(12.40 hodin)

(pokračuje Kavan)

Oblast Balkánu vůbec včetně Svazové republiky Jugoslávie a Kosova patří k těm, k nimž česká strana vždy měla, má a bude mít co říci i  v budoucnu. Dlouhodobé tradiční vazby českého prostoru k národům Balkánu, historická česká pouta k této části Evropy prakticky na všech úsecích, od obchodu, ekonomiky, kultury, umění až po úzké a rozsáhlé lidské kontakty, to je to know how, o kterém jsem se zmínil.

Zdůrazňuji přitom, že chceme dát tyto své znalosti k dispozici organizacím, které se zabývají nejrůznějšími aspekty kosovské krize. To je důvod, proč jsme od počátku koncipovali česko-řeckou iniciativu jako komplexní dokument, usilující nejen o řešení akutní bezpečnostní a humanitární krize, vyvolané především postupem jugoslávsko-srbské strany, ale jako podklad pro další postup v období po ukončení vojenské fáze konfliktu. Právě naše aktivita v kosovské otázce podstatně napomohla tomu, že se Česká republika mohla zapojit do příprav Paktu stability, který zítra schválí ministerská konference zúčastněných zemí v Německu.

Chtěl bych v této souvislosti poukázat zvláště na to, že Pakt stability, s nímž přišlo Německo jako předsednická země Evropské unie, je vlastně prvním skutečně souhrnným a všestranným pokusem přistupovat k regionu jihovýchodní Evropy jako k celku.

Chceme se s využitím našich pozitivních zkušeností z přechodu od totalitního politického systému k demokracii zapojit do dlouhodobé činnosti celého mezinárodního společenství, směřující ke stabilizaci, transformaci a demokratizaci zemí jihovýchodní Evropy. Myslím, že k tomu máme potřebné předpoklady. Mám na mysli také značné a úspěšné zkušenosti z našich dlouhodobých obchodních a ekonomických styků se zeměmi této oblasti. Především ekonomická rekonstrukce jihovýchodní Evropy včetně Svazové republiky Jugoslávie je pro nás v tomto smyslu nejen možností, ale vnímáme ji i jako svůj závazek vůči tomuto prostoru.

Vláda přisuzuje velký význam ekonomické diplomacii. Péči o rozvoj vnějších ekonomických vztahů považujeme za prioritní úkol zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí. V tomto směru byla již v říjnu loňského roku uzavřena dohoda o spolupráci mezi Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem průmyslu a obchodu, obzvláště pokud jde o obchodně ekonomické úseky českých zastupitelských úřadů a zvýšení počtu diplomatů, kteří se zabývají vnějšími ekonomickými vztahy.

Je třeba rovněž zmínit těsnější spolupráci agentur CzechTrade, Czech Invest, České centrály cestovního ruchu a Správy českých center.

Připravujeme další personální posílení obchodně ekonomických úseků zastupitelských úřadů, a to především v regionech potenciálního odbytu - jihovýchodní Asie, Čína, střední a východní Evropa, Jižní Amerika.

Ekonomická diplomacie představuje důležitou součást mé činnosti. Uskutečnil jsem cestu do zemí Afriky a Asie, která přinesla první obchodní výsledky, stejně jako cesta do dálněvýchodních zemí - Mongolsko, Čína, Jižní Korea, Japonsko. Moje asijská cesta se uskutečnila za účasti českých podnikatelů, s nimiž se ostatně pravidelně setkávám k diskusím o jejich námětech a představách o zahraničně ekonomických aktivitách. I v grémiu mých externích poradců je řada lidí s širokou zkušeností z mezinárodního obchodu.

S ohledem na ekonomické zájmy naší země jsme nejen zachovali některé zastupitelské úřady, jako např. v Montevideu či San´á, jejichž uzavření minulé vlády plánovaly, ale plánujeme i založení dalších, jako např. v gruzínském Tbilisi nebo estonském Tallinu. Za své nedávné cesty do Mongolska jsem opětovně otevřel český zastupitelský úřad v Mongolsku.

Vláda věnuje patřičnou pozornost často opomíjeným vztahům se zeměmi Asie, Afriky a Latinské Ameriky. Vychází ze zásady, že nejpřirozenější formou spolupráce s nimi jsou vztahy obchodní a ekonomické, a ve své politice podporuje vláda bezpečnost a stabilitu všech světových regionů a prosazuje mírová řešení regionálních konfliktů.

Ve své zahraniční politice vláda přikládá značný význam lidským právům. Vychází z toho, že věcná komunikace o problematice lidských práv v současném multikulturním světě není na překážku prosazování českých ekonomických zájmů, jak to ostatně dokazují zkušenosti řady dalších evropských zemí.

Z konkrétních výsledků v oblasti lidských práv je třeba zmínit, že Česká republika v komisi pro lidská práva OSN iniciovala a prosadila rezoluci o stavu lidských práv na Kubě.

Kvalitní zahraniční politiku nelze uskutečňovat bez kvalitní zahraniční služby. Zahraničněpolitická agenda, tak jak je definována v koncepci, klade vysoké nároky jak na ústředí ministerstva, tak na zastupitelské úřady. Dovolte mi, abych vás již teď velmi stručně seznámil s kroky, jež jsem v této souvislosti podnikl.

V říjnu 1998 proběhla reorganizace Ministerstva zahraničních věcí s cílem účelněji a efektivněji organizovat jeho práci, vyloučit duplicitní činnosti, posílit komunikaci jak mezi jednotlivými odbory a sekcemi ministerstva, tak mezi vedením a odbory. Zlepšila se průběžná koncepční práce. Kolegium ministra každý týden projednává materiály operativně koncepčního charakteru. 1. ledna letošního roku vstoupil v platnost kariérní řád pro diplomatické pracovníky, který poprvé zavádí jasná pravidla kariérního postupu diplomatů a hodnocení jejich práce, vytváří ucelený systém zvyšování odborné kvalifikace a stanoví kritéria pro propůjčování a přiznávání diplomatických hodností. Jasně byly určeny úkoly diplomatické akademie při výchově nových diplomatů a při zvyšování kvalifikace pracovníků diplomatické služby.

V polovině letošního roku bude dopracován kariérní řád pro administrativní a technické pracovníky. V současné době se rozpracovávají dílčí koncepce. Bude jich celkově přes 60. Do těchto prací se zapojí jak politické útvary ústředí, tak zastupitelské úřady. Cílem této aktivity je, aby koncem tohoto roku byl na stole souhrn analýz jednotlivých oblastí, bilaterálních i multilaterálních, české zahraniční politiky, aby byly zformulovány střednědobé záměry do roku 2003 a stanoveny jasné úkoly jak pro ústředí, tak pro zastupitelské úřady.

Vážení poslankyně, vážení poslanci, koncepci zahraniční politiky České republiky máte k dispozici. Ve svém výkladu jsem chtěl upozornit na některé otázky, které považuji za důležité a zároveň vás informovat o tom, co jsme již pro realizaci koncepce za dobu této vlády udělali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru zahraničních věcí Janu Kavanovi. Kolegyně a kolegové, do rozpravy mám přihlášených osm kolegyň a kolegů. Nebudu ji v tuto chvíli otevírat, protože bychom tak měli učinit po polední přestávce.

Vyhlašuji v tuto chvíli polední přestávku. Přerušuji projednávání tohoto bodu a oznamuji, že organizační výbor se sejde hned v místnosti k tomu běžně určené. Vyhlašují přestávku. Schůze sněmovny bude pokračovat ve 14.30 hodin.

 

(Schůze byla přerušena ve 12.50 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP