Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
3. listopadu 1999 v 9.05 hodin
 

Přítomno: 184 poslanců

 

(Schůze opět zahájena v 9.05 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní poslankyně a páni poslanci, je 9.05 hodin. Dovolte mi, abych zahájil dnešní jednací den. Opakuji svou prosbu o ztišení se v sále.

Zahajuji desátý jednací den 17. schůze Poslanecké sněmovny. Paní poslankyni Horníkovou a její kolegy prosím, aby nerušili v sále.

Všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo má náhradní kartu. Náhradní kartu č. 6 má pan poslanec Pícl, náhradní kartu č. 9 má poslankyně Fischerová.

Opakuji znovu, že nebudu pokračovat ve schůzi, dokud nedojde k přerušení debat v sále.

Sděluji, že o omluvu své neúčasti na dnešním jednání požádali z důvodu nemoci poslanci Čelišová a Lux, z důvodu zahraničních cest poslankyně Štěpová, poslanci Hrůza, Hanačíková, Kučera ml. a Palas. Z vlády se omlouvají ministři Dostál, Kavan, Kužvart, Lánský a Vetchý buď z důvodu nemoci, nebo z důvodu služebních cest.

Paní poslankyně Dundáčková má náhradní kartu č. 24.

Na lavice je rozdáván přehled procedurálních návrhů, které zazněly včera vpodvečer. To, že to teď rozdáváte vládě, znamená, že to poslanci mají, nebo teprve dostanou? Mají. K tomu máte přiložen seznam bodů, které byly rozhodnutím sněmovny pevně zařazeny na určitý termín.

Pan poslanec Tollner má náhradní kartu č. 8. Za náhradní karty by se měly dávat pokuty, myslím, že by to bylo docela racionální.

Než se dostaneme k přerušenému bodu 82., prosím, abychom se nejdříve vyrovnali s procedurálními návrhy. Předpokládám, že máte všichni před sebou stejně jako já tento písemný dokument.

První je návrh paní poslankyně Volfové - body 164 a 165 přeřadit jako body jedna a dvě na středu 10. listopadu. K tomu bych chtěl uvést poznámku, že návrh paní poslankyně je v rozporu s již předřazenými návrhy ústavních zákonů, kterými se měla začínat středa 10. 11. Prosím, abychom s tímto vědomím o tom všichni hlasovali, znamená to změnu dohody ze včerejšího dne.

 

Zahájím hlasování. Kdo je pro tento návrh poslankyně Volfové, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 375 z přítomných 146 poslanců 64 hlasovalo pro, 47 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Jako druhý bod je návrh pana poslance Vidíma body 169 a 170 zařadit na dnes, to znamená středu 3. listopadu, jako poslední dva body před polední přestávkou.

Hlásí se pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Pane předsedající, žádal bych oddělené hlasování o těchto bodech.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím, aby na to zareagoval pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, s tímto návrhem nesouhlasím. Jde o tajné volby, proto oddělit konání tajných voleb mi připadá jako naprostý nesmysl.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Můžete nám popsat metodu oddělení tajných voleb od sebe?

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Myslím, že každý bod se týká jiné volby, tudíž je možné hlasovat o každém bodu zvlášť. Tajné volby mohou probíhat v různém časovém posunu. Je možné hlasovat o každém bodu zvlášť. Můžeme přesunout jeden a druhý nemusíme. Technicky tomu nic nebrání.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Hlasovat odděleně - tomu nerozumím. Jediná možnost by byla, že doporučujete, aby pouze jeden z těchto bodů byl bodem před dnešní polední přestávkou. Který?

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Rozhodneme se hlasováním.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dám hlasovat odděleně. Kdo je pro, aby bod 169 byl zařazen jako poslední bod před dnešní polední přestávkou? Pan poslanec Vidím opět protestuje. Takto do Evropské unie nedojdeme. (Potlesk.)

 

Poslanec Jan Vidím: Pokusím se urychlit cestu do Evropské unie. Jako předkladatel nesouhlasím s odděleným hlasováním. Proto prosím, aby se o tomto návrhu hlasovalo.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Myslím si sice, že je to skoro totéž - hlasovat o tomto návrhu jako o těchto dvou návrzích, ale s heslem za rychlejší cestu do Evropy dávám hlasovat nejdříve o tom, jestli jsme pro návrh pana poslance Škromacha.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 376 z přítomných 162 pro hlasovalo 75, proti 64. Návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP