(15.00 hodin)

(pokračuje Špidla)

Spolupráce s MŠMT na restrukturaci zaměstnání a oborů přináší své dílčí výsledky, které nemohou být zřetelné už teď, stejně tak jako výsledky přinese - alespoň doufám - úspěšná realizace modulového dalšího vzdělávání.

Všechny tyto věci jsou významné, podle mého názoru přinášejí nezanedbatelný podíl a nezanedbatelný zásah do trhu práce, umožňují a usnadňují absolventům nástup do prvního zaměstnání, jsou reálnou pomocí, ale musím konstatovat, že trh práce je obrazem funkce ekonomiky. Ekonomika, která je v hluboké krizi a na sestupné křivce, není schopna produkovat pracovní místa pro žádnou sociální skupinu.

Je pravdou, že absolventi jsou skupinou nejohroženější, a je také pravdou - a pan poslanec to v podstatě zmínil - že v rámci aktivní politiky zaměstnanosti existují reálné kroky, které se snaží tuto překážku a handicap zmenšit a vstup na trh práce absolventům usnadnit.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji místopředsedovi práce ČR a ministru práce a sociálních věcí panu Vladimíru Špidlovi. Rozprava probíhá, ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Vidím opět pana poslanec Václava Exnera. Prosím, pane poslanče, můžete se ujmout slova.

 

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, jsem toho názoru, že není možné přijímat jako definitivní tezi, že zaměstnávání absolventů škol je obecným problémem trhu práce vyspělých zemí a zřejmě ještě větším nevyspělých zemí. Nemohu také souhlasit s tím, že se nepodařilo zvládnout žádnému systému trhu práce právě zaměstnávání absolventů. Tento problém u nás přes všechny nedostatky ještě před deseti lety v tak hrubém disproporčním stavu neexistoval.

Je zřejmé, že je špatná organizace takové společnosti, která se nedokáže vypořádat s tímto problémem, společnosti, která pro svou funkci nepotřebuje své vlastní členy.

Je zájmem mnoha nás, ale i občanů snad celé naší země, aby se situace skutečně radikálně změnila. O tento přístup bych chtěl vládu poprosit. Uvidíme při třetím čtení, jaká bude reakce na návrhy, které v této souvislosti s projednávanou změnou a doplněním zákona o zaměstnanosti byly předneseny.

Podobně pokud jde o strukturu škol. Konstatování, že jejich struktura je mimo dosah a možnosti vlády, je konstatováním, s kterým se rovněž není možné spokojit. Prostě a dobře vláda a my všichni společně musíme najít prostředky k tomu, aby se situace změnila. Domnívám se, že např. určitá hmotná zainteresovanost jak studujících žáků a studentů, tak jejich rodičů na tom, aby se struktura absolventů změnila, je dosud ve značné míře nevyužívána.

Domnívám se, že prostě a dobře není možné souhlasit s tím, že de facto možná, byť krátkodobě, ale krátkodobě na několik let, rezignujeme na řešení tak závažného problému, který se dotýká tak velké části těch mladých lidí, kteří opouštějí školy v naší zemi.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Václavu Exnerovi. Dále v rozpravě vystoupí místopředseda vlády ČR a ministr práce a sociálních věcí pan kolega Vladimír Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Pan poslanec Exner učinil z mého vystoupení určité závěry, které mi nezbývá než odmítnout.

Když si posléze v klidu prostudujeme stenozáznam zjistíme, že to odmítnutí je zcela na místě. Já jsem neprohlásil, že vláda není schopna ovlivnit strukturu kvalifikace a strukturu škol. Naopak jsem prohlásil, že činnost pana ministra školství ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí přináší první výsledky. Konstatoval jsem pouze, že základ kvalifikací, které teď vstupují na trh práce, byl založen v období, které tato vláda skutečně ovlivnit nemohla. To uvádím proto, abychom si rozuměli, aby to bylo jasné.

Dále musím zcela zřetelně a jasně odmítnout, že vláda rezignuje na problém zaměstnání absolventů škol, lidí poprvé vstupujících na trh práce.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, já vás v tuto chvíli přeruším, protože mám pocit, že z jistého nejmenovaného místa ve sněmovně se line příliš mnoho hluku. Prosím, pokračujte.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vláda si je tohoto problému plně vědoma a v každém případě, což se mimo jiné projevuje i podstatným posílením prostředků pro tuto oblast, se snaží aktivně zasáhnout. Je však jasné, a na tomto vyjádření trvám, protože to je reálné konstatování, že vstup absolventů na trh práce, první vstup na trh práce, je zvláštní, citlivé období a přináší problémy ve všech moderních zemích.

Je možné najít značné množství postupů, je možné to období, než se podaří poprvé vstoupit na trh práce, podstatně zkrátit, je možné toto období naplnit další přípravou, další aktivizací člověka, který se dostal do těchto přechodných potíží. Ano, to všechno možné je. V rámci moderního hospodářství, v rámci citlivé sociální politiky. To ano. Ale není možné a nejsou možná opatření, která by mávnutím kouzelného proutku prostou změnou některého z paragrafů zákona, věc vyřešila. Ačkoliv bych byl rád, kdyby něco takového bylo, nemohu prohlásit, že k něčemu takovému směřujeme, že víme, jakým způsobem v jednom jediném okamžiku, v jednom jediném šťastném okamžiku situaci vyřešit.

Problém se skládá z obrovského množství individuálních osudů, individuálních problémů, individuálních kroků a také jeho řešení se skládá z obrovského množství individuálních postupů. A právě snaha tyto postupy přizpůsobit potřebám, zkoordinovat je a získat jejich vzájemné zesílení a efekt, který je spojen s propojeností systému, to jsou recepty a cíle vlády. Nejsou zázračné, ale jsou ověřeně účinné.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji místopředsedovi vlády a ministru práce a sociálních věcí Vladimíru Špidlovi. Do rozpravy se dále nikdo nehlásí, rozpravu proto uzavírám. Ptám se pana poslance Exnera, zda to, co řekl, protože on formuloval nesouhlas, je možno jako nesouhlas vnímat. Prosím ještě o upřesnění onoho návrhu, o kterém budeme zřejmě za malou chvíli hlasovat.

 

Poslanec Václav Exner: Navrhuji, aby sněmovna nesouhlasila. To, jak mi odpověděl pan místopředseda vlády, jsou slova, slova, slova. Nechci mávnout kouzelným proutkem, chci jen, aby se situace začala radikálně měnit, a to se bohužel zatím neděje.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, je zde návrh na usnesení, které zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly na interpelaci poslance Václava Exnera."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP