(10.10 hodin)

(pokračuje Klaus)

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím paní zpravodajku, aby oznámila postup při hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a vyjádřila se k nim před hlasováním.

 

Poslankyně Jitka Kupčová: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, k projednávanému návrhu zákona byly předneseny pozměňovací návrhy jednak ústavně-právního výboru, které jsou uvedeny v tisku 181/2 pod písmenem A, poté pozměňovací návrhy B, které jsou uvedeny v tisku 181/2 pod písmenem B. Jednalo se rovněž o legislativně technické opravy, a poté byly vzneseny pozměňovací návrhy legislativně technické úpravy, které jsem vznesla já ve třetím čtení.

Navrhuji, abychom postupovali následovně: Nejdříve navrhuji hlasovat o pozměňovacích návrzích uvedených pod písmenem A, tedy o pozměňovacích návrzích ústavně-právního výboru. Domnívám se, pokud nebude námitek, že je zde možnost hlasovat o těchto návrzích najednou. Poté navrhuji hlasovat o mých pozměňovacích návrzích přednesených ve druhém čtení uvedených pod písmenem B opět najednou a naposledy navrhuji hlasovat o pozměňovacích návrzích legislativně technického charakteru, které jsem přednesla ve třetím čtení, také najednou.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, děkuji paní poslankyni. Moc prosím pány kolegy tentokrát více zde na pravé straně o pozornost. Pan poslanec Payne.

Paní poslankyně navrhla nejdříve hlasovat najednou o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení ústavně-právního výboru.

 

Pokud není námitek, zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 173 z přítomných 179 poslanců 175 hlasovalo pro, nikdo nebyl proti.

 

Nyní jsou návrhy paní poslankyně Kupčové přednesené ve druhém čtení. Předpokládám, že paní poslankyně není proti těmto návrhům. Navrhovatel též souhlasí.

 

Dávám hlasovat o pozměňovacích návrzích obsažených v tisku 181/2.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 181 poslanců 175 hlasovalo pro, nikdo proti. I tento návrh byl přijat.

 

Poslední návrhy dnes přednesené paní poslankyní Kupčovou. Doufám, že jste si je všichni zapamatovali. Jednou vyměnit slovo "první" za slovo "nejbližší" a podruhé za slovo "smlouvy" přidat slova "rozhodnutí mezinárodních orgánů a organizací", jestli jsem si to dobře poznamenal já. Zpravodajka i navrhovatel souhlasí.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 175 z přítomných 181 poslanců 179 hlasovalo pro, nikdo nebyl proti.

 

Přikročíme nyní k hlasování o návrhu zákona jako celku. Návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o Sbírce zákonů a o Sbírce mezinárodních smluv, podle sněmovního tisku 181, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 176 z přítomných 181 poslanců 177 hlasovalo pro, nikdo nebyl proti. S návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní zpravodajce i panu navrhovateli.

 

Dostáváme se k dalšímu bodu, a to

 

141.
Vládní návrh zákona o azylu a o změně zákona č. 283/1991 Sb.,
o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 190/ - třetí čtení

 

Opět místo pana ministra vnitra bude zástupcem navrhovatele ministr Bašta a zpravodaj zahraničního výboru poslanec Jiří Payne.

Pozměňovací návrhy obsahuje sněmovní tisk 190/5. Žádám pana poslance Payna, aby se mnou sledoval rozpravu, kterou otevírám. Hlásí se někdo o slovo? Ne-li, rozpravu končím. Táži se, zda má navrhovatel zájem o závěrečné slovo - a zpravodajové? Pan poslanec Payne závěrečné slovo.

 

Poslanec Jiří Payne: Děkuji, pane předsedo. Vážená sněmovno, vážená vládo, možná dovolte několik poznámek ještě ke shrnutí rozpravy.

V rozpravě zazněla celá řada legislativně technických pozměňovacích návrhů, se kterými v zásadě lze souhlasit a při hlasování na ně upozorním. Myslím, že je tam několik relativně sporných bodů, ve kterých stojí za to zvýšit pozornost.

Za prvé tam máme zhruba čtyři návrhy, které ukládají Ministerstvu vnitra různým způsobem, aby částečným finančním příspěvkem uhradilo zvýšené nároky na infrastrukturu a další záležitosti spojené s umístěním azylového centra v nějaké obci. Z těchto variant, které máme celkem navržené čtyři, si myslím, že můžeme některou z nich doporučit. Já sám potom při hlasování bych asi doporučil druhou variantu pana poslance Doktora. Ale v zásadě všechny varianty směřují stejným směrem. Je asi oprávněné, když obci vznikají nějaké zvýšené náklady, aby na to dostala jistý příspěvek. Nicméně zcela systémové řešení by bylo takovéto ustanovení dávat do rozpočtových pravidel nebo do nějakého finančního zákona, nikoli sem. Tento zákon přímo nepojednává o obcích a financování obcí.

Druhá podobná záležitost je příspěvek na školství. V jedené variantě je dokonce navrženo, že by přímo Ministerstvo vnitra mělo přispívat školám. Problém je v tom, že ten, kdo platí, ten také má jistý přístup, a mám pocit, že je zcela nepřípustné, aby Ministerstvo vnitra jakkoli vstupovalo do škol třeba jen finančním příspěvkem. Financování škol má být a musí být prováděno výhradně přes ministerstvo školství, takže v této věci mi připadá, že je to ustanovení, které je nepřijatelné. Systémově z hlediska našeho právního řádu není zcela ideální, když my v jiných zákonech utajeným způsobem ukládáme povinnosti ministerstvům. Zase takováto povinnost by měla být uložena ministerstvu školství, ale ve školských zákonech, nikoli zde.

Poslední otázka, která mi připadá hodná povšimnutí, je otázka účinnosti zákona, protože podle původního návrhu byla plánována účinnost od 1. ledna, zdálo se, že zákony o pobytu cizinců a další navazující zákony budou schváleny ve variantě účinnosti od 1. dubna příštího roku. Nyní se zase zdá, že sněmovna se kloní k variantě 1. ledna příštího roku, takže prosím, věnujte tomu pozornost. Mám pocit, že zrovna u tohoto zákona můžeme zvolit obojí, ale bylo by dobré, aby všechny zákony, které se dotýkají cizinců, vstupovaly v platnost v jeden den. Není to bezpodmínečně nutné, ale bylo by to užitečné.

Tolik asi poznámek. Mám dojem, že tam je několik sporných bodů, které jsem se pokoušel vyjasnit z hlediska mezinárodního práva a v souvislosti s jinými předpisy u nás platnými a upozorním na ně při hlasování. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan ministr Bašta.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP