(16.30 hodin)

(pokračuje Zeman M.)

O celé záležitosti Mošnova vím. Chtěl bych vám obecně sdělit, že plně podporuji bezúplatný převod armádních objektů na obce, a to i tehdy, jestliže tyto objekty slouží v zákoně poněkud úzce vymezeným účelům, ale slouží např. účelům podnikatelským, což je jistě i případ letiště Mošnov, které - jak jistě víte - nabízíme NATO jako jedno ze záložních letišť a kde doufáme i v možnost vybudování mezinárodního cargo letiště v rámci už vzniklého euroregionu Slezsko.

Jediný problém, a to není ani tak problém nedokonalé vyhlášky, pane poslanče, jako spíše problém zákona, je ten, že ono předkupní právo státu v případě bezúplatného předání obcím v dosavadním legislativním tvaru neumožňuje, aby obec, která dostane tento majetek zdarma a nechá ho zchátrat, ho potom neprodávala státu nebo komukoliv jinému za přemrštěné ceny. Vy jistě sám uznáte, že smysl bezúplatného převodu obcím, a to je problém, o kterém bychom měli vážně diskutovat, je v tom, aby obce tento majetek skutečně držely a využívaly, byť k širším účelům, např. pro výstavbu podnikatelské zóny.

Já jsem se přesně s týmž jevem setkal před týdnem v bývalých kasárnách v Mladé Boleslavi - když už něco podobného existuje - a ta kasárna jsou nyní obecní majetek. A ne aby to obec, která to dostane zadarmo, pak za více či méně tučné peníze prodala nějakému soukromému zájemci. Protože v takovém případě to stát může soukromému zájemci prodat rovnou a nepotřebuje k tomu bezúplatný převod na obce.

Myslím, že to je i problém kolem letiště Mošnov. Já jsem dnes, krátce před vaší interpelací, protože mě napadlo jako bývalého prognostika, že by mohlo jít o Mošnov, požádal pana ministra financí, aby mi sdělil, o co se tam konkrétně jedná. On mi sdělil, že nemá naprosto žádné námitky proti této privatizaci, že pouze záleží na tom, zda bude předložen solidní projekt. Když jsem se ho zeptal, zda už má takový solidní projekt na stole a zda má na stole tuto žádost, odpověděl mi, že mu žádná žádost takového typu na stůl nedorazila.

Čili znovu opakuji, lituji, že vaše interpelace nebyla podrobněji specifikována, nevidím v tom úmysl, ale pouhé přehlédnutí. Mám stejný zájem jako vy o rozvoj severní Moravy, o převedení jinak málo využívaných armádních objektů nejen v okruhu Mošnovského letiště, ale i na Bruntálsku a v mnoha dalších lokalitách, právě bezúplatně do vlastnictví obcí.

Navrhuji, abychom jako dva poslanci za tentýž volební kraj bez ohledu na rozdíl stranické příslušnosti tuto věc společně řešili. Já už jsem na to - na základě vaší předchozí intervence - pana ministra financí předběžně upozornil. Jen upozorňuji na ten problém, který zde reálně existuje a který jsem se snažil popsat.

Podle mého názoru by se ten problém dal řešit velmi drobnou úpravou zákona, která by stanovila, že tam, kde by byl převod bezúplatný, obec, která tento objekt řádně nevyužívá včetně toho, že ho někomu dlouhodobě nepronajme, je povinna tento objekt vrátit státu, a to rovněž bezúplatně. K mému překvapení, protože já jsem si dříve myslel opak, zákon tuto sankci neobsahuje. Obsahuje pouze předkupní právo státu, to ano, ale ne už za tu nulovou cenu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu místopředsedovi vlády panu Milošovi Zemanovi. S doplňující otázkou je připraven pan poslanec Nečas. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedo, velmi vítám toto vaše vstřícné stanovisko. Musím konstatovat, že podobně vstřícné a jasné stanovisko zaujal celý výbor pro obranu a bezpečnost bez ohledu na stranickou příslušnost jednotlivých poslanců. Podobně vstřícné stanovisko jste zaujal vy, podobně vstřícné stanovisko zaujal ministr obrany. Jediný, kdo nyní stojí jako balvan v cestě, je pan ministr Svoboda, jak prokázal při dnešním dopoledním jednání.

Ze strany obcí se nejedná o prodeje podnikatelským subjektům, ale o pouhou možnost pronájmu, aby tyto obce mohly objekty pronajmout podnikatelským subjektům, čemuž nebrání zákon, čemuž brání vyhláška. Dokonce ani ne ta vyhláška, ale poněkud svévolný výklad této vyhlášky Ministerstvem financí. Velmi bych prosil, abyste domluvil panu ministru financí, aby změnil svůj přístup.

Na závěr mi dovolte vyjádřit poněkud podiv, že podezíráte obce jako Ostrava nebo Valašské Meziříčí z toho, že by mohly tento majetek zašantročit. Chci vám jenom připomenout, že v Ostravě je náměstkem primátora sociální demokrat, ve Valašském Meziříčí zástupcem starosty je sociální demokrat.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Nečasovi, především za dodržení časového limitu. Příště budu přísnější než na jeho předchůdce. Nyní bude hovořit předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Pane poslanče, především klika cvakla, dveře letěly a pan ministr Svoboda vkročil do dveří, takže si myslím, že některé věci nemusíme řešit přes mikrofon, ale konkrétní dohodou.

Jak už jsem citoval pana ministra, slíbil mi, že mi dá podklady k této záležitosti. Myslím si, že hned, v této vteřině a v této minutě se můžete spojit, já bych se k vám rád přidal, kdybych nemusel odpovídat na další interpelace, ale věřím, že to mohu udělat zítra, budete-li si to přát.

Jinak bych nedoporučoval svádět vše na ministry, v aparátu zbylo ještě několik málo nepružných úředníků zděděných z minulých dob, kteří některé věci nevyřizují. My i na základě tohoto podnětu se pokusíme tuto personální obměnu urychlit.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji předsedovi vlády. Pouze bych upozornil všechny členy vlády, že podle § 111 odst. 7 v případě, že člen vlády se domnívá, že není možno odpovědět bezprostředně, má možnost neodpovědět a odpověď zašle do 30 dnů písemně.

Další interpelace směřuje na předsedu vlády od poslance Františka Ondruše. Žádám ho, aby přistoupil k řečništi a přednesl svoji ústní interpelaci. Prosím, pane kolego, můžete hovořit.

 

Poslanec František Ondruš: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane premiére, interpeluji vás jménem svým a kolegy poslance Ivana Langra ve věci odvolání východočeského krajského policejního ředitele doktora Floriána z funkce.

Ke dni 30. 6. 1999 byl odvolán z funkce ředitel východočeské policie doktor Florián. Jako jediný důvod odvolání byl uveden důchodový věk. Od státního aparátu, který je řízen vládou z velké části v důchodovém věku, bych to považoval za úsměvné, kdyby se nejednalo o policistu, pod jehož vedením dosahovala východočeská policie vynikajících výsledků. Jako příklad uvádím: objasněnost trestné činnosti se pohybovala ve východních Čechách v posledních letech v intervalu 54 - 63 %. Celostátní průměr v tu dobu byl 32 - 43 %. Důvěra v Policii České republiky ve východočeském kraji vzrostla ze 60 % v roce 1997 na 71 % v loňském roce. Celostátní průměr byl 37 resp. 44 %.

Celé záležitosti dala výrazně politické pozadí i protichůdná vyjádření funkcionářů ČSSD různých úrovní. Vyjádření tajemníka ČSSD z Hradce Králové Zbyňka Zlínského podporuje tvrzení dr. Floriána o politických důvodech jeho odvolání.

V souvislosti s tím bych vám chtěl položit následující otázky.

Za prvé: mohl byste podrobněji rozvést důvody odvolání dr. Floriána? Pokládáte za dostatečný důvod pro odvolání pouze věk, když vy sám jste se před časem vyjádřil v tom smyslu, že není důležité, kolik člověku je, ale co je a co umí?

Za druhé: v čem vidíte náplň činnosti a smysl existence policie vůbec, když ani výborné výsledky východočeské policie v zajištění bezpečnosti občanů a vysoká důvěra v policii v daném regionu nezabránily ministru vaší vlády, potažmo policejnímu prezidentovi, v odvolání jejího ředitele?

Za odpovědi děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji, také především za dodržení časového limitu. Hovořit bude předseda vlády ČR pan Miloš Zeman.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP