(12.00 hodin)

(pokračuje Schling)

Navrhuji, že bod f) by měl znít s určitým upřesněním i původního vládního návrhu takto: "plnění do státních hmotných rezerv a nákup ze státních hmotných rezerv, s výjimkou nákupů podle § 1 odst. 2 k)."

Tímto pozměňovacím návrhem se vyjasňuje určitý dvojí režim, který tak jako tak byl v zákonu zřízen.

Druhý pozměňovací návrh se týká bodu 35 usnesení hospodářského výboru, kde navrhuji místo slova "panelových" slovo "bytových". Jedná se o regeneraci bytových domů, která by neměla být omezena jen na regeneraci domů panelových.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, slovo má pan poslanec Tomíček.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Vážený pane předsedající, ano, vzpomněl jsem si a na základě zde proběhlé diskuse jsem si uvědomil jednu jedinou věc, že protestování proti výsledkům řízení bylo skutečně sportem, jak tu bylo řečeno, bez ničeho. Je opravdu zapotřebí ošetřit i tuto záležitost. Proto se domnívám, že by bylo vhodné v § 62 v oddíle Sankce a pokuty vložit nový odstavec, nejlépe č. 2, který by zněl: "Zjistí-li orgán dohledu, že námitky podané uchazečem, popř. účastníkem předkvalifikačního řízení proti úkonu zadavatele jsou neoprávněné, uloží uchazeči, popř. účastníkovi předkvalifikačního řízení pokutu ve výši 1,5 % jím nabídnuté ceny, maximálně však ve výši 200 000 Kč."

Ostatní odstavce by se pouze přečíslovaly a text by se upravil ve smyslu této změny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní uděluji slovo zpravodaji.

 

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedající, dámy a pánové, vzhledem k velkému rozsahu pozměňovacích návrhů si dovoluji navrhnout před ukončením rozpravy podle § 63 odst. 2 jednacího řádu přerušení projednávání tohoto bodu do doby jeho projednání v hospodářském výboru.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Tento váš návrh je samozřejmě možný a rozhodneme o něm hlasováním.

Vzhledem k tomu, že nepředpokládám problematičnost při hlasování, nechám o něm hlasovat za krátkou chvíli. Nyní vás prosím, abyste se všichni zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování s pořadovým číslem 130. Kdo je pro přerušení projednávání tohoto bodu do doby projednání pozměňovacích návrhů v hospodářském výboru? Kdo je proti?

Z přítomných 111 bylo 102 pro, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme tedy přerušili projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem schváleného pořadu schůze je bod

 

9.
Návrh poslanců Pavla Němce a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon České národní rady č. 16/1993 Sb., o dani silniční,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 122/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo prosím zástupce navrhovatelů poslance Pavla Němce.

Prosím všechny kolegy, kteří jsou stále ještě ponořeni do zadávání veřejných zakázek, aby pokud možno opustili prostor u stolku zpravodajů, stejně tak bych chtěl poprosit všechny diskutující kolegy, aby opustili jednací sál, a udílím slovo v tuto chvíli zástupci navrhovatelů panu poslanci Pavlu Němcovi.

 

Poslanec Pavel Němec: Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předložený návrh zákona, který je podchycen ve sněmovním tisku č. 122, je návrhem zákona, kterým se mění zákon o dani silniční, a já se omezím v tomto odůvodnění ve druhém čtení pouze na velmi krátký úvod, protože tento návrh zákona, jak se domnívám, byl zdůvodněn dostatečně v rámci projednávání v prvním čtení, rovněž tak v rozpočtovém výboru.

Tento návrh zákona má umožnit, aby vozidla, která v tuto chvíli a ještě v roce 2000 budou splňovat nejpřísnější ekologické limity, tak a aby tato vozidla byla osvobozena od silniční daně. Jedná se o tzv. normu Euro 2.

Navržený termín účinnosti této změny do 31. 12. 2000 je zvolen proto, že od roku 2001 se počítá s tím, že bude platná přísnější ekologická norma, tzv. Euro 3. Lze tedy vycházet z předpokladů, že bude dodržena určitá kontinuita v tom, aby vozidla, která v tu kterou dobu splňují nejpřísnější ekologické limity, byla osvobozena od povinnosti platit silniční daň, a tím docházelo k určité motivaci právě na používání takových vozidel.

Předložený návrh zákona projednala vláda s pozitivním stanoviskem. Vláda doporučila tento návrh zákona ke schválení a sněmovna přikázala tento návrh zákona k projednání rozpočtovému výboru. Mohu říci, že s pozměňovacím návrhem, který přijal rozpočtový výbor, za navrhovatele souhlasím, jsem pro, aby tento pozměňovací návrh byl přijat s tím, že rozpočtový výbor doporučil Poslanecké sněmovně tento návrh zákona schválit.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Tento návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 122/2.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec Vladimír Doležal.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP