(9.20 hodin)

(pokračuje Václavek)

Tolik jenom na okraj a na uvedení. Určité návrhy, které se týkají nutných změn v tomto zákoně, podám v podrobné rozpravě. Díky za slovo.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Václavkovi a otevírám obecnou rozpravu k tomuto předloženému návrhu. Do této obecné rozpravy nemám žádnou přihlášku. Obecnou rozpravu tedy končím. Zahajuji rozpravu podrobnou, do které se přihlásila paní poslankyně Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové. Když jsme před rokem rozhodovali o odejmutí dalšího platu za druhé pololetí ústavním činitelům, poukazovala jsem jak já, tak i někteří další z vás z tohoto místa na skutečnost, že toto rozhodnutí je vážným zásahem do chodu nezávislé justice a že má v sobě prvky retroaktivity, když rozhodujeme o odejmutí platů osobám, kterým již na ně vznikl nárok. Podobné rozhodnutí zaujal i Ústavní soud, na který se část justice svou ústavní stížností obrátila.

Já se domnívám, že bychom stejnou chybu neměli opakovat dvakrát, a proto podávám pozměňovací návrh, podle kterého se v záhlaví zákona a v § 1 za slovy "některých státních orgánů" vynechává čárka a slova "soudcům, státním zástupcům". Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji paní poslankyni Rujbrové. Prosím pana poslance Václavka.

 

Poslanec Jiří Václavek: Pane předsedo, pane premiére, dámy a pánové, dovoluji si podat tři pozměňovací návrhy k tomuto návrhu zákona.

  1. V názvu zákona se slovo "soudcům" zrušuje.
  2. V § 1 se slovo "soudcům" s odkazem na poznámku 2 včetně poznámky pod čarou č. 2 zrušuje. Dosavadní poznámky pod čarou č. 3 a č. 5 se označují jako poznámky č. 2 a č. 4, a to včetně odkazu na poznámky pod čarou.
  3. V § 1 se vypouštějí slova "a za druhé pololetí roku 2000".

Díky.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Hlásí se ještě někdo jiný do podrobné rozpravy? Táži se, jestli chce pan ministr závěrečné slovo. Nechce. Končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu ministrovi a panu zpravodajovi. Pan poslanec Škromach se hlásí.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já bych si dovolil přednést procedurální návrh, a to v tom smyslu, aby bod, který je zařazen jako č. 2, byl přesunut za bod č. 3. Zdůvodnění je takové, že výbor pro sociální politiku a zdravotnictví po včerejším jednání neukončil své jednání a bude v něm ještě pokračovat, čili je potřeba tento bod přesunout. Následně budu dávat procedurální návrh v tom smyslu, aby po třetím čtení čtrnáctých platů byla tato schůze přerušena do příští středy do devíti hodin. Je to po dohodě se zástupci jednotlivých klubů ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, já nevím, jestli to je pravdivý názor, protože když jsem přicházel k této stolici, tak jsem slyšel názor zcela opačný. Rozuměl jsem tomu jako velké překvapení, jakým způsobem jste přerušil jednání vašeho výboru. Já bych velmi rád slyšel, jestli to je skutečně pravda a jestli to je postoj ostatních klubů. (Ohlas v sále.) Já dávám pauzu na pět minut do 9.31 hodin, abyste si tuto věc mezi sebou ujasnili.

 

(Schůze přerušena v 9.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP