(Schůze opět zahájena ve 14.02 hodin.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, já zahajuji odpolední část dnešního jednání. Konstatuji, že v tuto chvíli probíhá projednávání vládního návrhu zákona o provádění mezinárodních sankcí k udržování mezinárodního míru a bezpečnosti. Jde o prvé čtení. Jde o projednávání sněmovního tisku 282. Jsme tedy u bodu číslo 54 programu naší schůze.

Konstatuji, že před polední přestávkou jsme přerušili projednávání tohoto bodu v průběhu obecné rozpravy. Mám zde poznámku, že by měl vystoupit kolega Zahradil, ale nevím, zda platí tato poznámka, protože před polední přestávkou řídil schůzi kolega Langer. Tím se omlouvám všem, kteří se hlásili z místa. Písemná přihláška zde není žádná.

V tuto chvíli vystoupí v obecné rozpravě pan kolega Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně a kolegové, nechci se zabývat otázkou legitimity sankcí. Nechci ani diskutovat o úspěšnosti sankcí, protože některé sankce úspěšné byly a některé úspěšné nebyly. Bylo by za potřebí o tom vést rozpravu na základě posuzování jednotlivých sankcí.

Chci se jen připojit k těm, kteří podporují tento návrh. Vím, že vlády už od roku 1993 pociťovaly nedostatek takového předpisu. Mimo jiné připomínám ještě jednu důležitou věc, která asi zde příliš nezazněla, a to je velká výhoda z faktu, že sankce, které mají být zrušeny, mohou být zrušeny ihned vládou a není potřeba podstoupit onen dlouhý proces, onu dlouhou parlamentní proceduru. To nepochybně je ve prospěch řady podnikatelů.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Vilému Holáňovi. Omlouvám se mu za nepříliš klidnou atmosféru v sále.

Táži se, zda se někdo dále hlásí do obecné rozpravy. Dále se nikdo nehlásí, přestože jsem měl avizovány před přestávkou ještě tři přihlášky. Teď je ale 14.04 hodin, všichni by tu měli být. Kolegové nedorazili. Pane kolego… jsem tolerance sama…. hovořit bude ještě kolega Filip v obecné rozpravě.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Já bych poprosil ještě o pět minut strpení na poradu klubu v této věci. Vím, že náš klub je tady možná nejčetněji zastoupen, ale přesto bych byl nerad, kdyby potom došlo k nějakým situacím, které by nevystihovaly význam přednesené normy a těch argumentů, které tady byly vzneseny od jiných politických stran k tomu, co vláda chystá.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Beru to jako žádost předsedy poslaneckého klubu o pětiminutovou přestávku. Pokud vím, vy jste tohoto dne ještě nežádali, takže není důvodu vám nevyhovět.

Přerušuji jednání schůze do 14.10 hodin. Prosím všechny v předsálí - pojďte dovnitř. Toto není výzva k tomu, abychom se rozešli, ale spíše k tomu, abychom se zde shromáždili.

 

(Schůze přerušena ve 14.05 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP