(19.30 hodin)

(pokračuje Brožík)

Mohu vám říci, že prezidium v současné době projednává návrh rozpočtu pro rok 2000. Já myslím, že bychom měli ustoupit od metod, které tady probíhaly v minulém období, a návrh rozpočtu Fondu národního majetku pro rok 1999 schválit, protože přesně tak jak říkal poslanec Vojíř, je tady velký rozpočet, neboli velká bilance Fondu národního majetku, který zahrnuje veškeré příjmy, které se týkají příjmů z privatizace, příjmů řekněme z úroků z uložených termínovaných vkladů, ať už je to na základě zákona č. 500, nebo zákona č. 92 apod. Pouze z těchto velkých příjmů se vyděluje jakási část pro provozní rozpočet Fondu národního majetku. I když Fond národního majetku je jakýsi hybrid, který je zapsán v obchodním rejstříku, z tohoto titulu funguje jako rozpočtová organizace jakéhokoli jiného resortu.

Až budeme schvalovat rozpočet na rok 2000 a budeme se bavit o rozpočtových organizacích jednotlivých resortů, kde jsou stamiliony korun, tam potom můžeme mít poznámky a připomínky, ale Fond národního majetku a jeho provozní rozpočet je pouze malá kapka v moři. Přimlouvám se za to, aby se tento rozpočet na rok 1999 schválil.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Hovořil pan kolega Brožík. Slovo má nyní pan kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, pane ministře, já bych chtěl prostřednictvím předsedajícího vzkázat panu kolegovi Brožíkovi jedinou věc, že možná díky hlasům KSČM se změnil rozpočet Fondu národního majetku, ale jistě to nebyl klub KSČM, který začal politickou hru a hrátky o Fond národního majetku. Tuto hru rozehrály jiné politické strany.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: To řekl předseda poslaneckého klubu KSČM kolega Filip. Nyní se s faktickou poznámkou hlásí kolega Vojíř, pak řádně přihlášený kolega Vymětal.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Děkuji. Vážený pane předsedající, chtěl jsem pouze fakticky dodat, aby nedošlo k omylu, že jsem byl zvolen členem dozorčí rady a jsem jím dosud.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Nyní může vystoupit kolega Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, když si člověk přečte návrh rozpočtu Fondu národního majetku, jak je nám předložen na rok 1999, tak se v komentáři k obecné tabulkové části dočte, že rozpočet Fondu národního majetku na rok 1998 byl schválen Poslaneckou sněmovnou na základě návrhu jednoho z poslanců bez jakéhokoli rozboru. Před chvílí jsem z úst kolegy Vojíře, který je členem dozorčí rady FNM, slyšel, že "sněmovna svým neuváženým rozhodnutím". Ta slova tady padla.

Z výsledku hospodaření FNM v roce 1998 i návrhu rozpočtu na rok 1999 FNM prokazuje, že není ochoten respektovat usnesení Poslanecké sněmovny, kterým schválila rozpočet tohoto FNM na rok 1998. K tomu se přidává i dozorčí rada FNM.

Nevím, kdo tady je podle zákona suverénním činitelem, který rozhoduje o rozpočtu FNM. Já myslím, že je to ze zákona Poslanecká sněmovna. Pokud to někdo nechce respektovat, tak v tom případě jsou na místě slova kolegy Gongola, který hovořil o tom, že i dozorčí rada, která se takto vyjadřuje a schválila takovýto text rozpočtu, pracuje špatně. Právě proto, že rozpočet na rok 1999 je sestaven z tohoto úhlu Fondem národního majetku v rozporu s usnesením Poslanecké sněmovny, já se připojuji k návrhu na zamítnutí tohoto rozpočtu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegovi Vymětalovi. Dále v rozpravě vystoupí pan kolega Brožík.

 

Poslanec František Brožík: Vážený pane předsedající, pokud je mi známo ještě z minulého roku, tak návrh na snížení FNM právě předkládal můj předřečník. V té době jsem nebyl členem prezidia, ale byl jsem členem dozorčí rady. Ať jsme s výkonným výborem a prezidiem FNM dělali cokoli, ať jsme snižovali stavy pracovníků jakkoliv, tak podle zákoníku práce i podle kolektivní smlouvy kdyby FNM v té době okamžitě vyhověl mzdovým požadavkům, propustil 50 % zaměstnanců v termínu, tak jak mu byl schválen rozpočet na rok 1998, musel by platit odstupné, musel by platit věci, které jsou ze zákona, a v žádném případě se nemohl dostat na čísla, která schválila tato Poslanecká sněmovna neuváženým návrhem pana poslance Vymětala.

Proto dozorčí rada i prezidium řekly, že není možné v těchto číslech rozpočet roku 1998 zabezpečit a prostě ho udržet v číslech, která schválila sněmovna, protože ze zákona vyplývaly mandatorní výdaje, které se vyplatit musely.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Opět se s faktickou poznámkou hlásí kolega Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Domnívám se, že tady vzniká osobní přestřelka, která není podstatná. Já samozřejmě nezakrývám, že to bylo na můj návrh. To ale není podstatné. Schválila to tato Poslanecká sněmovna. To je ten suverén, který o tom rozhoduje, ne ten, kdo něco navrhuje. Tato Poslanecká sněmovna to svou většinou schválila. Možná by bylo zajímavé podívat se do hlasovacího protokolu, jestli třeba i kolega Brožík nehlasoval pro tento rozpočet na rok 1998. Možná že bychom tam našli jeho jméno. Chraňme jméno této sněmovny a nehrajme si se jmény osob.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Hlásí se dále někdo do všeobecné rozpravy? Nehlásí. Rozpravu uzavírám.

Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Pan ministr nedoporučuje, zpravodaj rovněž nedoporučuje. Odhlašuji vás a prosím o novou registraci.

 

O návrhu na zamítnutí rozhodneme v hlasování pořadové číslo 774, které zahajuji. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 115 pro 16, proti 98. Návrh nebyl přijat.

 

Otevírám podrobnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Nikdo. Podrobnou rozpravu uzavírám a prosím zpravodaje, aby nám řekl přesně, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Martin Kocourek: Pane předsedající, zbývá pouze návrh rozpočtového výboru, který je obsažen v tisku 330/1, který by zněl: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh rozpočtu Fondu národního majetku pro rok 1999, podle sněmovního tisku 330, ve výši výdajů 161,776 mil. Kč, z toho investičních 8,3 mil. Kč.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Stanovisko pana ministra je kladné, stanovisko zpravodaje je kladné.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 775. Kdo je pro tento návrh usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 117 pro 99, proti 14. Návrh byl přijat. Konstatuji, že usnesení bylo přijato.

 

Končím projednávání bodu 179. Mezi body chce vystoupit pan ministr Mertlík.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych Poslanecké sněmovně poděkovat za schválení rozpočtu FNM. Za druhé bych chtěl říci, že rozprava, která tady před chvíli proběhla, neměla podle mého názoru odpovídající parametry v tom smyslu, že tady zněly vášně místo dostatku seriózní úvahy.

Rozpočet FNM skutečně není banální věc. Je součástí celého systému veřejných rozpočtů tohoto státu a já bych chtěl říci za prezidium FNM i jako jeho předseda, a myslím, že to mohu říci i za dozorčí radu, že oba tyto zvolené orgány berou nesmírně vážně svoji odpovědnou úlohu, kterou při spravování této významné součásti veřejných rozpočtů České republiky mají.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP