(10.20 hodin)

(pokračuje Koháček)

Chtěl bych se prostřednictvím pana předsedajícího zeptat pana poslance Šuláka, zdali volená zastupitelstva jsou již předurčena k tomu, aby se věnovala hlavně korupci a ne něčemu jinému.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Plním svůj úkol předsedajícího a kladu dotaz panu poslanci Šulákovi, zda se domnívá, že volená zastupitelstva měst a obcí jsou předurčena ke korupci.

Slovo má pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, využití tzv. nepotřebného majetku, zvláště Armády České republiky, je dlouhodobě aktuální a stále akutnější problém. Existenci tohoto tzv. nepotřebného majetku, aniž by s tím něco dělaly, trpěly už minulé vlády, jak bylo konstatováno, a trpí ho i vláda současná. Podle mého názoru je to jejich ostuda.

Pan ministr mluvil o určité skepsi a pasivitě na straně obcí nebo těch, kteří usilují o řešení tohoto majetku. Domnívám se však, že aktivní by měla být vláda, ne chtít aktivitu od jiných. To, že stát má nepotřebný majetek, který není využíván, je každopádně prvořadě problém těch, kteří ho mají spravovat, a to je exekutiva České republiky. Neměla by v tomto smyslu chtít nejdříve jako podnět k řešení aktivitu po jiných, ale sama se o to, aby řešení tohoto dlouhodobého problému bylo přijato, měla postarat.

V tomto smyslu budu hlasovat pro návrh nesouhlasný s odpovědí.

Pokud jde o jakešovsko-husákovskou dobu, chtěl bych panu poslanci Nečasovi objasnit, že výklad pojmu společenský zájem byl tehdy širší, než jak ho on teď charakterizuje ve shodě s Ministerstvem financí. Jestliže chce někdo nadávat na minulou dobu, je potřeba, aby si našel jiný důvod. Jinak v této souvislosti velmi vítám, že dnes Poslanecká sněmovna tleská jeho dnešnímu, podle mého názoru velmi levicově pojatému vystoupení, ať už jde o hasiče, nebo nepotřebný majetek Armády České republiky. Snad je to naděje i pro řešení některých dalších otázek. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Registroval jsem faktickou poznámku pana kolegy Šuláka. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedající, vážení kolegové a kolegyně poslanci, vážená vládo, chtěl bych odpovědět faktickou poznámkou na dotaz, který tady na mne byl vznesen, pokud jde o korupci některých členů zastupitelstev a některých zastupitelstev.

Bohužel patřím k tomu okresu, kde tato korupce v několika minulých volebních obdobích byla na velmi vysoké úrovni. Hovořil jsem o případech z malé privatizace. Částky, které se vyplácely, byly řádově statisícové, majetek, o který se jednalo, byl řádově v milionových hodnotách. Byly vyneseny rozsudky na svobodě. Takže myslím, že je to věc naprosto nesporná.

Když jsem hovořil o tomto, tím jsem nezpochybňoval to, co řekl můj kolega Nečas, který je také z okresu Vsetín, že je třeba něco s majetkem armády dělat k tomu, aby se řádně využíval. Ale - jak jsem řekl - je třeba vzít v úvahu ty zkušenosti, které tady jsou z minulosti. Je třeba nakládat se stamilionovými hodnotami majetku armády, a tedy státu, s péčí řádného hospodáře a nelze připustit další rozkrádání a další korupci a další exodus likvidace státního majetku, resp. zcizování státního majetku, tak jak se to tady provádělo. (Hluk ve sněmovně.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, toto bylo poslední vystoupení dosud přihlášeného poslance. Není tomu tak, ještě registruji přihlášku pana poslance Pejřila, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec František Pejřil: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jenom krátce bych chtěl něco říci. Vrátím se do své obce, stoupnu si před své zastupitelstvo a budu mluvit o tom, co zde dneska probíhalo, o tom, zdali je to levicové nebo pravicové, zdali jsou zastupitelstva zkorumpována nebo nejsou, zdali se jedná o výměnu ministra financí nebo nejedná, ale faktem zůstává, že objekt chátrá. Faktem zůstává, že pět solidních konkrétních nabídek obec nemůže využít, protože na to zkrátka nemá peníze. Takže když se potom bude vykládat o tom, že parlament je takový, jaký je, tak tomu zastupitelstvu řeknu, že mají pravdu.

Děkuji za pozornost. (Potlesk .)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Teď se přiznám, že jsem měl strach, že tleskají přihlížející, a nikoliv poslanci.

Kolegyně, kolegové, toto bylo poslední vystoupení. Žádnou další přihlášku nevidím, rozpravu končím. Táži se pana poslance Nečase, zda má v úmyslu navrhnout usnesení Poslanecké sněmovně. Prosím.

 

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedající, vzhledem k tomu, že pan ministr financí zcela nepochopil, o čem je meritum interpelace, a vzhledem k tomu, že neprojevil ochotu tento problém řešit, alespoň já jsem ji příliš nezaregistroval, navrhuji usnesení, ve kterém Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí na interpelaci.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Rozuměli jsme všichni návrhu na usnesení, o kterém budeme hlasovat. Na žádost některých z vás vás odhlašuji, požádám vás, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

Ještě jednou zopakuji pro ty, kteří nebyli v jednacím sále, návrh usnesení, o kterém nechám za malou chvíli hlasovat:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovuje nesouhlas s odpovědí ministra financí Ivo Svobody na interpelaci poslance Petra Nečase."

 

Zahájil jsem v tuto chvíli hlasování. Ptám se, kdo je pro předložený návrh usnesení. Kdo je proti?

hlasování s pořadovým číslem 38 z přítomných 144 pro 68, proti 65. Návrh nebyl přijat.

 

Další interpelací, kterou se budeme zabývat, je interpelace poslance Zdeňka Švrčka na ministra vnitra Václava Grulicha, a to ve věci platnosti pověření řízením Okresního úřadu v Bruntále a platnosti úkonů provedených zastupující osobou. Pan ministr vnitra odpověděl na tuto interpelaci, kterou máte společně s ní předloženou jako tisk číslo 175.

Otvírám rozpravu a umožňuji panu poslanci Švrčkovi jeho vystoupení, prosím.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Dámy a pánové, dobrý den. Ke dni 15. února byl vládou odvolán z funkce přednosty Okresního úřadu v Bruntále pan Stanislav Navrátil. Důvodem tohoto odvolání byla nečinnost, resp. nezvládnutí zdravotnictví v okrese. Musím říci, že budiž, kdo chce psa bít, hůl si najde. Nicméně nemíním napadat právo vlády odvolat kteréhokoliv z přednostů, i když v tomto případě považuji důvody za velmi účelové a chabé.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP