(11.00 hodin)

(pokračuje Buzková)

Nyní přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení. Nejprve však uděluji slovo předsedovi poslaneckého klubu KSČM poslanci Filipovi.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Paní předsedající, mám jeden drobný dotaz na pana zpravodaje. Vzhledem k tomu, že oponentní zpráva menšiny rozpočtového výboru není zcela totožná s návrhem vlády, znamená to, že když nebude schválen ani návrh rozpočtového výboru, bude se hlasovat o původním návrhu vlády?

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan zpravodaj se vyjádří a poté jej prosím, aby postupně přednášel jednotlivé návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Domnívám se, že hlasováním o návrhu, který předložila minorita rozpočtového výboru, věcně rozhodneme o tomtéž, co navrhuje vláda, a proto po případném neúspěchu návrhu usnesení pana poslance Václavka by podle mého názoru mělo následovat hlasování o návrhu usnesení rozpočtového výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Prosím pana zpravodaje Tlustého, aby nyní předkládal jednotlivé návrhy, o kterých budeme hlasovat.

Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji. Registruji ještě procedurální připomínku pana poslance Karla Vymětala. Prosím o novou registraci.

 

Poslanec Karel Vymětal: Paní předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že by bylo namístě, aby o proceduře, kterou navrhl pan zpravodaj, sněmovna hlasovala. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Je to samozřejmě možné. Vzhledem k tomu, že procedura, kterou přednesl pan zpravodaj Tlustý, je plně v intencích jednacího řádu, tak to není nutné, ale nemám důvod této žádosti nevyhovět.

 

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 134, které zahajuji. Kdo souhlasí s procedurou, kterou navrhl pan zpravodaj Tlustý? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 134 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 195 pro vyslovilo 147, proti 37.

 

Nyní už prosím pana zpravodaje Tlustého, aby přednášel jednotlivé návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Podle právě schválené procedury bude první hlasování o oponentní zprávě menšiny poslanců obsažené v tisku 376/3, která v bodě I. schvaluje základní údaje návrhu zákona o státním rozpočtu, v bodě II. souhlasí s vypořádáním salda a se zmocněním výkonných orgánů a v bodě III. přikazuje k projednávání kapitoly a okruhy vládního návrhu jednotlivým výborům Poslanecké sněmovny.

Pan ministr tento návrh doporučil, zpravodaj nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 135 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 135 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 196 pro vyslovilo 72, proti 100.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Druhým návrhem je usnesení, které navrhl sněmovně rozpočtový výbor a které jsem jeho jménem přednesl. Je obsaženo v tisku 376/2. Je to návrh, který v bodě I. neschvaluje základní údaje vládního návrhu zákona o státním rozpočtu, v bodě II. doporučuje vládě změny pod písmeny A, B, C a  D a  v bodě III. stanoví, že nejpozdější termín předložení nového návrhu zákona o státním rozpočtu je 30. den od doručení tohoto usnesení předsedovi vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O tomto návrhu budeme hlasovat jako o celku?

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Ano, nikdo nenavrhoval nic jiného.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Filip jako předseda klubu se hlásí.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Paní předsedající, hlásím se jako ten, který vystupoval v rozpravě, a žádal jsem, aby se kromě bodu C usnesení hlasovalo po částech.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Domnívám se, že sněmovna většinou - ne vždy - respektovala požadavek jediného poslance na individuální hlasování o bodech obsažených v takovémto usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane zpravodaji, obvykle se to dělá tak, že v případě, že předkladatel souhlasí, je to akceptováno bez hlasování a v případě, že předkladatel nesouhlasí, o takovémto návrhu se hlasuje.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: V tomto případě těžko získáme souhlas předkladatele, kterým je celý rozpočtový výbor, nicméně já si dovolím jeho jménem souhlasit. Můžeme tedy hlasovat o bodu I., ve kterém Poslanecká sněmovna neschvaluje základní údaje vládního návrhu zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2000 podle sněmovního tisku 376.

Zpravodaj toto usnesení doporučil, pan ministr nikoliv.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 136 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 136 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 196 pro vyslovilo 100 a 72 bylo proti.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Následuje bod II. a v něm odcituji jeho první písmeno: doporučuje vládě následující změny: A. část předpokládaných vyšších příjmů využít ke snížení deficitu státního rozpočtu.

Zpravodaj doporučuje, ministr nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 137 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 137 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 196 pro vyslovilo 100 a 96 bylo proti.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Písmeno B téhož bodu II.: do státního rozpočtu na rok 2000 nezahrnovat příjmy Fondu národního majetku.

Zpravodaj doporučuje, pan ministr nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 138 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 138 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 196 pro vyslovilo 126 a 72 bylo proti.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Písmeno C téhož bodu II. zní: zahrnout do bilance státního rozpočtu očekávanou ztrátu Konsolidační banky.

Zpravodaj doporučuje. Pan ministr financí?

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Velmi rozhodně nedoporučuji. Bude to nekorektní postup.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 139 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 139 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 196 pro vyslovilo 100 a 96 bylo proti.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Písmeno D zní: vytvořit rezervu na náklady připojování České republiky k Evropské unii.

Zpravodaj doporučuje, pan ministr rovněž doporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 140 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 140 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 196 pro vyslovilo 164 a 26 bylo proti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP