(16.40 hodin)

(pokračuje Špidla)

Ostatní změny v zákonech jsou převážně terminologického a legislativně technického charakteru. Pokud jde o to, jaké jsou finanční dopady uvedeného zákona na státní rozpočet, dá se říci, že z uvedeného návrhu změn těchto zákonů neplynou finanční nároky na státní rozpočet.

Dámy a pánové, myslím si, že tato norma, která má skutečně legislativně technický charakter a je promítnutím zákona, který jsme měli předložen ve sněmovním tisku 260, vyžaduje velmi podrobnou debatu. Ale myslím si, že tato podrobná debata se odehraje především ve druhém čtení, protože ono zásadní rozhodnutí, které je hodné prvního čtení a pro které je první čtení také především určeno, jsme už učinili při rozhodnutí o sněmovním tisku 260. Uvádím to proto, že by bylo neblahé - a nedovedu si představit, jak bychom tuto komplikaci zvládli - kdyby sněmovní tisk 261, který je souběžný se sněmovním tiskem 260, neprošel do druhého čtení.

Je samozřejmě možné, že ve druhém čtení, až se budeme zabývat novelou zákona o sociálně-právní ochraně dětí, dojdeme k názoru, že není vhodné tuto novelu přijmout a upravit s její pomocí tak citlivou oblast. V takovém případě by byl i tisk, který teď předkládáme, nadbytečný.

Proto mi dovolte, abych ukončil svou poměrně stručnou řeč a znovu konstatoval, že tento tisk je tiskem, který je přímo závislý na projednání tisku 261, a že skutečná debata, která bude mít smysl a která možná v některých věcech může být i ostrá, protože směřujeme do velmi citlivé oblasti, se podle mého názoru má odehrát ve druhém čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru práce a sociálních věcí Vladimíru Špidlovi. Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Jana Volfová. Prosím, paní kolegyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Jana Volfová: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jak už uvedl pan ministr, sněmovní tisk 261, který zde zpravodajuji, úzce navazuje na sněmovní tisk 260, který je zákonem o sociálně-právní ochraně dítěte. Tímto sněmovním tiskem se mění i další právní předpisy, které se sociálně-právní ochranou dítěte souvisí. Především jde, jak už bylo uvedeno, o zákon o rodině a o zákon o přestupcích, do něhož se zařazují některé nové přestupky, jimiž se má sankcionovat zneužívání práv rodičů a zanedbávání povinností plynoucích z rodičovské odpovědnosti, ale nejen rodičů, ale i jiných osob. A stanoví se rovněž postih za tyto přestupky.

V souladu s mezinárodními dokumenty se jako přestupek s následnou sankcí označuje také zneužívání dítěte k fyzickým pracím nepřiměřeným jeho věku a stupni tělesného a rozumového vývoje, popř. zneužívání dítěte, které neukončilo povinnou školní docházku, k výdělečné činnosti.

Změnou zákona o rodině, která se v souvislosti s návrhem zákona o sociálně-právní ochraně dětí předkládá, se současně dosáhne i původně stanoveného cíle, a to oddělení prvků soukromě-právních od veřejně-právních. V návaznosti na zákon o sociálně-právní ochraně dětí se totiž upravují příslušná ustanovení zákona o rodině tak, aby bylo zřejmé, že obecně sociálně-právní ochranu dítěte vymezuje nově koncipovaný zákon o sociálně-právní ochraně dětí a zákon o rodině je jedním z předpisů, které upravují vztahy mezi rodiči a dítětem a pravidla pro zásahy do těchto vztahů, je-li jich třeba pro prospěch a v zájmu dítěte.

Vážené dámy a pánové, chtěla bych vás požádat, abyste v souladu s vaším rozhodnutím nebo s rozhodnutím této sněmovny, která vedle přidělení sněmovního tisku 260 výboru pro sociální politiku a zdravotnictví přidělila sněmovní tisk ještě výboru ústavně-právnímu, také tento tisk přidělili výboru ústavně-právnímu.

Jinak bych vás prosila, abyste jej propustili do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji zpravodajce pro prvé čtení paní poslankyni Volfové. V tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou rozpravu. Táži se, zda se někdo hlásí z místa. Ne. Rozpravu uzavírám.

Konstatuji, nepochybně spolu s paní zpravodajkou, že nezazněl ani návrh na vrácení, ani návrh na zamítnutí. Můžeme tudíž hlasovat o přikázání výborům k jednotlivému projednávání.

Organizační výbor doporučil přikázat předložený návrh výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Nyní se musím formálně zeptat, kdo navrhuje další výbory. Prosím paní zpravodajku, zda by ještě jednou zopakovala návrhy na další výbory, kterým má být návrh přikázán, protože to musí zaznít nyní. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Jana Volfová: Děkuji, omlouvám se, pane předsedající. Dávám návrh, aby vedle výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, tak jak rozhodl organizační výbor, přikázat tento tisk ještě ústavně-právnímu výboru, protože to odpovídá tomu, co jsme si schválili v tisku 260. Tam tato sněmovna také rozhodla o přikázání ústavně právnímu výboru. Tisk 260 je přímo zákon o ochraně dítěte.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Táži se, zda někdo navrhuje další výbor, kterému bychom měli přikázat tento tisk. Není tomu tak. Konstatuji tedy, že jsou návrhy na dva výbory, kterým je zapotřebí tento tisk přikázat. Budeme o nich postupně hlasovat. Já sice gonguji, ale všem, kteří dobíhají, aby se nezranili, oznamuji, že toto by nemělo být konfliktní hlasování. V hlasování pořadové číslo 163... Mám zde žádost o odhlášení, takže tak činím a žádám o novou registraci.

 

hlasování pořadové číslo 163 rozhodneme o přikázání sněmovního tisku 261 k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Ptám se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že z přítomných 124 se pro vyslovilo 123 poslankyň a poslanců, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

hlasování 164 rozhodneme o přikázání výboru ústavně-právnímu.

Ptám se, kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Hlasování pomalu končí.

Z přítomných 131 bylo pro 76, proti 40. I tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme sněmovní tisk 261 přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a výboru ústavně právnímu. Tím končím prvé čtení tohoto vládního návrhu zákona.

Přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je bod číslo

 

47.
Vládní návrh zákona o transformaci Českých drah
a o změně zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku
/sněmovní tisk 265/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr dopravy a spojů pan Antonín Peltrám. Prosím pana ministra, aby se ujal slova.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Antonín Peltrám: Pane předsedající, dámy a pánové, předkládám jménem vlády návrh na transformaci Českých drah do formy obchodní organizace. Chtěl bych zdůraznit, že formálně byl proces transformace Českých drah zahájen zhruba před devíti lety. Došlo také k dílčí realizaci některých projektů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP