Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
18. května 1999 v 14.03 hodin

 

Přítomno: 190 poslanců

 

(Schůze opět zahájena ve 14.03 hodin.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, za malou chvíli zahájíme další jednací den 13. schůze Poslanecké sněmovny. Žádám vás všechny, abyste přistoupili do jednacího sálu. Zahajuji tedy v tuto chvíli pátý jednací den 13. schůze Poslanecké sněmovny, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci a členové vlády, a srdečně vás zde vítám. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými hlasovacími kartami a případně mi oznámili, kdo požádal o vydání náhradní karty. Konstatuji, že zatím vydání náhradní karty proběhlo u pana poslance Grosse, který má náhradní kartu č. 9, a u pana poslance Miroslava Kučery st., náhradní karta č. 8. Další informace o vydání náhradních karet v tuto chvíli nemám.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednacím dni požádali tito poslanci: pan poslanec Stanislav Křeček z důvodu hospitalizace a pan poslanec Zdeněk Klanica z důvodu onemocnění. Z členů vlády je to ministr zahraničí Jan Kavan, který má služební cestu po zemích jihovýchodní Asie, a ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám, který má taktéž zahraniční cestu, byť v jiném teritoriu.

Dříve než přistoupíme k jednání, chci stručně zrekapitulovat stav projednávání schváleného pořadu. Minulý týden jsme projednali 1. - 10. bod schváleného pořadu, dále body 12, 23, 24, 27, 30, 31, 34, 36, 62 a 97 a přerušili jsme projednávání bodů 11, 13, 25 a 37. V pátek 14. května jsme rozhodli, že prvním bodem dnešního jednání bude přerušený bod č. 11, a změnili jsme tím své rozhodnutí při schvalování pořadu, že prvním bodem bude bod č. 14. V pátek jsme také rozhodli, že projednávání bodu 13 přerušujeme do doby, než bude dodána příslušná vyhláška. Vyhlášku jsme obdrželi v pátek večer.

Dnes tedy začneme projednávání body č. 11, poté 13 a poté body 14 - 22 a dle schváleného pořadu.

Dříve než přistoupíme k projednávání jednotlivých bodů, chci vám navrhnout ještě jednu změnu. Doporučuji, abychom bod 94, což jsou návrhy Poslanecké sněmovny na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání, přeřadili na pátek 21. května jako první bod jednacího dne. Důvodem tohoto návrhu je nutnost do určitého termínu předložit návrhy tak, aby Kancelář prezidenta republiky, respektive prezident republiky mohl o udělení těchto vyznamenání rozhodnout v rámci stanovených časových limitů.

Takže, kolegyně a kolegové, nejprve než přistoupíme k projednávání přerušeného bodu o spotřebních daních, budeme se muset vypořádat s mým procedurálním návrhem na předřazení bodu 94 na první bod jednacího dne v pátek 21. května. Žádám vás, aby se všichni zaregistrovali svými magnetickými kartami, neboť budeme za malou chvíli hlasováním pořadové číslo 76 rozhodovat o tomto procedurálním návrhu.

Nicméně vidím zřejmě procedurální připomínku k pořadí jednání pana poslance Koháčka. Zřejmě to bude podobný návrh, jaký jsem předložil já. Takže nyní bude hovořit kolega Koháček. Nevím, jestli on je stejně tak odolný jako já, hovořit v takovémto hluku. Předpokládám, že není, tak vás žádám o ztišení, abychom skutečně mohli o této věci jednat. Hovořit bude pan poslanec Koháček a všechny vás žádám, abyste postupně snížili hlučnost svého projevu tak, aby se v této jednací síni dalo pracovat. Hovoří kolega Koháček.

 

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych jenom rád rozšířil návrh, který přednesl pan místopředseda, a to o předřazení bodů 51 a 59 na tento pátek 21. 5. jako druhý a třetí bod, pokud přijmeme návrh, který před chvílí zazněl, na předřazení bodu 94.

Dovolte mi, abych to krátce odůvodnil tím, že je velmi pravděpodobné, že v normálním pořadí by na tyto dva body přišla řada až v tom týdnu, který pravděpodobně bude sněmovna zasedat, který jinak je první výborový, to je v době, kdy já budu na služební zahraniční cestě. K těmto dvěma bodům jsem zpravodajem a rád bych své zpravodajské povinnosti dostál. Takže to je odůvodnění mého návrhu a já vás prosím, abyste ho přijali vstřícně.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. To je další procedurální návrh. Ještě zřejmě další procedurální návrh - pan poslanec Laštůvka. Hovoří kolega Laštůvka, prosím.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil rovněž procedurální návrh. Navrhoval bych předřadit bod 76 na pátek tento týden jako bod č. 2 v případě, že projde návrh kolegy Koháčka jako bod 4.

Důvod předřazení tohoto bodu vidím v tom, že je naprosto nezbytné, aby tato sněmovna projednala tuto mezinárodní smlouvu z důvodů časové naléhavosti případného čerpání fondu, které s tímto bodem velmi úzce souvisí. Pokud sněmovna tento bod neprojedná, nebudeme se moci v Bruselu ucházet o prostředky, do nichž jsme také už něco vložili.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Do této pomyslné, byť procedurální rozpravy k programu se nikdo dále nehlásí. Takže máme tady tři návrhy, o kterých budeme muset rozhodnout hlasováním. První byl můj návrh, abychom bod 94, to jsou ony návrhy na státní vyznamenání, předřadili jako první bod na páteční jednání.

 

Je to první návrh, o kterém budeme rozhodovat v hlasování pořadové číslo 76, které jsem zahájil a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 76 končí. Z přítomných 169 poslankyň a poslanců - pro 141, proti 3. Tento návrh byl přijat.

Konstatuji, že bod 94 budeme projednávat v pátek jako první bod.

 

Dále budeme hlasovat o souhrnném návrhu pana poslance Koháčka, abychom body 51 a 59 předřadili na páteční jednání a v pátek se jimi zabývali jako druhým a třetím bodem tohoto jednacího dne.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 77, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro tento procedurální návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že z přítomných 173 poslankyň a poslanců bylo pro 155, proti 4. Návrh byl přijat.

Konstatuji, že body 51 a 59 budeme projednávat v pátek 21. 5. jako druhý a třetí bod.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP