(18.50 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, omlouvám se, byl jsem trpělivost sama, když jste se dostal do 20. století, ale cestu zpět nemohu tolerovat.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Pane předsedající, dostávám se právě ke 20. století. Jestli to nevíte, možná máte právo to nevědět, jedna z prvních akcí, co udělal nacistický režim, bylo to, že zneužil Lutherova výroku v roce 1933 a konkrétně toho, že Luther sepsal dva ostudné, strašlivé protižidovské traktáty. Ty byly v masových nákladech v roce 1933 rozšířeny ve statisícových nákladech. Kdybychom vycházeli z této věci, lutherství jako náboženský směr je záležitostí, která bude zpochybněna tím spíše, že tzv. Deutsche Christen se masově přiklonili k nacismu.

Když tady mluvil kolega Payne o fundamentalismu, který se dnes šíří jako morová rána v celém světě, tady je samozřejmě třeba říci, že není kouře bez ohýnku, jak říká titul známé detektivky. Vzepětí fundamentalismu předcházelo to, že lidé měli masový pocit, že ztrácejí kontrolu nad vlastními podmínkami svého života, takže například v Turecku, když došlo k vzestupu fundamentalismu, předcházelo ztroskotání modernizace, kterou realizovala Tansu Čillerová. Podobně v Alžírsku, které je dnes velkým problémem, podobně je to s hinduistickým fundamentalismem -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, omlouvám se. Využívaje § 59 odst. 4 zákona o jednacím řádu, riskuje to, že se dostanu do nemilosti vašeho poslaneckého klubu, vás upozorňuji, že nehovoříte k věci.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Domnívám se, že hovořím k věci. Každý soudný člověk, který sledoval projev kolegy Payna, který byl plný ideologického záběru, dospěje k názoru, že vůbec nejsem od věci.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Chtěl bych poprosit ctěné kolegy i kolegyně o zklidnění atmosféry v sále.

Ještě se přihlásil do rozpravy pan poslanec Kalousek, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane přesedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, netroufám si konkurovat historicko-filozofickému exkursu svého předřečníka. Dovolte mi pohled poměrně prostý.

Za deset let svobodného vývoje této země propenetrovali bolševici, kteří se domnívají, že řídí zeměkouli, do všech politických stran v této sněmovně. Abych nebyl tak pesimistický, jsem přesvědčen, že i všichni slušní lidé propenetrovali do všech politických stran v této sněmovně. Domnívám se, že jsme svědky sporu mezi slušnými lidmi a bolševiky, kteří se domnívají, že řídí zeměkouli. Jsem přesvědčen, že názor slušných lidí v této sněmovně převáží a že tato předloha bude propuštěna do druhého čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji za vystoupení. Kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, obecnou rozpravu končím.

V tuto chvíli by zřejmě měl vystoupit zpravodaj a ještě jednou přednést návrh na zamítnutí. Zástupce předkladatelů nehodlá vystoupit se závěrečným slovem? Prosím zpravodaje.

 

Poslanec Pavel Němec: Zrekapituluji návrh, který zazněl v první části obecné rozpravy od pana poslance Jičínského, na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Měli bychom o tom hlasovat. V případě, že tento návrh nebude přijat, hlasovat o přikázání výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Souhlasím. Pan kolega Kučera starší žádá o odhlášení. Prosím, abyste se všichni zaregistrovali svými identifikačními kartami. Přistoupíme k hlasování.

 

V rozpravě zazněl jeden návrh, a to návrh na zamítnutí předloženého návrhu zákona.

V tuto chvíli zahajuji hlasování s pořadovým číslem 118. Kdo je pro předložený návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 169 pro návrh 63, proti 87. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně právnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nevidím jiný návrh. Přistoupíme k hlasování.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 119. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 168 pro návrh 145, proti 8, návrh byl přijat.

Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru.

 

Vážené kolegyně a kolegové, je 18.56 hodin. Domnívám se, že v tuto chvíli by nebylo racionální otevírat další bod. Dříve než vyhlásím krátkou přestávku před večerním jednání, udělím slovo panu poslanci Cyrilu Svobodovi.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, mám jen technickou prosbu: Zda by bylo možné bod č. 108, to znamená sněmovní tisk č. 374 - jde o vládní návrh zákona o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, zařadit na čtvrtek odpoledne. Důvodem je skutečnost, že budu muset jet do zahraničí. Mám to dohodnuto i s předkladatelem, který s tímto postupem souhlasí. Žádám vás o velkorysost a navrhuji, zda byste nedal hlasovat o tomto návrhu, aby bod č. 108 nebyl projednáván v pátek, ale ve čtvrtek odpoledne.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Můžeme to zařadit například jako první odpolední bod, aby byla jasná časová specifikace.

 

Slyšeli jsme procedurální návrh, o kterém rozhodneme hlasováním bez rozpravy, a to přesunout bod 108, třetí čtení návrhu zákona o ochraně osobních údajů, na první bod odpoledního jednání ve čtvrtek.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 120. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 164 pro návrh 120, proti 9. Návrh byl přijat.

 

Vyhlašuji přestávku do 19.05 hodin.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP