(16.40 hodin)

(pokračuje Gross)

V tuto chvíli můžeme přejít k bodu

 

186.
Dodatek k Informaci obsahující rozbor stavu vývozu a jeho podpory
/sněmovní tisk 218/2/

 

Tento dodatek byl předložen na základě naší žádosti z 15. schůze a já prosím, aby se slova ujal ministr průmyslu a obchodu České republiky pan kolega Miroslav Grégr a předložený sněmovní tisk stručně uvedl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, tentokrát uposlechnu vaší výzvy a budu velice stručný.

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, na své letošní dubnové schůzi schválila vláda České republiky dokument Informace o stavu vývozu a jeho podpory svým usnesením č. 390. Informace byla předložena Poslanecké sněmovně Parlamentu, která ji usnesením č. 383 ze dne 7. července 1999 vzala na vědomí a zároveň požádala vládu, aby ji dodatkem rozšířila o proexportní aktivity všech resortů, tedy nad rámec působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu, na který byla původní informace omezena, ale i směrována.

Doplňující materiál byl vypracován na základě podkladů jednotlivých resortů a pod titulem Dodatek k Informaci obsahující rozbor stavu vývozu a jeho podpory jej vláda schválila na své schůzi 22. září 1999.

Do věcného obsahu jednotlivých podkladů zasahoval zpracovatel, tedy MPO, minimálně, a to jen v nezbytně nutných případech. Zaměřili jsme se spíše na formální a stylistické úpravy v tom smyslu, aby dokument působil uceleně a jednotně, tedy aby byl přehledný a tím nabyl vyšší vypovídací hodnotu. Celá řada aktivit a opatření, které jsou v dodatku uvedeny, s podporou exportu souvisí jen nepřímo a nelze je zařadit do klasického proexportního instrumentaria.

Dokument byl podroben proceduře meziresortního připomínkového řízení a termín ukončení byl 6. září 1999. Čili je to v souladu s připomínkami všech resortů, které se na tomto dokumentu zúčastnily. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministrovi průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi. Zprávu projednal hospodářským výbor a jeho usnesení jsme obdrželi jako tisk 218/3. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj tohoto výboru pan kolega Karel Vymětal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, dámy a pánové, já nebudu moci být tak stručný, protože hospodářský výbor, který projednával tento dodatek, se domnívá, že to je velmi důležitá oblast v ekonomice republiky. Byl jsem trochu překvapen, že tato materie nebyla přikázána petičnímu výboru. Jsem rád, že v tomto případě to projednával hospodářský výbor. Ten ve středu 20. října projednal tento dodatek k Informaci obsahující rozbor stavu vývozu a jeho podpory, který předložila vláda na základě usnesení Poslanecké sněmovny. Tento doplněk obsahuje zprávy všech ministerstvech o jejich podílu na českém vývozu a jeho podpoře.

Při jednání výboru padla i slova o tom, že tento materiál poprvé od zrušení Ministerstva zahraničního obchodu souborně zpracovává podíl jednotlivých resortů na vývozu a jeho podpoře v jednom materiálu. Jsme přesvědčeni o tom, že mnozí kolegové se z tohoto doplňku poprvé dozvěděli, že zahraniční obchod a export probíhá všemi resorty, a tedy že zahraniční obchod a export jsou oblastí průřezovou a jedinečnou, s významným postavením v ekonomice státu.

Nyní k jednotlivým ministerstvům. U Ministerstva zahraničních věcí - je mi líto, že mnoho pánů ministrů není přítomno, ale budeme k nim mluvit - jsme se pozastavovali nad tím, že mimo mnoha pozitivních věcí a počinů zařadilo do této zprávy i oblast sankčních režimů, které koordinuje. Dámy a pánové, ve zprávě o vývozu a jeho podpoře to působí, mírně řečeno, komicky, neboť právě takové režimy omezují vývozy. Toto ministerstvo uvádí, že v rámci svých povinností při organizování obchodně ekonomických aktivit má přímou roli při iniciování zahraničních podnikatelských misí do České republiky. Při jednání hospodářského výboru byly uvedeny příklady, kdy právě toto ministerstvo a jeho zastupitelské úřady v zahraničí brání těmto misím. Koneckonců budeme ve sněmovně projednávat v rámci písemných interpelací jeden takový případ nevydání vstupních víz představitelům čínského chemického průmyslu a znemožnění tak jednání v České republice. Kritika byla vyslovena i na roli některých titulářů, kteří obchodně ekonomické oblasti téměř nerozumějí, někteří vůbec, a tomu odpovídá i jejich podpora této oblasti a často i omezování aktivit obchodně ekonomické diplomacie na jejich zastupitelském úřadě.

Ministerstvo financí zase ve své zprávě opomnělo uvést, že má významnou roli při vytváření lepšího finančního prostředí pro podnikatele vyrábějící pro vývoz, že svou daňovou a celní politikou, rychlostí odpisů a celou řadu dalších aktivit vytváří podporu či nepodporu vývozu.

Kritická slova padla i na adresu Ministerstva dopravy a spojů a Ministerstva životního prostředí, které také svou činností či nečinností mají vliv ve své působnosti na stav a vývoj exportu. Exportované zboží se musí převézt, než opustí hranice našeho státu, po kvalitní dopravní síti a kvalitními dopravními prostředky. A to je místo, kde se nedaří problémy dostatečně rychle řešit.

Oceněn byl přístup Ministerstva kultury, které se sice nepodílí významným objemem na exportu, ale jeho podrobná zpráva svědčí o tom, že si velmi precizně uvědomuje důležitost zahraničního obchodu ve své práci.

Stejně tak byl oceněn přístup Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstva práce a sociálních věcí, která si rovněž velmi přesně uvědomují svůj nepřímý vliv na český export, a také to ve zprávě vyjádřila. Kdyby takový přístup byl od všech resortů, právem by bylo možné předpokládat rychlejší, pozitivní vývoj českého exportu.

Naopak kriticky bylo hodnoceno jednověté vyjádření Ministerstva vnitra, které uvádí, že kromě účasti svého zástupce v ofsetové komisi nemá žádné exportní a proexportní aktivity. A tak byla položena otázka: zapomnělo toto ministerstvo, že mu náleží celý civilně správní úsek, pod který spadají všechny okresní úřady a obce, které nesporně vytvářejí prostředí dobré či méně dobré pro podnikatelské aktivity směřující do exportu?

Obdobně jednovětě se vyjádřilo Ministerstvo zdravotnictví, které zase cudně pominulo celou oblast, svou oblast lázeňství, které znamená při léčení zahraničních pacientů vývoz našich služeb do zahraničí.

Poslední ministerstvo, které se vyjádřilo jednovětě, že nemá žádné exportní ani proexportní aktivity, je Ministerstvo spravedlnosti. Toto ministerstvo zase pominulo, že má na starosti činnost soudů včetně obchodních senátů, a jejich činnost, či spíše nečinnost, jak se dnes děje, může brzdit nebo podporovat podnikatelské úsilí našich exportérů. Jde tedy o přímý dopad na podnikatele a v důsledku toho nepřímý dopad na export.

U posledního ministerstva, u Ministerstva pro místní rozvoj, bylo konstatováno, že toto ministerstvo je z hlediska vývozu velmi významné, a to proto, že obhospodařuje oblast aktivního cestovního ruchu, jehož podíl na celkovém exportu se pohybuje do 19 %. Například, dámy a pánové, za rok 1998 dosáhly tyto devizové příjmy hodnoty cca 120 miliard korun,a to jistě není zanedbatelný objem.

Na základě tohoto velmi podrobného projednání hospodářský výbor svým usnesením, které je uvedeno v tisku 218/3, navrhuje Poslanecké sněmovně, aby přijala usnesení, ve kterém vezme předložený dodatek na vědomí s oceněním této komplexní informace. Konstatuje, že některá ministerstva nevěnují vždy dostatek pozornosti stavu vývozu a jeho podpoře, a žádá vládu, aby obdobnou aktualizovanou informaci předložila k projednání Poslanecké sněmovně do 31. října 2000, tentokrát, jak doufáme, již v úplném rozsahu za všechny resorty.

Dámy a pánové, úplné znění navrženého usnesení je obsaženo v uvedeném tisku, a proto prosím, aby bylo považováno ve smyslu usnesení sněmovny za předložené. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji, otevírám obecnou rozpravu. Uzavírám obecnou rozpravu, neb se nikdo nehlásí. Otevírám podrobnou rozpravu, uzavírám podrobnou rozpravu.

Promiňte, pane zpravodaji, ještě před uzavřením podrobné rozpravy zopakujte, že vznášíte usnesení v tisku 218/3 I. Mělo by to zaznít v podrobné rozpravě, alespoň tak je to zvykem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP