(14.40 hodin)

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, páni ministři, dámy a pánové, já myslím, že debata, která probíhala k návrhu zákona o obcích, by mohla pokračovat i k tomuto návrhu. Nemyslím si, že je důležité všechno opakovat. Přesto bych si troufl znovu zopakovat ten pocit, který z předkládaného návrhu mám, to je nedůvěra v samosprávu a ona důvěra v úředníka, která tady již byla zmiňována v některých slovech předřečníků.

Chtěl bych poděkovat panu - v tuto chvíli již nepřítomnému - ministru financí, že zdůraznil, že projednávání tohoto návrhu zákona souvisí i s následujícími body. Byl bych velmi rád, aby všichni ti, kteří hovoří také intenzivně o potřebě reformy veřejné správy, o potřebě nastartování co nejrychlejšího mechanismu ustanovování samosprávy vyšších územně samosprávných celků, stejně pozorně sledovali i následující materie. Byl bych velmi rád, aby se všichni, kteří mají jenom trochu zkušenosti z obcí, ať už na půdě našeho výboru, nebo v rámci svých poslaneckých klubů, zúčastnili debaty nad přípravou zákona o obcích pro druhé, případně pro třetí čtení, a to z jednoho prostého důvodu. V případě obcí máme cosi uchopitelného, cosi, s čím - ať v pozitivní míře, nebo negativní míře - každý z nás má nějaké zkušenosti. Nyní mluvíme o něčem, co je cosi nového, cosi v tuto chvíli nepředstavitelného, a bohužel v řadě našich vnímání se spíše projevuje zkušenost s krajským národním výborem. Protože to je to, co bylo kdysi na té regionální úrovni. Já bych byl velmi rád, aby do těch diskusí se spíše promítaly - ať už negativní, nebo pozitivní - zkušenosti ze zákona o obcích. Abychom z tohoto pohledu přistupovali k návrhu zákona o krajích.

Troufl bych si malinko zapolemizovat s termínem obsaženým v jednom vystoupení, a to impotentní okresní shromáždění. Nemyslím si, že instituce, která má právo schvalovat nebo neschvalovat rozpočet, je instituce impotentní. Naopak. Myslím si, že to je velmi produktivní instituce. Já sám jsem se vždycky snažil o to, aby právě rozpočet byl tím nejdůležitějším nástrojem samosprávy a volených reprezentantů dané obce.

Zazněl zde návrh na vrácení k přepracování. Vcelku by se mi velmi chtělo na něj zareagovat pozitivně, protože to, co jsem říkal o zákonu o obcích, platí zrovna tak o tomto zákonu. Pouze mám obavu, že diskuse, která proběhla na půdě našeho výboru, by znovu nedostala sluchu. Já si myslím, že budeme mít případně institut nikoli vrácení k přepracování, ale znovuvrácení k projednání do výboru během druhého čtení. Myslím, že by bylo lépe využít tento způsob.

Chceme-li prodloužit diskusi o návrhu zákona o obcích o dvacet dní, to projednávání, upozorňuji, že tady bychom měli volit něco plus, čili minimálně oněch dvacet dní. Protože si myslím, že tak, jak dopadne hlasování v Poslanecké sněmovně z hlediska zákona o obcích, lze předpokládat, že tak dopadne i hlasování z hlediska zákona o krajích. Protože ten mechanismus vztahu mezi samosprávou a státní správou je v obou těchto případech velmi podobný a vůle Poslanecké sněmovny může být různá, nicméně by měla být poměrně identická.

Nyní k tomu zákonu o volbách, který jsme v prvním čtení projednávali. Náš výbor jej již projednal a já nevím, do jaké míry se bude sněmovna stavět k pozměňovacím návrhům, které výbor projednal. Chci jenom upozornit, že tím, že jsme prodloužili projednávání o dvacet dní, nebyl naplněn můj požadavek na tuto sněmovnu, abychom zákon o volbách projednávali ve druhém čtení na stejné schůzi sněmovny. Myslím si však, že si s tím poradíme z hlediska projednávání ve výboru a seřazení k nějakému rozumného harmonogramu.

Protože hluk houstne, dovolil bych si vás poprosit, abyste schválili návrh na prodloužení projednávání o těch dvacet dnů, aby byl dostatečný prostor a dostatečný čas ke zvážení všech připomínek, ať už technických, nebo koneckonců - od toho jsme Poslanecká sněmovna - také politických. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegu Benešovi, dále v rozpravě vystoupí pan kolega Kvapil. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové nebudu rozpravu vůbec natahovat, jen chci říci, že pro zákon o krajích platí z mého pohledu totéž co v případě zákona o obcích. Je nutné pokusit se udělat z tohoto návrhu funkční zákon v rámci druhého čtení. Proto podporuji postoupení tohoto zákona do druhého čtení, prodloužení lhůty o 20 dnů a poté nové projednání zde na plénu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji kolegu Kvapilovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Ne, rozpravu uzavírám. Nyní se táži, zda chce využít možnosti závěrečného slova pan ministr vnitra Václav Grulich. Ano. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Budu velice stručný, pane předsedající. Souhlasím s návrhem, který padl a který navrhuje prodloužit lhůtu projednání o 20 dnů. Je to logické. Tento návrh zákona by se měl projednávat v úzké souvislosti s návrhem zákona o obcích. Myslím, že najdeme ještě další souvztažnosti u dalších zákonů. Je potřeba, aby tento blok zákonů byl projednáván ve vzájemné vazbě, proto s návrhem souhlasím. O těch návrzích, které ještě nebyly vtěleny do tohoto návrhu, platí totéž, co jsem řekl u návrhu zákona o obcích. Nespadly pod stůl, počítáme s nimi. Počítáme s tím, že při projednávání ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí budou tyto návrhy znovu projednány a v případě souladu začleněny.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru vnitra ČR panu Václavu Grulichovi. Nyní vystoupí se závěrečným slovem pan zpravodaj kolega Jiří Drda.

 

Poslanec Jiří Drda: Pane předsedající, dámy a pánové, v diskusi k této předloze vystoupili čtyři diskutující a padly jediné dva návrhy, o kterých bude nutno hlasovat, to je návrh paní kolegyně Vlčkové vrátit zákon k dopracování, a potom k prodloužení o 20 dnů.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji.

Kolegyně a kolegové, budeme rozhodovat v hlasování pořadové číslo 54 o návrhu na vrácení návrhu k dopracování.

Hlasování pořadové číslo 54 zahajuji a ptám se: Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 160 pro 43, proti 107. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání a poté budeme hlasovat o prodloužení lhůty. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. V rozpravě jiný návrh nezazněl. Má ještě někdo v tuto chvíli jiný návrh? Není tomu tak. Budeme tedy rozhodovat o návrhu organizačního výboru.

 

Rozhodneme o návrhu na přikázání v hlasování pořadové číslo 55, které jsem zahájil. Kdo souhlasíte s návrhem, zvedněte ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 165 je 153 pro, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Budeme rozhodovat o návrhu na prodloužení lhůty. V hlasování pořadové číslo 56 rozhodneme o návrhu na prodloužení lhůty k projednávání ve výborech o 20 dnů.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 165 pro 154, nikdo proti. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP