(15.20 hodin)

(pokračuje Pleva)

Budu se věnovat následujícímu bodu, tj. zprávě Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání o stavu vysílání a činnosti Rady. My jsme obdrželi tuto zprávu jako tisk 145. Je to tisk velmi rozsáhlý, a kdo měl zájem ho přečíst, zjistil, že to je jakási mediální kuchařka. Je to tisk, který rozhodně neskončí v koši, ale kdo se o média zajímá, tak si ho nechá.

V tomto velmi rozsáhlém a velmi podrobně zpracovaném tisku chybějí dvě věci, které se mohou někomu zdát jako maličkosti, ale jde o věci zcela zásadní pro povinnosti, které má rada ze zákona.

Rada ze zákona dělá správu kmitočtového spektra, uděluje licence a kontroluje dodržování zákona o vysílání.

Rada nám sice přesně popsala zprávu kmitočtového spektra a situaci na rozhlasovém a televizním trhu, ale část supervizní, tj. zprávu o tom, jak jednotlivé subjekty dodržují zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, tam nedala téměř vůbec, a o tom, za jakých podmínek, na základě jakých rozhodnutí, na základě jakých podkladů rozhodovala v licenčních řízeních o tom, komu přidělí licence zvláště na celoplošné rozhlasové stanice, je tam snad jedna půlstránka. Nám se to zdálo jak v komisi pro sdělovací prostředky, tak ve výboru velmi nedostatečné, a proto jsme nedoporučili Poslanecké sněmovně tuto zprávu schválit. Chceme, aby rada předložila Poslanecké sněmovně dodatek k této zprávě, ve kterém by výše zmíněné nedostatky odstranila.

Přečtu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s předloženou zprávou o stavu vysílání a činnosti Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání od 1. 1. 1998 do 31. 12. 1998 podle tisku 145.

Poslanecká sněmovna žádá radu, aby nová zpráva obsahovala podrobné hodnocení dodržování zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, v platném znění, minimálně celoplošnými rozhlasovými a televizními stanicemi a podrobné vyhodnocení proběhlých licenčních řízení.

Poslanecká sněmovna žádá radu, aby novou zprávu Poslanecké sněmovně předložila nejpozději do 30. 6. 1999.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Plevovi. Zahajuji sloučenou rozpravu k oběma bodům, tj. k bodu 38 a k bodu 39, nejprve její všeobecnou část. Ptám se, kdo se do této rozpravy hlásí. Jako prvnímu uděluji slovo panu poslanci Matulkovi.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Paní předsedající, já jsme zvedl ruku dříve, než jste stihla vyslovit "všeobecná část", ale spíše bych chtěl vystoupit v podrobné části rozpravy, protože se domnívám, že to, co pan poslanec Pleva přečetl, je v rozporu s tím, jak to zdůvodňoval. Vystoupil bych tedy spíše až v podrobné části rozpravy k návrhu usnesení, který přednesl poslanec Pleva.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dobře, pane poslanče, dám vám slovo po ukončení všeobecné rozpravy. Ptám se, zda se někdo hlásí do všeobecné rozpravy k tomuto bodu. Slovo má paní poslankyně Němcová.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem si zprávu za rok 1998, kterou nám rada v souladu s příslušným zákonem předkládá, prostudovala, a myslím, že máloco je třeba dodat k tomu, co zde řekl můj předřečník, pan Petr Pleva.

Dovolím si říci jen dvě poznámky, z nichž jedna se bude týkat otázky, na kterou bych také ráda slyšela ještě od rady odpověď, a to je otázky týkající se rozhodnutí ve věci vysílání televize Prima, kde sama rada ve své zprávě popisuje obtížnost tohoto rozhodování, tohoto celého procesu, a konstatuje, že zatím rozhodnuto nebylo, aniž by uvedla konkrétnější a nám bližší termín. Já se domnívám, že toto je docela závažná otázka. Proto bych v podrobné rozpravě dala návrh tohoto typu.

Druhá otázka je obecnější. Já si dovolím nepochybovat o tom, že kdo měl zájem, zprávu si přečetl, ale mě zaujala zejména ta její část, která zhruba od strany 50 popisuje pravomoci a kompetence rady pro rozhlasové a televizní vysílání, zejména pokud se týká kontroly vysílaných programů. Vedle stanoveného zákonného rámce, který vymezuje tuto kontrolu, jsou potom detailně rozebrány jednotlivé momenty, které o kontrole programu rozhodují. Jednak je zde popisován okruh vyváženosti informací, jednak je tu závažný okruh ochrany dětí a mladistvých a třetím okruhem je propagace krutého a nelidského jednání.

Na straně 52 této zprávy se můžeme dočíst o rozhodnutí, ke kterému po dlouhých studiích a jednáních dospěly týmy odborníků, mediálních psychologů v různých zemích světa, kteří zejména poukazují na skutečnou nebezpečnost vysílání některých programů, které jsou zaměřeny nebo v převážně míře zobrazují násilí. Děti mohou tyto pořady sledovat. Já děkuji tvůrcům této zprávy, že ji o tato ustanovení obohatili, protože se domnívám, že je to velmi zásadní. Dovolím si odcitovat kousek z této zprávy pro ty, kteří si ji nepřečetli:

"Negativní důsledky nadměrného zobrazování násilí v médiích, uznávané od 80. let většinou psychologů a psychiatrů, jsou v současné době standardním učebnicovým faktem. V současnosti existuje na tři tisíce vědeckých prací k tomuto tématu a většina z nich prokazuje souvislost mezi sledováním násilí a jednáním dětí a mladistvých. Další, patrně ještě významnější skutečností je teprve nedávno prokázaná statisticky vysoce významná vazba mezi sledováním televize v dětství a nárůstem násilných trestných činů v populaci, který ovšem následuje až asi se zpožděním 15 let."

Považuji toto konstatování za užitečné, ale zároveň bych chtěla, aby mělo nějaké výstupy další, čili postrádám zde nějaký návod rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jakým způsobem by bylo možné tuto situaci v naší společnosti řešit, a to návod jak legislativních úprav, tak úprav stávající legislativy, možnosti zvýšení kompetence, možnosti zvýšení kontroly.

Pro tuto chvíli děkuji za pozornost. V podrobné rozpravě bych chtěla podat dva pozměňující návrhy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní poslankyni Němcové. Další přihlášky do všeobecné rozpravy nemám. Končím všeobecnou rozpravu k tomuto bodu. V tuto chvíli přistoupíme k rozpravě podrobné, do které je jako první přihlášen pan poslanec Matulka, poté paní poslankyně Němcová.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, já mám asi tak dva tisíce výhrad k obsahu výroční zprávy, ale nebudu je říkat, protože byly dostatečně projednány jak v komisi pro sdělovací prostředky, tak ve výboru. Budu hlasovat pro usnesení, které zde navrhuje pan poslanec Pleva.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP