Neautorizováno !


 

(Jednání zahájeno v 9.02 hodin.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, budeme zahajovat další jednací den 22. schůze. Všechny vás vítám. Přihlaste se všichni svými identifikačními kartami, případně mi oznamte, kdo žádáte o vydání náhradní karty a jaké máte číslo. Zatím mám informaci, že pan poslanec Laštůvka má náhradní kartu č. 8, pan poslanec Gross má náhradní kartu č. 6. Další informaci tohoto druhu zatím nemám.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: pan poslanec Josef Hojdar - zahraniční cesta, pan poslanec Oldřich Vojíř taktéž, pan poslanec Josef Jalůvka - zlomenina obratle, paní poslankyně Yvona Jungová - chřipka.

Z vlády jsou omluveni tito členové vlády: pan ministr Miroslav Grégr - účast na jednání senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu s tím, že je připraven do sněmovny přijít, pan ministr Jan Kavan - služební cesta do Řecka a ministr spravedlnosti Otakar Motejl - účast na programu druhého dne státní návštěvy prezidenta Polské republiky Aleksandra Kwaśniewského v Brně. Dále sděluji, že předseda vlády České republiky pan Miloš Zeman je omluven zhruba na jedenapůl hodiny z dnešního dne, neboť přijde mezi 10.30 až 11. hodinou - přijímá prezidenta Polské republiky.

To jsou všechna sdělení tohoto typu, která byla doručena do sekretariátu předsedy Poslanecké sněmovny.

Kolegyně a kolegové, dříve než se budeme věnovat bodům programu, dovolte, abych zrekapituloval, čím se budeme v nejbližších hodinách zabývat, aby byl přehled o tom, co nás čeká. Stále nelze některé body projednávat, neboť ještě neuplynula 24hodinová lhůta od rozdání usnesení výborů, která mají podobu sněmovních tisků. Probíral jsem, které body lze projednávat. Uvedu pořadí bodů, které lze projednávat během dnešního dopoledne.

Měli bychom začínat bodem č. 12 schváleného pořadu, pokračovat bychom měli bodem č. 13, potom můžeme projednávat až bod 24, dále 33, 34, 35, 36, 37 atd., protože již jde o první čtení. Z druhých čtení můžeme probírat pouze body 12, 13 a 24. Tolik tedy technické sdělení na začátek.

V souladu se schváleným programem zahajuji projednávání bodu 12, kterým je

 

12.
Vládní návrh zákona o evidenci obyvatel a rodných číslech
a o změně zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení,
ve znění pozdějších předpisů (zákon o evidenci obyvatel)
/sněmovní tisk 441/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr vnitra České republiky pan Václav Grulich. Prosím, pane ministře, abyste zaujal svou pozici nejprve u řečnického pultu a potom u stolku zpravodajů.

Hovoří ministr vnitra České republiky pan Václav Grulich.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte, abych v zastoupení vlády a z jejího pověření uvedl návrh zákona o evidenci obyvatel a rodných číslech a změně zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, zákon o evidenci obyvatel. Je to druhé čtení tohoto zákona, sněmovní tisk č. 441.

Návrh zákona byl Poslanecké sněmovně předložen již jednou. Byl to tehdy sněmovní tisk 270. Byl však ve třetím čtení zamítnut. Ustanovení, která byla důvodem zamítnutí nebo s nimiž většina poslanců nesouhlasila, byla v nynějším návrhu upravena následovně:

a) V § 2 písm. c) došlo k rozšíření okruhu obcí, které budou plnit úkoly ohlašovny. Původní návrh předpokládal, že úkoly ohlašovny budou plnit pouze obecní úřady pověřené vedením matrik.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, přeruším vás. Kolegyně a kolegové, není nás zde mnoho, ale hluk, který je zde produkován, je nadměrný. Prosím o klid. Prosím ty z vás, kteří zde v hloučcích diskutují, aby tak šli konat mimo tuto jednací síň.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Děkuji, pane předsedající. Doufám, že si dá říci i ten zbytek, který možná vaše upozornění neslyšel.

Opakuji poslední větu, ve které jsem byl přerušen.

Ustanovení, která byla důvodem zamítnutí nebo s nimiž poslanci nesouhlasili, byla v nynějším návrhu upravena následovně:

a) V § 2 písm. c) došlo k rozšíření okruhu obcí, které budou plnit úkoly ohlašovny. Původní návrh předpokládal, že úkoly ohlašovny budou plnit pouze obecní úřady pověřené vedením matrik, přičemž se nově navrhuje, aby ohlašovnami byly všechny obce, jako je tomu dosud.

b) Ustanovení § 10 bylo doplněno o souhlas vlastníka objektu s ohlášením změny místa trvalého pobytu, přičemž tento souhlas by se neměl vyžadovat v případech, kdy občan žádá o změnu trvalého pobytu do místa trvalého pobytu svého příbuzného v řadě přímé, sourozence nebo manžela.

c) Přechodná ustanovení byla doplněna o nový § 21, ve kterém je řešen přechod trvalých pobytů vedených podle dosavadní právní úpravy a dále pak postup při určení místa trvalého pobytu občanů, kteří by neměli ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona veden trvalý pobyt v evidenci pobytu občanů, tedy tzv. bezdomovců.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP