Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
19. května 1999 v 9.06 hodin

 

Přítomno: 195 poslanců

 

(Schůze zahájena v 9.06 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji šestý jednací den 13. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami. Zatím mi oznámil pouze pan poslanec Stanislav Gross, že má náhradní kartu č. 1.

Na dnešní den se omluvili poslankyně Petra Buzková z dopoledního jednání, pro nemoc poslanec Zdeněk Klanica a pro hospitalizaci poslanec Stanislav Křeček. Z vlády je pan ministr Jan Kavan na cestě po zemích jihovýchodní Asie a ministr Antonín Peltrám je na zasedání Rady ministrů Evropské konference ministrů dopravy ve Varšavě.

Při schvalování pořadu schůze minulé úterý jsme si stanovili, že prvními body dnešního jednání budou body 28 a 29 našeho schváleného programu. Po jejich ukončení se vrátíme ke zbývajícím bodům určeným na úterý 18. května, které jsme včera nestihli projednat. Naše dnešní jednání zahajujeme bodem

 

28.
Zpráva vlády o přípravě ustavení vyšších územně samosprávných celků

 

a

29.
Návrh koncepce reformy veřejné správy /sněmovní tisk 196/

 

Ústní zprávu přednese ministr vnitra Václav Grulich. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, paní poslankyně, páni poslanci.

K projednání, k prostudování a k připomínkování byl vám předložen materiál, který je nazván "Koncepce reformy veřejné správy". Tato koncepce byla projednána v řadě výborů, v řadě individuálních konzultací jak v této Poslanecké sněmovně, tak v Senátu Parlamentu České republiky. Dostali jsme se do fáze, kdy už bychom ani náznakem neměli debatovat o tom, jestli ANO nebo NE, ale kdy bychom měli debatovat o tom, jak, v jakém rozsahu, v jaké kvalitě, kdy a dokdy. Jestli čas někde důrazně klepe na dveře, jestliže někde jsou požadovány reálné a konkrétní výsledky, pak je to především v záležitosti, kdy se od naší vlády, od našeho parlamentu očekává právě realizace reformy veřejné správy.

Reforma veřejné správy není a nemůže být jednorázovou kampaní. Reforma veřejné správy je proces, který v některých státech západní Evropy probíhá řadu desítek let, ale to neznamená, že jestliže reforma je živý, nepřestávající proces, že máme čas a že začátek a zahájení tohoto procesu můžeme donekonečna odkládat.

Ukázalo se, že záměrné zdržování těchto procesů nebylo zodpovědné, nebylo zodpovědné z hlediska situace v naší zemi, a to po všech stránkách, protože reforma veřejné správy není pouze tím spravováním věcí veřejných, jak jsou někdy chápány v úzkém slova smyslu, tj. správa obcí, měst a regionů, ale reforma veřejné správy se ve svých důsledcích právě tím, že se snaží dosáhnout důsledné demokratizace, promítá do ekonomiky této země a přes ekonomiku této země v regionech do sociálních, kulturních, školských, bytových, dopravních a celé řady dalších problémů a situací, se kterými se dnes tak úporně potýkáme.

Znovu tedy opakuji: Naše jednání už by nemělo být jednáním, kde jednotlivé stranické bloky hájí své někdejší původní stranické pozice, ať vycházely tyto pozice z jakýchkoliv důvodů a příčin. Dneska bychom měli najít konsensus v tom, že budeme společně hledat kvalitu spojenou s důrazem, s rychlostí, protože jestliže je nám něco vytýkáno jako vážný nedostatek v činnosti, které jsme se dostatečně po revoluci v roce 1989 nevěnovali, kterou jsme nedotáhli ani do řádných příprav, je to otázka reformy veřejné správy.

Ozvaly se hlasy - a bohužel je to stále to ohřívání stranických polívčiček - že vláda České republiky předkládá návrh této reformy pozdě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP