(18.20 hodin)

(pokračuje Filip)

Opačné stanovisko zastávají okresní úřady, tedy instituce, které podléhají Ministerstvu vnitra a které zastávají stanovisko, že nejde o subjekt, který není právním nástupcem. Tedy že takový nárok je na jedné straně a na druhé straně jako by nebyl. Tuto věc je možné řešit buď tím, že ministerstva sjednotí svůj výklad, nebo tím, že přijmeme novelu takového zákona. O jedné novele, kterou navrhlo několik kolegů této sněmovny, vím. Kolega Pešek je zde přítomen.

Byl jsem přesvědčen, že nebude nutné sáhnout k tomu, aby Poslanecká sněmovna musela kvůli rozporům uvnitř dvou ministerstev sahat k novele zákona. Žil jsem v přesvědčení, že je možné dosáhnout společného postupu Ministerstva vnitra a Ministerstva zemědělství. Pokud tomu tak nebude, nezbude nám nic jiného, než abychom novelu, kterou navrhuje kolega Pešek a jeho další spolupracovníci, přijali.

Jde tedy o to, že je třeba sjednotit výklad Ministerstva vnitra, které prostřednictvím okresních úřadů potvrzuje, že sloučené obce jsou právními nástupci všech obcí, které se slučovaly v průběhu jakékoli doby, nebo jestli bude platit jiný princip, to znamená, že se slučovaly národní výbory jako instituce a nikoli samotné obce, tedy nová sloučená obec není právním nástupcem obcí menších.

Tuto interpelaci jsem právě proto odmítl. Jsem přesvědčen, že opačné stanovisko ministra zemědělství by vedlo k tomu, že nebudeme muset novelizovat zákon 172 a že postup jednotlivých orgánů státní správy bude stejný jak z pohledu Ministerstva vnitra, tak z pohledu Ministerstva zemědělství. Protože jsem dostal opačnou odpověď, odmítl jsem ji a žádám Poslaneckou sněmovnu, aby spolu se mnou odmítla svým usnesením odpověď pana ministra zemědělství Jana Fencla na mou interpelaci. Jsem přesvědčen, že po tomto dlouhém výkladu jste pochopili, o co mi přesně šlo. Jsem přesvědčen, že není možné, aby Poslanecká sněmovna trpěla jako orgán, kterému je vláda odpovědná, nejednotný výklad dvou ministerstev jedné vlády.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci. Mrzí mne, že zde není pan ministr. Nechtějí jeho kolegové vystoupit za něho? Nezdá se mi, že by chtěli.

Máte návrh, pane poslanče, že nesouhlasíte s odpovědí. Končím rozpravu. Nevím, co chcete získat odhlášením kromě nehlasování, dalšího neprobírání interpelací. Prozrazuji, že máme ještě tři interpelace. Jedna je na pana ministra Motejla, jedna na pana ministra Baštu a jedna na pana ministra Grulicha. Byl bych velmi rád, kdybychom mohli interpelace dnes dokončit.

Odhlašuji vás a prosím, abyste se opět znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami a šli ještě lobbovat některé vaše kolegy. Před deseti minutami nás bylo asi o 17 více. Vím, že je zbytečné vyčítavě se dívat právě na vás, kteří zde jste.

Už můžeme hlasovat. Prosil bych vás, abyste byli na dosah.

 

Zahajuji hlasování o tom, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Filipa na nesouhlas s touto odpovědí.

Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 572 z přítomných 75 poslanců 32 hlasovalo pro, 26 proti. Návrh nebyl přijat. Děkuji.

 

Další je interpelace pana poslance Miroslava Grebeníčka. Není a nebude přítomen.

 

Poslanec Vojtěch Filip: (mimo mikrofon) Mohu vystoupit s jeho nesouhlasnou odpovědí.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Nemůžete, nezlobte se. V rozpravě nemůžete vystoupit, protože jsem ji neotevřel a neotevřu v nepřítomnosti pana poslance Grebeníčka. Jeho interpelace propadá.

Další je interpelace pana poslance Grebeníčka na pana ministra Baštu. I pan ministr Bašta vyšel jednoduše z tohoto problému.

Třetí je interpelace paní poslankyně Aleny Páralové ve věci Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu na ministra vnitra Václava Grulicha. Interpelace se spolu s odpovědí a dalšími odpověďmi, které vypracoval pan ministr poté, co Poslanecká sněmovna na své 10. a 15. schůzi vyslovila s jeho původní a další odpovědí nesouhlas, předkládá jako tisk 396. Prosím paní poslankyni Páralovou za předkladatele interpelace.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, 18. prosince loňského roku podala skupina poslanců interpelaci na ministra vnitra ve věci Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu. Vyjádřili jsme tehdy znepokojení nad situací v ÚDV a obavy, že skutečným důvodem zásahu do ÚDV byla snaha zabránit dalšímu vyšetřování zločinů komunismu v době, kdy se blíží konec promlčecích lhůt pro vyšetřování některých trestných činů.

Již dvakrát vyjádřila sněmovna nesouhlas s odpovědí pana ministra, přesto v ÚDV k nápravě nedošlo. Dnes tedy projednáváme již třetí odpověď ministra vnitra, na kterou již potřetí vyjádřili poslanci Bubník, Nedvědová, Talmanová, Hanuš, Nájemník a Páralová nesouhlas. Čím déle a hlouběji se seznamujeme se situací v ÚDV, tím víc se ujišťujeme o tom, že naše obava byla oprávněná.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP