(9.10 hodin)

(pokračuje Svoboda Ivo)

A protože se ukázalo, že kompenzace by v některých případech nebyla dostatečná, přikročilo Ministerstvo financí k refundaci 50 % průkazně a skutečně zaplaceného pojistného. Takže obce dostaly na tento účel účelově vázané prostředky. Toto je pravda a žádné tvrzení pana poslance Nečase na ní nemohou nic změnit. To je jedna věc.

Druhá věc je ta, že tento problém bude řešen v příštím roce komplexně, a předpokládáme, že toto bude zahrnuto v řešení financování integrovaného záchranného systému. Doufám, že i pan poslanec Nečas tuto myšlenku podpoří. Jinak nemám v této věci co dodat, protože mám za to, že kdybych ten problém dále rozvíjel, vzhledem k tomu, kolikrát zde byl naprosto zbytečně a nepravdivě ventilován, opravdu bych všechny zde přítomné včetně mne jenom nudil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Otevírám rozpravu, do které vidím prvního přihlášeného pana poslance Výborného. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pane místopředsedo, dámy a pánové, já si vůbec nemyslím, že ten problém byl ventilován v Poslanecké sněmovně zbytečně. A vůbec si nemyslím, že je chybou, že se znovu a znovu vracíme - a já se domnívám, že ještě budeme vracet - k tomuto problému, a to do té doby, než ministr financí, Ministerstvo financí tento problém nevyřeší v souladu s právem této země. Zatím - musím to říci velmi otevřeně - jsem přesvědčen, že Ministerstvo financí postupuje velmi chybně, a to dokonce i v rozporu s vlastní vyhláškou, která i toto ministerstvo nutně zavazuje. Onen postup, že 50 % zcela účelově vázanou dotací bude - a to jenom na hasičská auta, nikoli na jiná - obcím refundovat, je opravdu postup, který je v rozporu s platnou vyhláškou. Pokusím se vám o tom předložit důkazy.

Především pan ministr financí nemůže popřít, že stále ještě platí vyhláška Ministerstva financí ČR č. 205 z roku 1991 Sb. a že v této vyhlášce mimo jiné existuje toto ustanovení, které nikdy nikdo nezrušil, nikdo nikdy nenovelizoval a které stojí za to přečíst: Výdaje na zákonné pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem motorových vozidel rozpočtových organizací, okresních úřadů a obcí uhrazuje Ministerstvo financí. Toto ustanovení nikdo nikdy nezrušil žádným zákonem ani žádný ministr žádnou vyhláškou. Tvrzení, že prý došlo k nepřímé novele tohoto ustanovení, je dodatečný výklad úředníků Ministerstva financí, kteří dodatečně zjistili, že novelou jiné vyhlášky způsobili veliký malér mnoha obcím a pokoušejí se tento malér - aby obhájili svůj špatný postup - vysvětlit panu ministrovi, který chudák přebírá jejich výklad, protože mu v tuto chvíli nic jiného nezbývá.

Pane ministře, zbývá vám jedna věc. Vezměte peníze Ministerstva financí a dejte obcím to, co jim patří. Anebo zrušte to ustanovení, které jsem citoval. Není možné vzít v úvahu tvrzení, že povinnost ministerstva byla z ministerstva sňata prý nepřímou novelou tohoto ustanovení. Není to pravda! (Potlesk poslanců za KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Vidím dvě přihlášky. Jako první se přihlásil pan kolega Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Protože předpokládám, že pan ministr bude na slova pana kolegy Výborného reagovat, tak dřív než bude reagovat, bych se ho také rád zeptal - neboť mám za to, že místo ironie a příměru s magnetofonem bylo dobré vyjádřit se třeba i k tomu, co tady pan kolega Nečas naznačil. To znamená, že ta hasičská auta jsou nejdražší používaná auta. Já s ním naprosto souhlasím. Pan kolega Nečas totiž naznačoval jeden z možných principů vůbec postavení systému povinného ručení. My jsme dostali zřejmě na všechny poslanecké kluby podnět, kde nějaký občan mluvil o principu pojištění odpovědnosti podle počtu ujetých kilometrů. To se vlastně v tom, co říkal kolega Nečas, promítlo. Protože když se to spočítá podle tohoto principu, pak má kolega Nečas naprostou pravdu. Takže i já bych rád vyslechl názor pana ministra, co si vůbec o takovém principu myslí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan kolega Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, problém hasičských aut je problém velký, mimo jiné proto, že dobrovolní hasiči jsou dneska na vesnicích v podstatě jedinou akceschopnou a fungující společenskou organizací. Jsou zde určité tradice a nezanedbatelný je jejich význam pro ochranu majetku, zdraví, to jsme nakonec viděli i při povodních, kdy to byla jediná složka, která byla schopna adekvátně reagovat.

Já jsem také měl a mám velké obavy z řady věcí, které mohou postihnout obce. Na druhé straně musím říci několik věcí k tomu, co tady řekl předřečník pan poslanec Výborný. Já jsem dělal čtyři roky starostu a za ty čtyři roky jsem nezaznamenal - a to se tady vystřídaly dvě, resp. tři vlády - že by jakákoli vláda, včetně té, ve které byl pan poslanec Výborný, refundovala obcím cokoli. Byť tato vyhláška platila, byla vždycky mrtvá.

Na druhé straně se předcházející vlády nikdy neobtěžovaly valorizovat příspěvek na výkon státní správy. Tato vláda to udělala. My jsem samozřejmě také upozorňovali pana ministra na počínání některých ministerských úředníků a my, kteří s tím máme zkušenosti, víme, že někteří úředníci na Ministerstvu financí v minulosti a svým způsobem i nyní mají někdy pozoruhodné názory. Myslím si ale, že je zcela podstatné to, co řekl pan ministr v té zásadní, poslední věci. A to, že se připravuje komplexní záležitost, která celý problém bude řešit tentokrát - jak doufám - definitivně. A bude ji řešit také tím, aby hasičská auta mohla dále vyjíždět.

Vážení přátelé, dámy a pánové, já jsem se celou záležitostí zabýval a dovolím si tvrdit, že akceschopnost dobrovolných hasičů ani tak neohrožuje toto povinné ručení, ale technický stav těchto vozidel. Myslím si, že i Poslanecká sněmovna se bude muset touto záležitostí zabývat a budeme muset řešit situaci, zda dobrovolní hasiči budou v budoucnosti mít čím vyjíždět a budou mít čím zasahovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Ptám se, kdo má ještě v úmyslu vystoupit v rozpravě. Pan kolega Petr Nečas. Prosím.

 

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, já bych si dovolil mít jenom velmi stručný komentář k několika názorům, které tady zazněly. V prvé řadě bych chtěl velmi poprosit pana ministra financí, aby nepoužíval v parlamentu věci typu, že si připadá jako magnetofon. Když parlament nebo kterýkoli poslanec uzná za vhodné, tak se ho může potisícíprvé, potisícídruhé ptát na tutéž věc. Z ústavy je pan ministr povinen na tyto věci odpovídat. Pokud ho obtěžuje parlamentní systém demokracie, měl by reagovat poněkud jiným způsobem, např. rezignací na svou funkci. Ale toto je parlamentní demokracie a kladení dotazů je její nezbytnou součástí, jako je nezbytnou součástí dávat odpovědi na tyto dotazy.

Nedozvěděl jsem se ani z tohoto vystoupení pana ministra, jak mají situaci řešit malé obce. V této zemi je několik tisíc obcí, které mají stovky obyvatel nebo mají počet obyvatel do dvou tisíc. Jsou to obce, které nevykonávají prakticky žádnou státní správu, nemají dokonce ani matriku. Neplatí tedy slova předřečníka, že by u nich byly valorizovány příspěvky na státní správu, resp. byly valorizovány tak málo, že jsou prakticky zanedbatelné. Navýšení těchto rozpočtů u těchto obcí je naprosto zanedbatelné. Tady je skutečností, že v této zemi v tuto chvíli jsou desítky a stovky malých venkovských obcí, které si nemohou dovolit platit 1,5násobek pojistného.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP