prvé zařazuje nový bod 1, který zní: V § 8 odst. 2 se na konec věty doplňují slova "ve spolupráci s příslušným územně příslušným orgánem kraje v přenesené působnosti".

Za druhé se zařazuje nový bod 3, který zní: § 20 odst. 5 a nový text: "Každý má právo nahlížet na okresních úřadech a u orgánů krajů v přenesené působnosti do evidence o produkci odpadů zpracované okresními úřady a orgány kraje v přenesené působnosti podle odst. 3." V návaznosti na vložení bodu 1 a 3 se ostatní body přečíslují.

A poslední návrh, abych vás nezatěžoval příliš dlouho, v části 54 v bodu 3, který se týká § 79 odst. 3 písm. h), se slovo "samostatné" nahrazuje slovem "přenesené".

Tolik pozměňovací návrhy. Zbývá ještě otázka Ministerstva kultury, která bude přednesena v další části mým kolegou Talířem.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Ambrozkovi. Ještě předtím, než dám slovo panu poslanci Talířovi, zapomněla jsem na druhého zpravodaje, kterým je pan poslanec Pícl, kterému udílím slovo. Připraví se poslanec Talíř.

 

Poslanec Václav Pícl: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládám pozměňovací návrhy, které přijal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu na své 27. schůzi, obsažené ve sněmovním tisku č. 426/1. Tyto pozměňovací návrhy jsou podány k tisku 426/2 přijatého za základ k projednávání.

Dovolte mi upozornit vás na drobnou úpravu, kterou je třeba učinit v námi předkládaném tisku 426/1. Je pouze reakcí na přeznačení písmen v § 12 uvedených v textu tisku 426/2.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP