(10.50 hodin)

(pokračuje Grulich)

Výklad zákona neumožňuje, aby byl proveden jinak. Bylo to tak praktikováno za všech předchozích vlád, a i když se nám to nemuselo líbit, respektovali jsme to, protože se domníváme, že pouze takovýto výklad zákona je správný. Přednosta, který byl odvolán, už nemůže nikoho určovat, aby ho zastupoval. Ten zástupce, kterého si on jmenuje, ho zastupuje v době jeho nepřítomnosti, a to v době, kdy přednosta funkci přednosty z plného práva a oprávnění vykonává. Nechtějme hledat v této zcela jednoduché posloupnosti jiný smysl a jiný význam.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Paní kolegyně, bojím se, že vás opět někdo předběhne, tentokrát s faktickou poznámkou pan kolega Švrček, nicméně věřím, že poté se vám dostane možnosti vystoupit.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: K tomu, co řekl pan ministr. Přednosta podle zákona o okresních úřadech, § 8, určuje svého zástupce předem. Tento zástupce je určen rovněž nebo uveden v platném organizačním řádu okresního úřadu, který potvrzuje samozřejmě také Ministerstvo vnitra, pokud se nemýlím. Nejsem právník, takže se nechci hádat o výklad zákona č. 425, ale myslím si, že tam je to uvedeno naprosto přesně a striktně, tzn. zástupce přednosty je určen dávno před jeho odvoláním z funkce a musí být určen dokonce ihned po jmenování přednosty, aby se mohlo předejít jakémukoli problému v této věci.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Paní kolegyně Müllerová.

 

Poslankyně Ludmila Müllerová: Pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych i já reagovala velmi krátce na poznámky, které tu zazněly, a chtěla bych říci, že jsem taktéž byla zainteresována na přípravě této interpelace vzhledem k tomu, že pocházím právě z okresu Bruntál.

Pochopitelně věc, která tu byla zmíněna, má několik úrovní. Jestliže se skutečně budeme dohadovat o tom, zda pověřený zástupce byl jmenován správně či nikoliv, skutečně se musím přiklonit na stranu pana poslance Švrčka, který jednoznačně se přiklání k tomu, že zástupce, který byl jmenován odvolaným přednostou, skutečně také odvolán nebyl. Z tohoto důvodu je asi na místě otázka, zda pan magistr Škrabal, který v současné době zastupuje přednostu okresního úřadu a který vykonával funkci vedoucího zdravotnického referátu, zda byl do této funkce jmenován na základě určitých zásluh právě v oblasti zdravotnictví. To k věcné stránce.

Ještě bych chtěla podotknout, že se domnívám, že osoba a osobnost pana přednosty Stanislava Navrátila, který vykonával funkci přednosty poměrně dlouho, byla na velmi vysoké profesionální úrovni. Prokázal to zejména při povodních v roce 1996 a 1997, kdy jeho angažovanost byla oceněna na mnoha místech. Naopak právě tuto tíhu odpovědnosti, chci podotknout, neunesl pan magistr Škrabal, který v té době byl starostou jedné ze zaplavených obcí a který v době, kdy obec potřebovala pomoci, tak odešel na okresní úřad. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Vidím přihlášku pana poslance Zuny. Předtím ale s faktickou poznámkou pan kolega Výborný.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Paní poslankyně, páni poslanci, právě v tom, co řekla kolegyně Müllerová naposled, je jádro celé věci. Protože my se přece musíme také ptát, jaký je vlastně důvod k odvolání přednosty, který v době, kdy polovina okresu Bruntál byla pod vodou, si vedl jako skutečný státní úředník s plnou statečností. Já jsem ho tam tehdy mnohokrát viděl. Smekal jsem před ním. Ten chlap tam dělal 20 hodin denně pro lidi, které neměl v podřízenosti, které měl jako své občany svého okresu. Tak se chová přednosta. A je chyba, že byl odvolán. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Zuna.

 

Poslanec Milan Zuna: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, poslouchal jsem projev pana ministra, a kdybych nebyl z Teplic, tak bych byl snad ochoten uvěřit objektivitě, s jakou se provádí výběrové řízení na přednosty.

Pan ministr jistě ví, že v Teplicích dlouho nebylo obsazeno místo přednosty. Dvakrát bylo vypsáno výběrové řízení. Dvakrát toto výběrové řízení vyhrál magistr Vyčichlo, nestraník z Duchcova. A přesto pan přednosta jmenoval někoho naprosto jiného, bývalého starostu z Lovosic, který vůbec nezná a nemůže znát problematiku okresu Teplice. Nevím, podle jakého klíče to učinil. Zda to byl známý známého, prostě nevím.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji pane poslanče. Slovo má kolega Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, dámy a pánové, nejsem z okresu Bruntál, ale domnívám se, mám takový zvláštní pocit, že v této Poslanecké sněmovně se začíná kádrovat, když tu kolegyně hovořila o tom, jak a co pan přednosta z okresu Bruntál udělal. Samozřejmě že by se našly i jiné argumenty, zcela obrácené. Mohl bych tu připomínat, jak já jsem v minulém volebním období interpeloval ministra zdravotnictví o tom, jak zmanipuloval, nemorálně a neeticky zpracoval právě tentýž přednosta koncepci zdravotnictví. A sněmovna tehdy uznala důvody, nakonec pan ministr musel změnit svá rozhodnutí atd.

Já se ale domnívám, že my nejsme schopni, tento sbor, aby tyto otázky řešil, kádroval lidi, hodnotil je pro a proti, klady a zápory.

Já si myslím, že bychom se spíše v této kauze měli vrátit k právnímu problému, o který je tu vlastně spor, a já mám svůj pocit takový, že pan ministr vnitra Grulich má pravdu, protože jestliže jmenovaný zástupce přednosty ho zastupuje v jeho nepřítomnosti, tak jsem toho názoru, vnitřně přesvědčen o tom, že tento zástupce nemůže zastupovat v nepřítomnosti přednostu okresního úřadu, který v tom okamžiku neexistuje. Já to alespoň takto cítím. Myslím si, že postup Ministerstva vnitra byl správný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Faktická poznámka, potom pan kolega Hofman. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Vymětal: Děkuji. Pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já mám jednu technicko-procedurální připomínku.

Velmi bych prosil předsedající schůze, vzhledem k tomu, že jsou tady dva poslanci jménem Vymětal, aby je rozlišovali pro zápis - Vojtěch a Karel Vymětal. Já jsem Vojtěch, před chvílí mluvil Karel Vymětal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já jsem to chtěl zopakovat, neb jsem vytušil v okamžiku, jak jste vykročil směrem k řečništi, že toto bude obsah vaší faktické poznámky.

Slovo má pan kolega Hofman.

Omlouvám se, pane poslanče, ještě faktická poznámka pana kolegy Miloslava Výborného.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Bude velmi faktická, velmi krátká, ale přece jen se musím ohradit proti tomu, že bych kohokoli kádroval. Naopak se domnívám, že je poctivé, znám-li někoho z krizových situací, říci také sněmovně, jedná-li se, byť nepřímo o této osobě, jak jsem já toho člověka poznal. Já jsem poznal pana bývalého přednostu Navrátila jako statečného muže. To není kádrování, to je možné to přiznat a říci. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Faktická poznámka pan ministr vnitra Václav Grulich.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Pane předsedající, je mi líto, že se musím na vás obrátit s požadavkem, abyste respektoval dodržování jednacího řádu. Já jsem byl tolerance a ochota sama, když jsem mimo předmětný rámec interpelace odpověděl i na jiné otázky, ale poukázal jsem na to, že nejsou předmětem interpelace.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP