(19.00 hodin)

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážení kolegové, kolegyně. Bod, který teď projednáváme, je podle mého názoru velmi závažný. Je o mně obecně známo, že nepatřím mezi ty, kteří schvalují to, co se v současné době děje v Jugoslávii. Na druhé straně patřím mezi ty, kteří velmi těžce a bolestně nesou nejenom obrovské materiální ztráty, ale i obrovské lidské ztráty a nepředstavitelné utrpení.

V této sněmovně padla v dosavadní rozpravě spousta slov o potřebě pomoci Kosovu, o potřebě pomoci nešťastným lidem. Ale podstata je v tom, co ti, kteří mluvili, navrhují.

Už starověký všeuměl a vševědec Aristoteles, když charakterizoval ekonomii, říkal, že to je nauka o vedení domácnosti. Je u nás známé heslo, že tam, kde nic není, ani smrt nebere. Pan poslanec Pilip nabádá vládu, aby šetřila. On sám velmi dobře ví, v jakém stavu předal této vládě rozpočet a v jakém stavu předal státní kasu.

Pan poslanec Gongol tady hovořil o propagaci válečného konfliktu v Jugoslávii. Znovu připomínám, že jsem ten, který tyto věci odsuzuje, ale na druhé straně si myslím, že je naší povinností, abychom těm nešťastným lidem pomohli.

Vzhledem ke stavu naší pokladny jim můžeme pomoci jediným možným způsobem. Že schválíme to, co vláda navrhla.

Vážení kolegové a kolegyně, dovoluji si vás na závěr upozornit, že bude hůř, protože máme před sebou rozbombardovanou Jugoslávii se zničenou infrastrukturou, rozbombardované a zničené Kosovo. Máme tisíce vyhnaných Kosovců, máme tisíce nešťastných lidí. Všem těmto lidem bude potřeba pomoci a já pevně doufám, že i náš stát v rámci možností jim bude pomáhat, protože jinak zima nejen v Kosovu pro kosovské Albánce, ale i pro Jugoslávce bude strašná. Myslím si, až budete hlasovat, že byste měli pamatovat i na tuto věc.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Radko Martínkovi. Další přihlášky do rozpravy nemám. Rozpravu uzavírám.

Kolegyně a kolegové, překročili jsme 19. hodinu, tudíž nám nezbývá nic jiného, nežli tento bod přerušit po uzavření rozpravy. Já bych v tuto chvíli požádal legislativu - doufám, že mě sleduje - jestli by do zítřejšího dne, kdy se bude hlasovat o návrzích na zamítnutí, udělala stanovisko k problematice, zda lze v prvém čtení návrhu zákona předkládat doprovodná usnesení a zda je takovýto návrh hlasovatelný v případě, že by došlo k zamítnutí návrhu zákona. Já se totiž obávám, resp. jsem přesvědčen, že v prvním čtení jednací řád stanoví taxativně, o jakých věcech sněmovna hlasuje, zatímco v rámci druhého, resp. třetího čtení tam je ponechán prostor. Nejsem však příliš pevný v tomto výkladu a požádal bych tedy legislativu sněmovny, doufám, že mě vnímá, aby toto stanovisko do zítřejšího rána bylo vypracováno.

Kolegyně a kolegové, konstatuji, že přerušujeme projednávání bodu č. 65 s tím, že hlasovat o návrzích, které zazněly v obecné rozpravě v prvním čtení, budeme zítra ráno. Nejsem si teď jist, jestli jsme stanovili jako první bod jednání mezinárodní smlouvu - bod 92. (Po krátké poradě:) Zítra budeme po bodu 92 o tomto návrhu hlasovat.

Kolegyně a kolegové, v tuto chvíli můžeme přistoupit k projednávání dalšího bodu programu schůze. Tím je bod č. 66. Jde o vládní návrh zákona o vydání státních dluhopisů na úhradu schodku státního rozpočtu. (Hlasy: Žádné zákony!) Je to návrh zákona, my jej můžeme projednávat, pouze před hlasováním přerušíme a budeme hlasovat o těchto návrzích zítra. (Protichůdné názory mimo mikrofon.)

Kolegyně a kolegové, vznikají zde spory. Jsou dvě možnosti. Buďto se v tuto chvíli budeme věnovat pouze dvěma bodům, které můžeme projednat, což je bod č. 35 a bod č. 96, bod 89 nemůžeme udělat, pokud se nemýlím. (Poslanec Vidím reaguje z lavice mimo mikrofon.) I tuto volbu lze udělat, čili toto jsou tři body, kterými se můžeme zabývat. Já se ale domnívám, že jsme schopni projednat i rozpravu k bodu č. 66 a v tuto chvíli nechám zřejmě sněmovnu odsouhlasit postup, který navrhuji. To je projednávat v tuto chvíli bod 66, poté bod 35, poté bod 96 a dnes bychom skončili volbami, což je bod 89. Toto je návrh, který předkládám.

Kolegyně a kolegové, teď na mě z místa leckterý z vás gestikuluje. Já tady nehodlám silou nic prohlasovávat, jenom hledám nějaký optimální způsob, jak by sněmovna jednala, pokud z představitelů klubů má někdo jiný názor, jsem otevřený jakémukoli jinému názoru. Jsem jenom veden tím, o čem jsme se dnes bavili na poradě, abychom jednali tak, že zítra bude moci být schůze sněmovny ukončena.

Hlásí se předseda poslaneckého klubu KSČM. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Já nejsem úplně přesvědčen o tom, že jsme se tady rozhodli o tom, že zítra bude schůze ukončena. Protože - jak řekl kolega Vidím - je zřejmé, že o volbě předsedy vyšetřovací komise je možné hlasovat ve čtvrtek. (Poslanec Vidím reaguje z místa.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Hovoří pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: To je jedna záležitost. Můžeme si to ještě vysvětlit a dojít k nějakému závěru. Jinak pochybuji o tom, když jsme se dohodli, jakým způsobem budeme jednat po 19. hodině, že těžko můžeme přes naše usnesení hlasovat o něčem jiném, protože jsme se dohodli, že o jiných věcech hlasovat nebudeme. Nevím, jakým způsobem se přes tuto překážku přeneseme.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Já skutečně v tuto chvíli nemám v úmyslu něco silou lámat. Pokud je zde odpor, nechci jít do nějakých situací, kdy bychom vyvolávali nějaké velké problémy. Měl jsem jenom pocit, že postup, který navrhuji, ničemu výrazně neodporuje. Pokud ano, tak naše jednání povedeme podle té méně konfliktní varianty. V tuto chvíli se hlásí procedurálně pan kolega Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, návrh pana předsedajícího, aby jednání dnešního dne Poslanecké sněmovny bylo ukončeno bodem 89, neznamená, že dnes budeme provádět volbu předsedy vyšetřovací komise, ale znamená, že bychom ukončili jednání volbou náhradníků do stálých delegací Parlamentu do meziparlamentních organizací. Jedná se o dvě dosud neobsazená místa náhradníků, tuto volbu můžeme provádět do 21. hodiny kdykoli. Já bych se velmi přimlouval, aby procedurální návrh pana předsedajícího byl přijat v té podobě, jak jej předložil.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Ještě kolega Filip. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Já to nezpochybňuji. Jistě to tak je. Já jsem zpochybňoval to, že chceme ukončit schůzi ve středu, když ve čtvrtek máme naplánovánu volbu předsedy vyšetřovací komise. Myslím si, že to je jiný výklad, než který tady použil kolega Vidím. Jsem přesvědčen o tom, že ano, dnes máme na programu jistě volbu do stálých delegací, to nijak nezpochybňuji a myslím, že jsme na to připraveni. Ale zpochybňuji to, že bychom chtěli ukončit schůzi ve středu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, mám pocit, že bude jednodušší věnovat se těm méně konfliktním bodům v tuto chvíli, nechť nevedeme příliš dlouhou debatu. Měl jsem snahu ještě projednat a uzavřít rozpravu k bodu 66, zřejmě se to neshledává s příliš velkým pochopením v jednacím sále.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP