(20.50 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo uděluji poslanci zpravodaji pro prvé čtení Janu Zahradilovi.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane místopředsedo Langře a ostatní kolegové v sále přítomní. Jak zde bylo konstatováno, jde o konstatování faktického stavu, protože Evropská dohoda byla přijímána v době, kdy Rakousko, Švédsko a Finsko ještě nebyly členskými státy EU. Teď už jsou členskými státy EU, takže jde o uvedení v soulad mezi faktickým a papírovým stavem. Proto zcela bez námitek doporučuji propuštění do dalšího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Rozpravu končím. Budeme se zabývat přikázáním. Návrh byl navržen k projednání zahraničnímu výboru. Žádný jiný návrh nevidím. Vidím výbor pro evropskou integraci. Má někdo jiný návrh? Není.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 146. Ptám se, kdo je pro přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Kdo je proti?

Z přítomných 71 pro 65, proti nikdo, návrh byl přijat.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 147. Kdo je pro přikázat předložený návrh výboru pro evropskou integraci? Kdo je proti?

Z přítomných 71 pro návrh 44, proti 13, návrh byl přijat.

 

Vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru a výboru pro evropskou integraci. Zbývá nám osm minut a tři smlouvy. První z nich je

 

93.
Vládní návrh, kterým se Parlamentu ČR předkládá k vyslovení souhlasu
Úmluva o mezinárodní soudní příslušnosti a výkonu soudních rozhodnutí
ve věcech občanských a obchodních, sjednaná v Luganu dne 16. září 1988
/sněmovní tisk 489/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády uvede návrh ministr spravedlnosti Otakar Motejl.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Vážený pane předsedající, vážená poslanecká sněmovno, z pověření vlády vám předkládám návrh přístupu na Luganskou úmluvu a odkazuji v plném rozsahu na předkládací zprávu, která je obsažena ve vašem tisku 489, a žádám vás, abyste tuto významnou smlouvu propustili do druhého čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení Jiří Vlach.

 

Poslanec Jiří Vlach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, připojuji se k návrhu pana předkladatele a doporučuji propustit tuto smlouvu do druhého čtení a navrhuji přikázat tisk zahraničnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám přihlášku, obecnou rozpravu končím. Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Má někdo jiný návrh než zahraniční výbor. Nemá.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 148. Kdo je pro předložený návrh přikázat zahraničnímu výboru? Kdo je proti?

Z přítomných 71 pro návrh 67. Návrh byl přijat.

 

Dalším bodem je

 

94.
Vládní návrh, kterým se Parlamentu ČR předkládá k vyslovení souhlasu
Evropská úmluva o osvojení dětí, sjednaná ve Štrasburku dne 24. dubna 1967
/sněmovní tisk 490/ - prvé čtení

 

Návrh uvede ministr spravedlnosti Otakar Motejl.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Vážená Poslanecká sněmovno, pane předsedající, předkládám vám k projednání návrh na vyslovení souhlasu s Evropskou úmluvou o osvojení dětí. Poukazuji na předkládací zprávu ve vašem tisku 490, zejména potom na výhradu, kterou ČR ve smyslu ke článku 7 této úmluvy chce přijmout, s tím, že tato úmluva je v souladu s textem nedávno přijaté novely zákona o rodině. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Jiří Karas.

 

Poslanec Jiří Karas: Dovoluji si doporučit propuštění této úmluvy do druhého čtení a projednat v zahraničním výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Nevidím přihlášku, rozpravu končím. Navrhuje někdo jiný výbor k projednání této materie, než je zahraniční? Nenavrhuje.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 149. Kdo je pro přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru? Kdo je proti?

Z přítomných 71 pro návrh 68, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Dalším bodem je

 

95.
Vládní návrh, kterým se Parlamentu ČR předkládá k vyslovení souhlasu
Evropská úmluva o předání žádosti o právní pomoc,
sjednaná ve Štrasburku dne 27. ledna 1977
/sněmovní tisk 491/ - prvé čtení

 

Návrh uvede ministr spravedlnosti Otakar Motejl.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Vážená Poslanecká sněmovno, pane předsedající, předkládám vám návrh, kterým vláda ČR požaduje vyslovit souhlas s Evropskou úmluvou o předávání žádosti o právní pomoci, která je obsažena v tisku 491. Žádám vás, abyste ve smyslu a z důvodů, které jsou uvedeny v předkládací zprávě, propustili tuto úmluvu do druhého čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slova se ujme zpravodaj pro prvé čtení poslanec Jiří Vlach.

 

Poslanec Jiří Vlach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, doporučuji sněmovně propustit tisk 491 do projednávání ve výborech a navrhuji přikázání zahraničnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan kolega Vojtěch Filip. Do konce dnešního jednání zbývají čtyři minuty.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, budu velmi rychlý. Pokud doplní předkladatel částku, kterou to bude stát, nebudu navrhovat, aby to bylo předloženo rozpočtovému výboru, protože všechny služby podle úmluvy se poskytují státními orgány bezplatně a bude to mít dopad na státní rozpočet. Stačí mi, když to bude projednáno v zahraničním výboru, aby toto bylo sděleno.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Další přihlášku nevidím, rozpravu končím. Rozumím tomu tak, že by měl pan ministr odpovědět na váš dotaz?

 

Poslanec Vojtěch Filip: (z místa) Stačí, když to sdělí výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře, ano, děkuji. Ptám se, kdo má jiný návrh, než je návrh k projednání zahraničním výborem. Nevidím žádný návrh.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 150. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 72 pro návrh 68, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali dnešní plánovaný program. Končím dnešní jednání s tím, že zítra pokračujeme v 9.00 hodin. První bod je státní rozpočet. Děkuji. Dobrý večer, na shledanou.

 

(Konec jednání ve 20.57 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP