(15.20 hodin)

(pokračuje Mareš)

Návrh vychází ze zkušenosti, kterou jsme zde udělali minulý týden, jednak při projednávání zákona o mimosoudních rehabilitacích a jednak při projednávání písemných interpelací na některé členy vlády. Já se domnívám, že zkušenost z těchto rozprav nás přímo vyzývá k hlubší a širší reflexi naší schopnosti vyrovnat se s naší komunistickou minulostí.

Rád bych proto navrhl na pořad jednání, pokud možno v pátek po 14. hodině, tj. po polední přestávce, bod, ve kterém bychom se obrátili na vládu ČR se žádostí, aby na příští plenární schůzi předložila Poslanecké sněmovně zprávu o vyrovnání se s komunistickou minulostí, ve které bude sněmovnu souhrnně informovat o stavu v následujících oblastech: trestní stíhání zločinů komunismu, majetkové a morální restituce a rehabilitace a za třetí dokumentace zločinů komunismu.

Jsem pochopitelně připraven odůvodnit v případě, že tento bod bude zařazen na pořad našeho jednání, tento návrh obsáhleji. V tuto chvíli, abych vás nezdržoval, říkám, že se domnívám, že pokud bude zařazen, pak s ním nestrávíme příliš mnoho času, ale naopak nám vytvoří prostor pro to, abychom se na své podzimní schůzi, která se bude konat za téměř deset let poté, co definitivně, doufejme definitivně, padl komunismus v této zemi, abychom se mohli touto otázkou zabývat zevrubně a vyhovět tak požadavkům, které alespoň já osobně cítím jako naši voliči, a vyvrátit pochybnosti, které mají voliči vůči české politice jako celku a postojům této sněmovny.

Abychom se mohli postavit k těmto problémům, navrhuji toto znění: zařadit na pořad jednání této schůze nový bod "Žádost vládě ČR o předložení zprávy o vyrovnání se s komunistickou minulostí".

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Návrh zazněl. Vidím faktickou. Neprobíhá rozprava, takže - pouze k proceduře mohu dát slovo. Případně by musel vystoupit předseda klubu nebo jako místopředseda klubu, pokud zde předsedu klubu nevidím. Hovoří kolega Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Navrhuji tento předchozí bod, který tady kolega předestřel, rozšířit. Myslím si, že je třeba k věci přistoupit pozitivně, tzn., že bychom se měli zabývat i takovou otázkou, která souvisí s dobou do roku 1989, jako je Charta 77, myslím si, že tam je velké množství dokumentace. Myslím si, že by se mimo jiné měly objasnit takové věci, jako je to, že si signatáři Charty 77 v březnu 1990 odnesli veškerou dokumentaci. Je třeba tyto věci otevřít.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Takže, je to skvělé. Nyní vidím mimo rozpravu přihlášeného předsedu, resp. prvního místopředsedu vlády ČR, kolegu Vladimíra Špidlu. Připomínám, že rozprava neprobíhá, ale člen vlády může samozřejmě vystoupit kdykoli.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, návrh pana poslance Mareše je na první pohled nesen velmi vážnou a hlubokou úvahou o celkové historické pozici a historické situaci českého státu a českého národa v této konkrétní době. Ano, je-li tento názor nesen takovou hlubokou úvahou, je v každém případě nutné velmi pečlivě zvážit, jakými prostředky se dá docílit pochopení této historické pozice a jakými prostředky se dá přispět k něčemu, co by mělo politickou, historickou a morální váhu, kterou pan poslanec Mareš do svého návrhu nepochybně vkládá.

Jsem pevně přesvědčen o tom, že takovéto posouzení a takováto introspekce není možná během několika měsíců, není možná na úrovni vládního dokumentu, vlády, která z oněch deset let je u ústavní odpovědnosti pouhý jediný rok.

Podle mého názoru přijetí tohoto návrhu by znamenalo znehodnotit možnost skutečného posouzení a pochopení situace ve všech aspektech, které jsem zde uvedl. Směřovalo by mimo záměr a mimo možnost domoci se čehokoli rozumného. Naopak - tento přístup a tento postoj by zpolitizoval brutálním způsobem hodnocení celé situace a vedl by nikoli k vyrovnání se s minulostí, nýbrž k vytváření nového falešného a velmi křivého zrcadla.

Proto, jakkoli motivům pana poslance Mareše velmi hluboce rozumím, myslím si, že jeho návrh je nepřípadný, a nemohu doporučit jeho přijetí. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji předsedovi, tedy místopředsedovi vlády. Kolegyně a kolegové, v tuto chvíli... Nebudu to komentovat, pouze jsem se přeřekl. Chtěl bych v tuto chvíli požádat na žádost poslanců klubu ČSSD o pětiminutovou přestávku. Vyhlašuji přestávku do 15.35 hodin.

 

(Jednání přerušeno do 15.35 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP