(Jednání opět zahájeno ve 14.52 hodin.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, prosím, abyste se dostavili do jednacího sálu, za krátkou chvíli budeme pokračovat v projednávání bodu č. 41.

Jsme ve fázi, kdy skončila všeobecná rozprava. Nyní, až se atmosféra v jednacím sále uklidní, zazní závěrečné slovo zástupce navrhovatele, kterým je ministr pro místní rozvoj České republiky pan Jaromír Císař. Pane ministře, přistupte k řečništi, ale ke slovu vás ještě nepustím, protože se pokusím zjednat o poznání důstojnější atmosféru v jednacím sále.

Milé kolegyně a někteří milí kolegové, prosím o to, aby se atmosféra zklidnila. Nenuťte mě, abych jmenoval jednotlivé diskutující, protože bych se nerad dostal do pozice, že tu budu vyvolávat jednotlivá jména neukázněných poslanců či členů vlády, třeba i ministerského předsedy.

Prosím, aby se nyní ujal slovo ministr pro místní rozvoj České republiky pan Jaromír Císař.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jaromír Císař: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl zdůraznit, jak už jsem řekl v úvodu, že se musím přimluvit za urychlené projednání návrhu zákona. Nemohu souhlasit s pochybnostmi o řešení subjektivity společenství vlastníků. Navrhujeme pouze standardní řešení analogické zahraničním úpravám, ač v některých detailech nejsou totožná. Není pravdou, že porušujeme ústavu. Chtěl bych zdůraznit, paní poslankyně a páni poslanci, že zákon byl široce projednáván se všemi relevantními společenstvími…

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, promiňte, ale já mám pocit, že někteří kolegové by mohli být omluveni pouze tím, že zřejmě nebyli přítomni, když jsem se snažil zjednat důstojnější atmosféru.

Prosím, pokračujte.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jaromír Císař: Návrh zákona byl projednán se všemi relevantními společenskými organizacemi a skupinami. Navrhovaná omezení jsou srovnatelná např. se spoluvlastnictvím v rodinném domku. Nejsou nijak podložena ostrá slova pana poslance Křečka. Je nepochybně potřeba novelu strukturovat podle zákona, který je novelizován. To jinak nejde. Takže nechápu tuto námitku a odmítám ji.

Prakticky všechny vyslovené námitky byly již několikrát vysloveny, trpělivě vysvětlujeme, v čem je smysl našich návrhů. Víte, že zákon vznikal v určité době, v určité atmosféře, že jde o odstranění v návrhu těch nejkřiklavějších věcí, které vadí velikému množství našich občanů, zpochybňují jejich sociální a jiné jistoty.

Všechny vyslovené námitky projednal výbor pro veřejnou správu a přijal po hluboké diskusi velmi promyšlené usnesení. Nevěřím, že by nové projednávání mohlo přinést nějaká nová rozuzlení. Věřím naopak, že většina poslanců chápe nejen závažnost přijetí zákona, ale též skutečnost, že jednotlivé body návrhu byly pečlivě propracovány. Ať jsou názory na navrhované řešení jakkoli různé, toto řešení je inspirováno zahraničními úpravami, k nimž se naše země chce přiblížit.

Doporučuji proto opakovaně nekomplikovat přijetí a přijmout návrh zákona ve znění stanoviska výboru pro veřejnou správu, kterému bych závěrem chtěl poděkovat za jeho práci a součinnost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Hovořil ministr pro místní rozvoj České republiky pan Jaromír Císař. V tuto chvíli prosím o závěrečné slovo zpravodajky paní kolegyně Horníkové.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Děkuji, vážený pane předsedající, dámy a pánové, soustředím se ve svém závěrečném slově pouze na tři věci.

V případě, že bude novela tohoto zákona zamítnuta, myslím, že problém pozemku je problém, který můžeme ve velmi brzké době řešit, a to proto, že prvním čtením v naší Poslanecké sněmovně prošel zákon o majetku státu, který je pod sněmovním tiskem 438, a tento problém se dá řešit v tomto zákoně.

Druhý problém - to je právo převodu družstevních bytů do vlastnictví fyzických osob. Tady chci připomenout, stejně tak jako připomněl můj kolega pan poslanec Beneš, že právo těch, kteří požádali o vydání bytů do vlastnictví, není promlčeno, nezaniklo, pouze 31. 12. 1999 skončí lhůta, kdy toto právo lze uplatnit. Souhlasím s tím, že poslaneckým návrhem lze opět toto právo uplatnit a poslaneckým návrhem můžeme tuto nesrovnalost napravit.

Co je však pro mne zásadní, je třetí věc, a to je otázka vzniku právnické osoby, povinné právnické osoby a jejího vzniku ze zákona. Myslím si, že je trochu falešné říci, že tato úprava je naprosto totožná s úpravou, která je známa ve světě, tj. úprava kondominia. Je velmi podobná s tím rozdílem, že ten, kdo vstupuje do kondominia, předem zná podmínky a rozhodne se do tohoto kondominia vstoupit svobodně.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji, hovořila zpravodajka kolegyně Horníková. Nyní přistoupíme k hlasování. Obvyklé je hlasovat nejprve o návrhu k novému projednání ve výborech, poté o návrhu na zamítnutí. Paní zpravodajko, vy navrhujete opačný postup, jestli jsem dobře rozuměl vašemu projevu?

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Já bych, vážený pane předsedající, navrhla, abychom hlasovali v pořadí tak, jak byly návrhy předloženy, a návrh ústavně právního výboru zněl hlasovat nejprve o zamítnutí a v případě, že nebude návrh zamítnut, aby byl postoupen znovu do druhého čtení oběma výborům. Tento postup bych navrhla.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Je možné takto postupovat jedině tehdy, zdali usnesení ústavně právního výboru je podmíněné, resp. návrh zní podmíněně. Byly-li podány samostatně návrhy na zamítnutí a samostatně návrh na vrácení, mělo by se hlasovat v pořadí nejprve vrácení, potom zamítnutí, nebyl-li podán podmíněný návrh. Prosím o upřesnění.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Pokud jsem rozuměla kolegu Křečkovi, nebyl to podmíněný návrh, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Takže musíme hlasovat tak, jak jsem já navrhoval.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrhu na vrácení zákona k novému projednání ve výborech. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 130.

Hlasování zahajuji. Kdo s tímto návrhem souhlasí? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování končí. Z přítomných 179 pro 89 proti 83. Návrh nebyl přijat.

 

Prosím kolegu Payna.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP