(Schůze opět zahájena ve 14.04 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dostavte se prosím do jednacího sálu, budeme pokračovat v rozjednaném programu naší schůze. V dopoledních hodinách bylo přerušeno v podrobné rozpravě projednávání bodu č. 9 schváleného pořadu schůze, to je

 

9.
Návrh poslanců Petra Mareše a Waltera Bartoše na vydání zákona
o poskytování dotací soukromým školám, předškolním a školským zařízením
/sněmovní tisk 149/ - druhé čtení

 

Nyní tedy budeme pokračovat v podrobné rozpravě, do které je přihlášen jako první pan poslanec Václav Brousek a jako druhý pan poslanec Bohuslav Záruba.

 

Poslanec Václav Brousek: Již jsem mluvil.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Omlouvám se, pan poslanec Brousek tedy již hovořil. Udílím slovo panu poslanci Bohuslavu Zárubovi.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte, abych vám navrhl nějaké pozměňovací návrhy k tisku 149/2.

Jedná se o § 5 odst. 1. Vzhledem k tomu, že tady došlo zřejmě k nějakému nedorozumění, mělo by být v odst. 1 za text "pokud bude mezi" vloženo "školou nebo zřizovatelem, zařízením a" a teď pokračuje "ministerstvem či jinými".

Dále písm. c): na 90 % změnit na 100 %, písm. e): na 80 % změnit na 100 %. Dále v odst. 3 vypustit písm. d).

Předesílám, že v případném třetím čtení bych chtěl, aby se o těchto dvou bodech hlasovalo zvlášť. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Zárubovi. A nyní udílím slovo panu poslanci Walteru Bartošovi, dále je přihlášen pan poslanec Petr Mareš.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové. Dovolte, abych i já v podrobné rozpravě přednesl jeden pozměňovací návrh, a to v § 6, který pojednává o pravidlech pro poskytování dotace, bych vypustil odst. 5, který se týká doložení neziskovosti. Mám pocit, že toto ustanovení je zbytečné, protože pokud chceme zvýšit dotaci soukromé škole, tak bychom tuto školu měli posuzovat především podle toho, jak tato škola je kvalitní, jaké má kvalitní výstupy, ne jestli je nezisková. To není tak podstatné.

A druhý důvod, proč předkládám tento pozměňovací návrh, spočívá v tom, že na doložení neziskovosti je potřeba provést ve škole audit. Pokud se nemýlím, tak audit se týká také peněz, které nesouvisejí přímo se státní dotací, jsou to jiné peníze, a mám pocit, že je to jaksi zasahování do právní subjektivity soukromé školy. Navíc audit také něco stojí, takže odebíráme soukromým školám další peníze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Bartošovi. Jako další je přihlášen pan poslanec Petr Mareš, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Petr Mareš: Děkuji, paní předsedající. Na začátek mám jenom technickou poznámku. Obávám se, jak poslouchám pozměňovací návrhy svých kolegů, že tady dochází k chybám v číslování paragrafů. Někteří kolegové zřejmě měli k dispozici jiné verze návrhu a bude třeba to potom nějakým způsobem uvést do souladu.

Přednáším následující pozměňovací návrhy:

K § 4 odst. 1: vypustit závěrečnou část tohoto odstavce, slova "období, na které se dotace poskytuje, a výše dotace stanovená procentním podílem podle § 5" a nahradit je slovy "a předpokládané výše dotace".

Vypustit odst. 2 písm. a) a v témže § 4 také odst. 2 písm. d)

Pokud jde o § 5 navrhuji vypustit text tohoto paragrafu, tedy výše dotace, a nahradit jej následujícím textem:

Odst. 1. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví vyhláškou normativ na příslušný kalendářní rok pro jednotlivé typy škol do 31. ledna. Normativy jsou složeny z průměrných neinvestičních nákladů, mzdových prostředků a zákonných odvodů na jednoho žáka, připadajících na srovnatelný druh a typ školy.

Odst. 2. Dotace škole nebo zařízení se stanoví podle skutečného počtu žáků v souladu se statistickými výkonovými výkazy škol Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (V.) pro příslušný školní rok, nejvýše však do celkové kapacity uvedené v rozhodnutí o zařazení školy do sítě podle zvláštního předpisu. U speciálních škol a speciálních nebo specializovaných tříd ostatních škol se dotace zvýší o příplatek za zdravotní postižení žáků. Dotace se poskytuje pouze na žáky ve studijních a učebních oborech uvedených v platném rozhodnutí o zařazení do sítě. Do počtu žáků se započítávají cizinci, kteří požívají stejná práva jako státní občané ČR podle zvláštního předpisu.

§ 6 navrhuji vypustit celý a přečíslovat následující paragrafy.

V § 7 navrhuji vypustit v odst. 1 slova "a § 6", tedy udělat tečku za § 5. V odst. 2 totéž, tj. vypustit slova "a § 6" a učinit čárku za čtyřkou.

V odst. 3 nahradit slova "podle § 2 odst. 3 písm. a)" slovy "podle § 6 odst. 5".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP