(pokračuje Kühnl)

Já si myslím, že jakékoliv pochyby o postoji České republiky by mohly zanechat nenapravitelné škody nejen na naší důvěryhodnosti jako spojence, zastánce svobody a lidských práv, ale také především na našich duších, a ty jsou v naší moderní historii poškozené už dost.

Vláda ve své předkládací zprávě věnuje také velkou část oné nepružné proceduře schvalování pobytu cizích - i spojeneckých - vojáků na území České republiky a vysílání českých vojáků do zahraničí. A já zde plně cítím s povzdechy vlády. Je mi trochu líto, že vláda přes určité dohody, staré několik týdnů, dosud nepřišla s návrhem na celkové obecné řešení toho problému a věřím, že to vládu v této chvíli mrzí. Okamžité řešení tohoto problému, a to pouze pro situaci v Kosovu, představuje onen návrh pod body III. a IV. usnesení navrženého zahraničním výborem. Myslím si, že pokud máme v této chvíli vládě uvolnit ruce a ušetřit si perverzní exhibice věčně včerejších poslanců, můžeme tak učinit právě podporou obou těchto bodů.

Prosím proto ještě jednou o vážné zamyšlení nad těmito návrhy. Vláda České republiky by měla být schopna rozhodovat pružně a operativně, tak jako vlády našich spojenců v NATO. Bylo by smutné, kdybychom nepružným postojem k existujícím procedurálním blokacím nechali vzniknout dojmu, že se před svou odpovědností nakonec schováváme. My se totiž stejně neukryjeme, a hlava v písku podle mého názoru ještě nikdy řešením nebyla. Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kühnlovi. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Do rozpravy se nehlásí nikdo, končím obecnou rozpravu.

Ptám se, zda se chce po obecné rozpravě vyjádřit pan ministr Kavan či někdo ze zpravodajů. Pak budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí, tak jak jej přednesl pan poslanec Matulka. Uděluji slovo panu ministru Kavanovi. (V sále je velký hluk.) Prosím o klid v jednacím sále. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Kavan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené poslankyně, vážení poslanci, dělal jsem si poznámky celé ty dlouhé hodiny. Snad se mi podaří alespoň na základní věci reagovat. Řada otázek se opakovala a řada projevů neobsahovala otázky, ale vyjadřovala názory, na což mají samozřejmě páni poslanci naprosté právo a nemíním tady s nimi polemizovat. (V sále je neustále velký hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane ministře, já chci ještě jednou požádat o klid v jednacím sále. (V sále neustále zvoní mobilní telefony.)

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Kavan: Děkuji vám. Budu postupovat podle poznámek, které jsem si udělal, ne chronologicky podle důležitosti. Nyní si nevzpomínám na jméno pana poslance, který se ptal, zda cílem bombardování, cílem náletů aliance je svrhnout diktátora Miloševiče. Dal řadu příkladů, kdy takovéto bombardování naopak vede k posílení pozice bombardovaného. Jsem přesvědčen, že bombardování nemá za cíl svrhnout Miloševiče. Aliance hovoří o nutnosti oslabit schopnost Miloševičovy vojensko-policejní represivní mašinérie vést ozbrojený boj proti kosovským Albáncům, to je proti občanům vlastního státu.

Pana poslance Ransdorfa bych chtěl informovat, že patřím mezi ty, kteří vyslovili v minulosti veřejně nesouhlas jak s bombardováním Vietnamu, tak s bombardováním Kambodže.

Pana poslance Jičínského chci ujistit, že se vláda účastní aktivní diskuse o hledání mírového řešení. Jeho výzva, aby se vláda zapojila do diskuse s těmi představiteli vlád, které už návrhy mírového řešení předložily, je vlamováním se do otevřených dveří, neboť se všemi těmito ministry zahraničních věcí těchto vlád jsem dávno v úzkém pracovním styku, včetně ministra Fischera, s nímž mám schůzku za pár dní ve Washingtonu, mimo jiné právě o hledání možnosti nalézt mírové řešení v Kosovu. (V sále přetrvává velký hluk, zvoní mobilní telefony.)

Dostal jsem na začátku dotaz, ve kterém mi bylo řečeno, že jsem zneužil termínu "mezinárodní společenství", a dále jsem dostal dotaz na mezinárodně právní podklad současných náletů.

Ještě se ale omlouvám, mám tu nejprve dvě kratší otázky pana poslance Filipa, který se ptal, zda představitelé NATO nebo vlády USA se obrátili na českou vládu s nějakým návrhem na úhradu výdajů spojených s akcí aliance. O ničem takovém nevím. Česká vláda mými ústy vyjádřila podporu myšlence "minimarshallova" plánu na obnovu a rekonstrukci nejen Kosova, ale balkánského regionu po skončení tohoto konfliktu. Takového plánu se mimo další státy, které podobnou ochotu již vyjádřily, jistě účastní i Česká republika. O žádných jiných výdajích nevím.

Dále se pan poslanec Filip ptal, co udělá vláda, pokud Slovensko podobný návrh usnesení o vojenském tranzitu neschválí. Rozuměl jsem vám dobře? Jde o pozemní tranzit, zda se třeba prostřílíme Slovenskem nebo jestli pojedeme okolo Polska, Běloruska či Vladivostoku. Chtěl bych pana poslance Filipa upozornit, že je vhodné číst například zpravodajství ČTK, které již sdělilo, že slovenská vláda již udělila generální souhlas s tranzitem aliance a že tento návrh podpořila i parlamentní většina. Mohu vám ten text předat. To znamená, že tento problém již neexistuje. Naopak, Slováci rozhodli o něco dříve než my, a to především proto, že tato diskuse trvá tak dlouho, ale není to moje vina.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP