(11.30 hodin)

(pokračuje M. Zeman)

Chtěl bych se vyrovnat s některými námitkami, které v průběhu rozpravy zazněly. Tyto námitky lze v zásadě roztřídit do dvou nejpodstatnějších skupin.

První námitkou je, že tato vláda nepředkládá v rámci analytické zprávy dlouhodobé koncepce, a jak jsme dnes slyšeli od jednoho z mých předřečníků, že tyto koncepce dokonce ani nemá. Vážení kolegové, to je opravdu hluboké nedorozumění, a to hned ve dvou směrech. Za prvé účelem analytické zprávy, která popisuje minulost, není předložit koncepce do budoucnosti. To je úkolem následujících materiálů. Chtěl bych konstatovat, že vláda již projednala 31 koncepčních materiálů a všech těchto 31 koncepčních materiálů v oblasti zemědělství, průmyslu, energetiky, proexportní politiky, zahraniční politiky atd. bylo posláno do této sněmovny, a je tedy na vůli sněmovny, zda se již na svém příštím zasedání za necelý měsíc bude těmito koncepčními materiály zabývat. Krátce řečeno, ti, kdo tvrdí, že takové koncepce neexistují, byli usvědčeni z neinformovanosti - chci věřit, že nikoliv z úmyslné neinformovanosti.

Diskutujme o tom, zda tyto koncepce mají své vady, diskutujme o jejich věcném obsahu. Věřím, že i to bude předmětem příštího jednání sněmovny, bude-li si to tato sněmovna přát.

Druhá námitka, kterou vyjádřil například pan poslanec Kühnl, pak zněla tak, že tato vláda nepodala výčet ze své činnosti. Tato vláda je povinna podle minulých usnesení Poslanecké sněmovny takový výčet podat, ale je povinna jej podat v samostatném materiálu, který je projednáván současně se státním závěrečným účtem. Materiál je zpracován, vláda v něm popisuje po jednotlivých resortech výsledky prvních devíti deseti měsíců své práce. Z těch 947 usnesení, která vláda přijala, jsou samozřejmě uváděna jenom ta nejdůležitější, ale i tak tento zhruba stostránkový materiál je důkladnou informací, kterou je vláda povinna předložit sněmovně, a také vám ji do čtrnácti dnů předloží. Nesměšujte proto prosím žánry. Nežádejte od poezie, aby byla prózou, nežádejte od prózy, aby byla poezií. Chtějte mít ve své knihovně oba tyto texty, ale nechtějte je tam mít v jednom svazku. Tolik k těmto námitkám.

Závěrem mi dovolte už jenom jedno konstatování. Chtěl bych se připojit k těm, kdo navrhují, aby sněmovna vzala tuto zprávu na vědomí, protože nevidím naprosto žádný důvod, proč by ji měla sněmovna schvalovat. Řekl jsem již ve svém úvodním vystoupení - a přiznal jsem se k tomu naprosto jasně - že toto je pohled sociálně demokratické vlády na současný stav, protože je to zpráva vlády, není to zpráva opozice. A bylo by protismyslné a schizofrenní, abychom žádali souhlas s touto kritickou zprávou i od těch, kteří v minulosti se na vládnutí podíleli a kteří svou vládní činností tuto zemi do tohoto stavu objektivně zařadili.

Budu se zájmem při hlasování vnímat i to, do jaké míry se u zástupců jednotlivých politických stran projevuje kritická sebereflexe, do jaké míry jsou ochotni přiznat se k vlastní míře své spoluzodpovědnosti, ať už v jednotlivých resortech, nebo na vládnutí jako celku. Budu si vážit těch, kdo tyto chyby uznají. Nebudu si vážit těch, kdo se ptají - podobně jako ve známé pohádce zrcadla - kdo je na světě nejkrásnější, a očekávají odpověď, že jsou to právě oni.

A když už jsem u té metafory se zrcadly, dovolte mi, abych svoje závěrečné vystoupení skončil citací nelichotivého českého přísloví, které je možné vztáhnout i na tuto zprávu o minulém vývoji a stavu české společnosti: "Nezlob se na zrcadlo, když máš křivou hubu."

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolega Teplík stáhl přihlášku do rozpravy. Táži se, zda se ještě někdo do rozpravy hlásí. Ne, rozpravu uzavírám.

V tuto chvíli se chci zeptat předsedy vlády České republiky, zda chce využít možnosti závěrečného slova. Nicméně předseda vlády dokonce postupoval takovým způsobem, aby kdokoliv se mohl k tomu ještě vyjádřit, a přednesl závěrečné slovo v průběhu rozpravy. Přesto jsem se zeptat musel. Konstatuji tedy, že zástupce vlády, předkladatele tohoto materiálu, nechce využít možnosti závěrečného slova.

Stejnou možnost v tuto chvíli má zpravodaj určený sněmovnou k tomuto bodu pan poslanec Bláha. Prosím, pane zpravodaji, zrekapitulujte průběh rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Jan Bláha: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, v průběhu bodu "Zpráva vlády o stavu české společnosti", který během této schůze byl projednáván, projednáván i s přerušením, vystoupilo celkem 21 diskutujících, kde jak úvodní, tak svým způsobem i závěrečné slovo měl pan premiér vlády Miloš Zeman.

Diskuse probíhala povětšině kritickými projevy většiny diskusních příspěvků. V této souvislosti si neodpustím jednu poznámku: Ano, měli jsme všichni možnost, všech 200 poslanců, všechny politické subjekty, se vyjádřit ke zprávě, která byla poprvé předložena jako počin konkrétní vlády na rozdíl od všech předchozích k tomu, aby každý politický subjekt se mohl vyjádřit k takovéto zprávě. Jsem velice rád tomu, že zpráva byla předložena, a velice lituji toho, že dříve ty zprávy předloženy nebyly, aby se o nich zrovna v takovéto míře mohlo diskutovat. A vidím především to pozitivní v tom, že zpráva je a že je materiál, který byl konečně zpracován. A za to dík patří této vládě.

V rámci rozpravy druhý diskutující, osmý diskutující, šestnáctý diskutující a devatenáctý diskutující předložili konkrétní návrhy na usnesení. Vzhledem k tomu, že žádný návrh podle obvyklostí jednacího řádu nebyl návrhem na odročení, vrácení vládě k dopracování nebo zamítnutí, jsem povinen předkládat v takovém případě jednotlivé návrhy v pořadí tak, jak byly předneseny.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pro formu se zeptám, pane zpravodaji, zda někdo z kolegyň či kolegů nenavrhuje jinou proceduru, jak se vypořádat s předloženými návrhy usnesení, tak jak padly v rozpravě. Nikdo nemá námitky vůči vaší proceduře, tj. požádám vás, abyste nejprve přečetl všechna usnesení nebo návrhy usnesení, tak jak byly předneseny, a pak v pořadí, jak přednášeny byly, jste je předkládal, a já o nich nechám hlasovat.

Nejprve tedy prosím o souhrnnou rekapitulaci. Požádal bych všechny kolegyně a kolegy v jednacím sále, aby věnovali tomuto náležitou pozornost, protože by bylo dobré, abychom všichni věděli, o čem budeme hlasovat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Bláha: Děkuji. Jak už jsem řekl, byly předloženy čtyři návrhy na usnesení.

První návrh usnesení přednesl pan předseda sněmovny pan Klaus a cituji jeho text:

"Poslanecká sněmovna nepřijímá vládní zprávu o stavu společnosti, neboť tato zpráva hodnotí polistopadový vývoj v České republice stranicky účelově, zkresleně a nepravdivě."

To je první návrh, který zazněl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP