(10.50 hodin)

(pokračuje Kühnl)

Zároveň tím dojde, pokud bude tento návrh jako celek schválen - a já o tom nepochybuji - k výhledovému odlehčení tlaku na státní rozpočet, dojde výhledově k uvolnění prostoru pro zabrzdění neustálého růstu podílu mandatorních výdajů na státním rozpočtu, a to je velmi důležité i z hlediska přípravy české ekonomiky jako celku pro vstup do Evropské unie.

A konečně - tímto způsobem, který jsme teď připravili k definitivnímu hlasování - dojde také k nárůstu dlouhodobých investičních prostředků, dojde k nárůstu úspor v národním hospodářství a nárůst disponibilních investičních prostředků samozřejmě povede k růstu hrubého domácího produktu, a tedy nakonec i k růstu daňových příjmů.

Jsem rád, že sněmovna se svým dosavadním rozhodováním - doufám, že tomu tak bude i při závěrečném hlasování - připojila k návrhům, které Unie svobody prosazuje již velmi dlouho - (Protestní výkřiky v sále, poslanci buší do lavic.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Hovoří předseda poslaneckého klubu Unie svobody, kolega Kühnl. Prosím.

 

Poslanec Karel Kühnl: A já to považuji za důkaz toho, že o rozumných věcech lze v této sněmovně dosáhnout konsensu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. V tuto chvíli se přihlásil o slovo ministr financí. Pane ministře, pojďme se dohodnout tak, že vystoupíte raději po hlasování. (Smích v sále, potlesk, výkřiky "proč?".) Protože jednací řád stanoví, že vystoupí-li člen vlády před konečným hlasováním, je znovu otevřena rozprava. Nepochybně dostanete prostor, protože na to jako člen vlády právo máte, bezprostředně po hlasování. Děkuji za pochopení.

Kolegyně a kolegové, v tuto chvíli budeme hlasovat o tomto návrhu usnesení:

"Poslanecká sněmovny vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se státním příspěvkem a o změnách některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 112, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 531 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 185 poslankyň a poslanců pro 181, proti nikdo. (Potlesk.) Konstatuji, že s vládním návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Nyní požádal o slovo ministr financí České republiky Ivo Svoboda. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Ivo Svoboda: Děkuji za slovo. Omlouvám se za téměř procedurální chybu, ale byl jsem veden úmyslem velmi chvályhodným, to znamená pouhým jednoduchým konstatováním, že myšlenka dlouhodobé tvorby investičního kapitálu je jednou z nosných myšlenek jak volebního programu sociální demokracie, tak součástí vládního prohlášení. Kdyby tomu tak nebylo, tak bychom jistě pro řadu pozměňovacích návrhů nehlasovali a jistě by vláda připravila event. novelu zákona č. 42 v jiném znění.

Chtěl bych také konstatovat, že původní zákon č. 42/1994 Sb. byl návrhem, který v podstatě simuloval prvky dlouhodobého spoření. Simuloval je velmi nedokonale a účastníci tohoto tzv. důchodového připojištění to rychle pochopili a celý instrument pochopili jako něco, co při dlouhodobé úložce jim přináší státní příspěvek. To je to, s čím jsme se rovněž apriorně nemohli smířit. Jsem rád, že jsme dostali tuto příležitost a že jsme v tomto souboji zvítězili, protože kapitálotvorné prvky nyní opravdu ve výsledku dominují. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru financí ČR Ivo Svobodovi i paní zpravodajce za zvládnutí náročné práce.

Kolegyně a kolegové, stanovili jsme si hlasováním, že v 10.30 hodin budeme probírat bod 79, kterým je "Vládní návrh zákona o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)". Sněmovna schválila svým usnesením, že tento bod bude zařazen v 10.30 hodin. Já musím respektovat rozhodnutí sněmovny. Pokud někdo dáte jiný návrh, nechám o něm hlasovat. Jiný návrh není. Myslím si, že pan ministr financí může v tuto chvíli absolvovat zasloužený odpočinek.

 

Ministr financí ČR Ivo Svoboda: Raději bych absolvoval smluvní pojištění.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, já vám rozumím, ale stejný problém jako vy má zřejmě pan ministr Fencl, který se mimo jiné opírá o usnesení sněmovny. Já mám ale pocit, že zákon o veterinární péči by nemusel být příliš dlouhý, protože zde zatím nemám ani jednu přihlášku do diskuse.

 

Ministr financí ČR Ivo Svoboda: Trvám na svém stanovisku, ale samozřejmě respektuji právo resortního kolegy, aby nyní bylo pokračováno jeho bodem.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji za pochopení a vzájemnou kolegialitu, pánové ministři.

Budeme se zabývat bodem

 

79.
Vládní návrh zákona o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
/sněmovní tisk 88/ - třetí čtení

 

Tento návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 88. Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr zemědělství ČR Jan Fencl a zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Jaroslav Pešán.

Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona obsahuje sněmovní tisk č. 88/2.

Žádám zpravodaje pana poslance Jaroslava Pešána, aby spolu se mnou sledoval průběh rozpravy ve třetím čtení. Tuto rozpravu otevírám a táži se, kdo se do ní hlásí. Nehlásí se nikdo. Rozpravu ve třetím čtení uzavírám.

V tuto chvíli je prostor pro závěrečné slovo ministra zemědělství Jana Fencla. Chcete, pane ministře, využít možnosti závěrečného slova? Ano. Hovoří ministr zemědělství ČR pan Jan Fencl.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Pane předsedající, ctěná sněmovno, především upřímně děkuji panu kolegovi Svobodovi za džentlmenský přístup k řešení vzniklého problému. Já se pokusím velmi šetřit váš čas.

Do dnešní rozpravy v rámci třetího čtení vládního návrhu zákona o veterinární péči jsou gesčním výborem předkládány pozměňovací návrhy, které jsou ve své většině konformní s koncepcí a cíli nové právní úpravy veterinární péče a přispějí k jakési vnitřní koherenci, průhlednosti a srozumitelnosti zákona. Je však mezi nimi i několik pozměňovacích návrhů, s nimiž dost dobře nemohu souhlasit, popřípadě jež podle mého názoru vyžadují dílčí zpřesnění. Já jsem si k těmto pozměňovacím návrhům velmi pečlivě připravil své stanovisko, které je velmi dlouhé a podrobné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP