(17.10 hodin)

Poslanec Pavel Hojda: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, mí předřečníci tady v podstatě konstatovali a sdělili, co obsahuje tento zákon, jaké se dají předpokládat problémy. Já nechci opakovat, co bylo řečeno, jen se připojuji k tomu, že jsou zde určité problémy, které bude nutno v průběhu tohoto projednávání ve výborech řešit. Myslím si, že jsou to problémy odstranitelné, a připojuji se rovněž k prodloužení lhůty o 20 dnů. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hlásí se ještě někdo další? Ne-li, rozpravu končím. Nepředpokládám závěrečná slova, proto se budeme zabývat za prvé přikázáním a za druhé prodloužením lhůty.

Organizační výbor navrhl přikázat návrh k projednání hospodářskému výboru. Má někdo ještě nějaký jiný návrh? Pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo, mám návrh, aby tento návrh zákona projednal výbor petiční. Nechtěl jsem vystupovat v rozpravě, ale připomněl to tu kolega Sehoř - je to otázka postihování za několik po sobě jdoucích přestupků. Musíme se totiž zásadně zbavit toho, že bude platit v České republice zakázaná zásada "ne dvakrát o téže věci". Z tohoto pohledu bych tedy chtěl alespoň tuto část projednat v petičním výboru.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Je ještě nějaký jiný návrh? Není. Já vás odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Dám hlasovat o návrhu na přikázání hospodářskému výboru.

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 113 z přítomných 104 poslanců 102 hlasovalo pro, jeden byl proti, návrh byl přijat.

 

Nyní zahajuji hlasování o přikázání petičnímu výboru.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 114 z přítomných 110 poslanců hlasovalo pro 63 poslanců, 41 proti, i tento návrh byl přijat.

 

A nyní je návrh na prodloužení lhůty k projednání o 20 dní.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku… Já mám pocit, že jsem to asi zmáčkl málo, dám proto hlasovat znovu.

 

Zahájil jsem hlasování o prodloužení lhůty o 20 dní k projednání. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 115 z přítomných 116 poslanců 109 hlasovalo pro, 5 proti, i tento návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi a prosím ho, aby ještě zůstal na svém místě.

 

Dalším bodem je

 

61.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví
a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, ve znění zákona č. 189/1999/Sb.
/sněmovní tisk 497/ - prvé čtení

 

Znovu prosím pana ministra dopravy a spojů o uvedení tohoto návrhu.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Antonín Peltrám: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, jde o malou novelu zákona, kterou se v podstatě rozšiřuje okruh mezinárodních organizací, jejichž opatření z důvodu zajištění bezpečnosti letového provozu nutno realizovat rychleji než běžným legislativním postupem.

Poprvé byly tyto normy takto upraveny v roce 1997, kdy šlo o transformaci leteckých předpisů přijímaných Mezinárodní organizací pro civilní letectví ICAO. Nyní doporučujeme rozšířit tato oprávnění na Evropskou organizaci pro bezpečnost leteckého provozu EUROCONTROL. A protože očekáváme přijetí do organizace Sdružení leteckých úřadů - JAA, chceme vytvořit také model příjímání předpisů Evropské unie v rámci EUROCONTROL a JAA kratším způsobem než normálním projednáváním zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji, prosím pana poslance Švrčka, zpravodaje pro prvé čtení.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Děkuji, dámy a pánové, je to novela velmi jednoduchá, je to vlastně zpřesnění, jak řekl pan ministr, s rozšířením textu nynějšího.

Forma se trošku mění - ruší se text v odst. 1 § 102, který kladl za povinnost uznávat standardy a doporučení jako prováděcí předpis tohoto zákona. Text této druhé věty se vlastně v podstatě stává bodem a) dalšího odstavce, nově implementovaného s tím, že ti, kteří se musí řídit tímto zákonem, jsou uvedené předpisy a standardy povinni dodržovat.

Bodem b), jak novela říká, se stejná povinnost klade - řídit se předpisy a právními postupy, které vydávají Sdružené letecké úřady, jak říkal pan ministr, ony JAA - členem těchto Sdružených leteckých úřadů musí ČR být, ať už přistoupí, nebo nepřistoupí k EU, protože zkrátka se pohybujeme v jednotném evropském prostoru a chceme tady létat. JAA je přidruženým orgánem Evropské konference civilního letectví, jehož členem ČR již je. Pro náš vstup do EU je převzetí předpisů samozřejmě také nezbytné.

Na konec bodu c) platí totéž o předpisech, které vydává organizace EUROCONTROL, jejímž členem se ČR také již stala, a některé z těch dohod EUROCONTROL budeme zde ještě ratifikovat, která upravuje společné členské postupy v oblasti řízení a bezpečnosti letového provozu. Až ve chvíli, kdy bude ČR mít legislativně garantováno převzetí předpisů JAA, může se stát plnoprávným členem JAA a ulehčit si tak fungování na evropské letecké scéně.

Tudíž také vřele doporučuji tuto jednoduchou a krátkou novelu propustit do druhého čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci a otevírám obecnou rozpravu, do které se nehlásí nikdo, proto tedy tuto rozpravu okamžitě končím. Nepředpokládám závěrečná slova.

Pokud jde o návrh na přikázání, organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh hospodářskému výboru. Má někdo ještě nějaký jiný návrh? Ne-li, dám hlasovat o tomto návrhu - myslím, že je nás tu dost.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání hospodářskému výboru, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 116 z přítomných 126 poslanců 104 hlasovali pro, nikdo proti, tento návrh byl přijat.

 

Ukončili jsme projednávání tohoto bodu. Děkuji panu ministru Peltrámovi.

 

Dalším bodem je bod

 

62.
Návrh poslanců Vojtěcha Vymětala, Karla Černého a dalších na vydání zákona
o změně hranice Brněnského a Jihlavského kraje
/sněmovní tisk 253/ - prvé čtení, pokračování přerušeného jednání

***




Přihlásit/registrovat se do ISP