(20.30 hodin)

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Kohlíčkovi. Nikdo se dále do rozpravy nehlásí. Rozpravu tedy uzavírám. Návrh, o kterém budeme hlasovat, zní:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Kyperskou republikou o sociálním zabezpečení podepsanou v Praze dne 19. ledna 1999."

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 178, které jsem právě zahájil. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 106 hlasovalo pro 78, proti nikdo. Návrh byl přijat.

Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu 58 a přistupujeme k projednávání bodu

 

59.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Chorvatskou republikou
o sociálním zabezpečení
/sněmovní tisk 132/ - druhé čtení

 

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 132 a z pověření vlády i tento návrh uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, i obecné důvody pro uzavření smlouvy, kterou vám předkládám k ratifikaci, jsem již uvedl ve svém vystoupení v prvém čtení, ale velmi krátce je zrekapituluji.

Jedná se o náhradu smlouvy s Federativní republikou Jugoslávie z roku 1957. Je to klasická sociální smlouva se všemi parametry, které jsou obvyklé, moderní, s oním přenosem nároků, rovným zacházením atd. Snad jedině je opět vhodné oživit vaši paměť v jedné zásadní změně, za kterou je třeba považovat úpravu v oblasti poskytování zdravotní péče.

Smlouva z roku 1957 počítala s tím, že náklady na zdravotní péči nese v plném rozsahu stát, ve kterém je poskytována. Tato smlouva vzhledem k systému veřejného zdravotního pojištění předpokládá, že tyto náklady ponesou příslušné instituce obou smluvních stran, to znamená vždycky pojišťovna za pojištěnce, který je u ní pojištěn. Je to významná změna, ale při kalkulaci existuje určitá rovnováha mezi oběma státy a z hlediska nároků na náklady je to víceméně vyrovnané.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Kolegyně a kolegové, odhlašuji vás a žádám o novou registraci. Konstatuji, že tento vládní návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání zahraničnímu výboru a výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 132/1 a 132/2.

Nyní prosím zpravodaje zahraničního výboru a výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pana kolegu Jana Svobodu, který je společným zpravodajem za oba výbory, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jan Svoboda: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, zahraniční výbor se zabýval touto smlouvou na 19. schůzi dne 4. června 1999, zdravotní výbor na 17. schůzi dne 21. dubna 1999. Na obou výborech bylo konstatováno, že se jedná o standardní smlouvy, a proto i usnesení je totožné. Oba výbory doporučují Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Chorvatskou republikou o sociálním zabezpečení, podepsanou v Praze dne 22. ledna 1999."

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Žádám všechny v tuto chvíli, kteří jsou zde přítomni, aby vstoupili do sálu. K uvedenému návrhu otevírám rozpravu, do které se hlásí kolega Kohlíček. Prosím, abyste přistoupil k řečništi a ujal se slova.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vážený pane předsedající, vážená vládo, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych krátce pohovořil na téma, které právě projednáváme, a to je smlouva s Chorvatskem o sociálních otázkách. Chtěl bych konstatovat, že i v této smlouvě je zašito určité čertovo kopýtko.

Jak jistě víme, na Balkáně je velmi složitá situace. V současné době je tam několik set tisíc běženců. Bohužel řada kolegů, kteří teď diskutují právě otázku běženců, jistě má na mysli zřejmě pouze kosovsko-albánské běžence, ale právě v souvislosti s Chorvatskem se otevírá otázka několika set tisíc běženců z Východní Slavonie a ze Srbské Krajiny, které byly vojensky obsazeny a kde došlo k velkým etnickým čistkám, o kterých se náš denní tisk příliš nezmiňuje. To je jeden z důvodů, proč bychom se měli důkladně zamyslet nad tím, jak bude vypadat aplikace smlouvy o sociálních otázkách s Chorvatskou republikou.

Druhá otázka, která zde je, je otázka toho, jak vypadá v současné době stav demokratických práv v Chorvatsku, jestli tento stav umožňuje, aby tito běženci se navrátili do svých domovů.

Osobně jsem projednával některé otázky s tím související i s chorvatským velvyslancem a byl jsem ujištěn, že již padesát tisíc těchto uprchlíků se vrátilo do svých domovů a že se očekává minimálně ještě dalších padesát tisíc. Stále ještě vidím dalších půl milionu lidí, kteří jsou jako uprchlíci v okolních státech, ať už je to Bosna a Hercegovina, nebo je to současná Svazová republika Jugoslávie.

To jsou otázky, které by měly být v souvislosti se sociálními otázkami, které jsou v této smlouvě řešeny, rovněž v nějaké rozumné době vyřešeny. Zde bych viděl určité řešení. Pokud se podaří uzavřít smlouvy podobného typu se Svazovou republikou Jugoslávie, mohly by se tyto otázky v rámci těchto dvou smluv smírně a bez velkých problémů řešit. Myslím si, že právě to je věc, kterou tady konstatuje za mými zády pan místopředseda vlády a pan ministr zahraničních věcí. Proto jim přeji mnoho zdaru v řešení těchto otázek.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Kohlíčkovi. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Ne. Rozpravu uzavírám. Budeme hlasovat o základním návrhu usnesení, který zní:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Chorvatskou republikou o sociálním zabezpečení, podepsanou v Praze dne 22. ledna 1999."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 179, ve kterém rozhodneme o tomto návrhu. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování končím. Z přítomných 89 hlasovalo pro 83, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Končím projednávání bodu 59 a přistupujeme k projednávání bodu 60, kterým je

 

60.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Indické republiky
o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku
v oboru daní z příjmu a z majetku, podepsaná v Praze dne 1. října 1998
/sněmovní tisk 117/ - druhé čtení

 

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 117 a z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí České republiky pan Ivo Svoboda.

 

Ministr financí ČR Ivo Svoboda: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, k omezení daňového zatížení a vyloučení mezinárodního dvojího zdanění, které působí nepříznivě na rozvoj vzájemné spolupráce, je mezi státy obvyklé sjednat smlouvu o zamezení dvojího zdanění.

Předkládaná smlouva, která byla podepsána v říjnu loňského roku, nahradí ve vzájemných daňových vztazích mezi Českou republikou a Indickou republikou dosud uplatňovanou Smlouvu mezi vládou Československé socialistické republiky a vládou Indie o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, která byla podepsána v lednu roku 1988.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP