Neautorizováno !


 

(11.50 hodin)

(pokračuje Talíř)

Zákon č. (několik teček)/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a  o změně zákona č. 71/1994 Sb., o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty, a  zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů (zákon o sbírkách muzejní povahy). Poznámka pod čarou 3 - zákon č. 97/1974 Sb., o archivnictví, ve znění zákona č. 343/1992 Sb.

Dále pak může být změněn § 21, to znamená, že tato změna § 21 by měla být provedena pouze za předpokladu, že z ustanovení § 21 budou vypuštěna slova "s výjimkou § 20 nabývá účinnosti dnem 1. července 2002".

V tomto případě tedy pozměňovací návrh k § 21 je: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.". Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Talířovi. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Podrobnou rozpravu uzavírám. Prosím zpravodaje, aby sledoval moje konstatování, že není o čem hlasovat, neboť nezazněl ani návrh na zamítnutí, ani na vrácení výboru k novému projednání. Nepřeje-li si ministr ani zpravodaj vystoupit, končím projednávání bodu 24 s konstatováním, že jsme absolvovali druhé čtení a tisk 427 postoupil do třetího čtení.

Děkuji panu ministru Dostálovi i panu zpravodaji Josefu Ježkovi.

 

Přistupujeme k balíku prvních čtení. Bod, který bychom nyní měli projednávat v souladu s tím, co jsem avizoval, je bod č. 33.

Prosil bych, aby aparát sněmovny dal vědět ministru vnitra panu Václavu Grulichovi, že se bude projednávat tento jeho bod, neboť - pokud vím - dlí někde v okolních prostorách. Díky tomu, že některé body není možné projednávat, dostal se tento bod na řadu o něco dříve, než asi bylo předpokládáno.

Prosím ministra vnitra České republiky pana Václava Grulicha, aby se dostavil do jednacího sálu! (Ministr vnitra přichází.) Já se omlouvám, ale tento bod se skutečně dostal na program poněkud dříve, než jsme předpokládali. Ministr vnitra je přítomen.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

33.
Vládní návrh zákona o spolcích a o změně některých dalších zákonů (zákon o spolcích)
/sněmovní tisk 520/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr vnitra ČR pan Václav Grulich, kterého prosím, aby přistoupil k řečništi a tento vládní návrh zákona uvedl.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Děkuji, pane předsedající. Dámy a  pánové, z pověření vlády uvádím vládní návrh zákona o spolcích a o změně některých dalších zákonů, rovněž o spolcích. Smyslem navrhované úpravy je vytvořit předpoklady pro bezproblémové fungování spolků, posílit právní jistotu a zajistit ochranu třetích osob, s nimiž spolky vstupují do právních vztahů. Zákon proto stanoví, za jakých podmínek lze založit spolek a  jeho organizační jednotky jako právnické osoby, pravidla pro jejich činnost a  hospodaření, způsoby jejich zrušení a  podmínky zániku.

V této souvislosti je třeba poukázat na skutečnost, že tímto zákonem se budou řídit pouze spolky, které hodlají vyvíjet svoji činnost jako právnické osoby. To znamená, že se netýká nejrůznějších neformálních uskupení působících též ve smyslu článku 20 odst. 1 Listiny základních práv a svobod, k nimž není třeba žádné ingerence státu.

S ohledem na ústavní zásadu, podle níž vznik spolku nepodléhá povolení státního orgánu, se uplatňuje registrační princip.

V případě odborových organizací a organizací zaměstnavatelů, které na základě příslušných mezinárodních úmluv vznikají nezávisle na státu, pak jde pouze o princip evidenční.

V souladu s Listinou základních práv a svobod se stanoví shodné podmínky výkonu sdružovacího práva pro občany i pro cizince, kteří mohou zakládat spolky působící jak na území České republiky, tak na území více států. (V sále je velký hluk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, já vás přeruším. Je nás tady třetina, a  hluku zde je, jako by nás tu byl dvojnásobek početního stavu daného ústavou. Prosím o klid, a  vy, pane ministře, můžete pokračovat.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Děkuji. Zákonná úprava sdružovacího práva umožňuje zahraničním spolkům založeným podle práva jiného státu se sídlem v zahraničí působit v České republice za stejných podmínek jako spolky založené podle tohoto zákona. Vychází z toho, že zahraniční spolky mohou vyvíjet činnost v České republice prostřednictvím svých organizačních složek, to je pobočky nebo kanceláře.

V předloženém návrhu zákona je důsledně promítnut ústavní princip soudní ochrany sdružovacího práva. Zavádí se nový institut přezkoumání postupu Ministerstva vnitra v souvislosti s posouzením bezvadnosti návrhu na registraci spolku soudem jako nezávislým a nestranným orgánem. Proti rozhodnutí Ministerstva vnitra ve věcech sdružení je možno podat opravný prostředek soudu a zaručuje se též soudní ochrana členů spolku.

Z pověření vlády navrhuji, vážená Poslanecká sněmovno, aby vládní návrh o spolcích byl přikázán k dalšímu projednání ve výborech této Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru vnitra panu Václavu Grulichovi. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Cyril Svoboda. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, vládní návrh zákona o spolcích a o změně některých dalších zákonů je návrh, který nově upravuje materii, která je upravena zákonem č. 83/90 Sb. Tento zákon nese stopy své doby, jak té euforické, tak té pesimistické. Projevuje se to v jeho textu mimo jiné v tom, že se pozitivně vymezuje účel, ke kterému se lze sdružovat ve spolcích, zároveň je tam také jakási reminiscence na totalitní režim, že nikdo nesmí být nucen ke sdružování apod. Tento zákon skutečně nese vážné nedostatky,  které vyplývají z tehdejší atmosféry, protože se velmi rychle připravil nový zákon, který by měl umožnit svobodné sdružování občanů do spolků.

Předložený vládní návrh je podle mého názoru vykročením správným směrem, a  to ve všech ohledech. Doporučuji, aby se pokračovalo v jeho projednávání, to znamená, aby prošel do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji zpravodaji pro první čtení panu poslanci Svobodovi. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám jedinou písemnou přihlášku. Přihlášeným je pan kolega Marek Benda. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, já na rozdíl od pana navrhovatele a  pana zpravodaje nebudu tak optimistický v hodnocení tohoto návrhu zákona. Myslím, že to je bohužel typicky socialistický zákon ze socialistické dílny této vlády a že by ho tato sněmovna neměla schválit.

Dosavadní zákon o sdružování občanů má 21 paragrafů, jestli se nemýlím. Tento návrh má 45 paragrafů. Je to typická legislativní rozlézavost a doslova bych řekl zhýralost, která se začíná zavádět. Navíc si nemyslím, že tento návrh zákona řeší problémy, které by možná bylo třeba i ve vztahu ke spolkům řešit. Je tady samozřejmě zejména otázka podnikání některých spolků, která by asi měla být nějakým způsobem řešena a upravena, ale ta v tomto zákoně fakticky upravena není.

Ty věci, které zmiňoval pan zpravodaj, jsou myslím řešeny v dosavadní normě. Ta je také negativní, má také negativní výčet, který mluví o tom, které věci se podle nového zákona dělat nemají. Nový spolkový zákon má také pouze negativní výčet, dokonce i nucení k účasti na spolcích se v tomto zákon opakuje v § 2 odst. 1. Jen upozorňuji, že chyby, které zmiňoval zpravodaj, bohužel jsou v ministerském návrhu zopakovány.

Problémy daleko většího charakteru jsou zejména v Hlavě II. Vznik spolků. Představa ministerstva, které si prodlužuje registrační lhůtu ke vzniku jakéhosi spolku z 10 na 60 dní, kromě toho, že prodlužuje lhůtu pro podání jakýchkoliv výhrad, mi připadá naprosto nesprávná. Je to naprostá ukázka lenosti úředníků, kterým se prostě nechce dělat. Proto si prodlužují lhůty. Jestliže chceme tímto způsobem postupovat, pak řekněme, že to není vůbec žádná registrace, že se budou vydávat jakési licence. Proč ale mám čekat 60 dní na to, aby jednoduché stanovy ministerstvo vzalo na vědomí? Tomu nerozumím. Bude se nepochybně při aktivitě a výkonnosti našich úředníků na registraci jakéhokoliv spolku 60 dní čekat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP