(pokračuje Vidím)

Upozorňuji, že pánové Stříteský Jiří a Tresa František jsou alternativně navrhováni jak za členy dozorčí rady, tak za náhradníky. Nebudou-li tedy zvoleni členy dozorčí rady, kandidují i na funkci náhradníků do dozorčí rady VZP ČR.

Tyto návrhy byly zaslány 19. března na vědomí všem poslaneckým klubům. Zákon 551/1991 Sb., o VZP, způsob volby členů a náhradníků do správní rady neupravuje. Volební komise navrhuje veřejnou volbu hlasovacím zařízením stejně tak, jak proběhla volba členů a kandidátů těchto rad a náhradníků těchto rad na 12. schůzi Poslanecké sněmovny 9. července 1997.

Nyní navrhuji, abychom po rozpravě ke všem kandidátům hlasovali jednotlivě o kandidátech na člena a náhradníky rady. Zvoleni pak budou tři kandidáti na členy a tři kandidáti na náhradníky, kteří obdrží nejvyšší počet hlasů, pochopitelně nadpoloviční většinu přítomných poslanců. Při neúspěšnosti prvého kola volby bude bezprostředně následovat kolo druhé, do kterého pak postupují nejúspěšnější kandidáti z kola prvého, nejvýše však dvojnásobek dosud neobsazených míst.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Rozpravu končím a prosím předsedu volební komise, aby předkládal jednotlivé návrhy. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji, pane místopředsedo. Nyní tedy budeme v prvém kole hlasovat o kandidátech na člena dozorčí rady VZP. Za člena této rady je navržena paní Helena Auderlická.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 324, ve kterém rozhodneme o tomto návrhu. Kdo je pro, zvedněte prosím ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování končí. Z přítomných 112 poslankyň a poslanců se pro vyslovili 2, proti bylo 65. Návrh nebyl přijat.

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena této rady je navržena paní Jana Dvořáková.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 325 a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 325 končí. Z přítomných 112 poslankyň a poslanců: pro 97, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena dozorčí rady se navrhuje pan Matulka Dalibor.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 326, ve kterém rozhodneme o tomto návrhu. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování končí. Z přítomných 112 poslankyň a poslanců: pro 10, proti 63. Návrh nebyl přijat.

 

Prosím další návrh.

 

Poslanec Jan Vidím: Nyní budeme hlasovat o panu Jiřím Stříteském.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 327 a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 112 poslankyň a poslanců pro bylo 97, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena této rady je navržen pan František Tresa.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 328, které jsem zahájil a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování končí. Z přítomných 112 poslankyň a poslanců pro bylo 8, proti 50. Návrh nebyl přijat.

 

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Jan Vidím: Za člena této rady je navržen pan Jan Vidím.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 329. Ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování končí. Z přítomných 112 poslankyň a poslanců pro bylo 97, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Vidím: Konstatuji, že v prvém kole byli členem dozorčí rady ÚP VZP ČR zvoleni paní a pánové: Jana Dvořáková, Jiří Stříteský a Jan Vidím.

Nyní můžeme přikročit k volbě náhradníků.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Prosím o první návrh.

 

Poslanec Jan Vidím: Prosím o několik vteřin strpení.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Zahájil jsem hlasování, pane kolego, snažte se.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedající, já mám pocit, že bych nejprve měl seznámit se všemi navrženými a teprve poté můžeme přistoupit k hlasování.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Prohlašuji hlasování pořadové číslo 330 za zmatečné. Prosím, předložte návrhy.

 

Poslanec Jan Vidím: Za náhradníky do dozorčí rady ÚP VZP jsou navrženi pánové: Karel Erben (US), František Reitoral (ČSSD), Jiří Stříteský - ten ovšem byl zvolen členem dozorčí rady, čili nemůže již kandidovat za náhradníka, pan František Tresa, který zvolen nebyl, a proto může být kandidován náhradníkem.

Nyní budeme hlasovat o panu Karlu Erbenovi.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 331 a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování končí. Z přítomných 112 poslankyň a poslanců: pro 15, proti 25. Návrh nebyl přijat.

 

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Jan Vidím: Nyní budeme hlasovat o panu Františku Reitoralovi.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 332 a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování končí. Z přítomných 112 poslankyň a poslanců: 60 pro, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Prosím o další návrh.

 

Poslanec Jan Vidím: Nyní budeme hlasovat o panu Františku Tresovi.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 333, ve kterém rozhodneme o tomto návrhu. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 112 poslankyň a poslanců pro bylo 94, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jan Vidím: Konstatuji, že náhradníky dozorčí rady ÚP VZP byli zvoleni pánové: Reitoral a Tresa.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Tímto tedy, pane předsedo, jestli tomu dobře rozumím, můžeme ukončit i bod 56?

 

Poslanec Jan Vidím: Ano, je tomu tak. Dámy a pánové, děkuji vám za spolupráci. Omlouvám se, že občas to chviličku trvalo, ale byla to poměrně složitá procedura. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Já děkuji také předsedovi volební komise panu kolegu Vidímovi.

Kolegyně a kolegové, nežli přistoupíme k dalšímu bodu, nebo zdali k němu vůbec přistoupíme, o slovo se hlásí předseda Poslanecké sněmovny pan Václav Klaus.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, já jsem pozorně sledoval průběh nejen dnešního odpoledne, ale dnešního dne, posledních dnů apod., a zdá se mi, že je nedůstojné, abychom pokračovali v tomto stylu projednávání důležitých věcí v Poslanecké sněmovně. A proto konstatuji, že využívám § 29 jednacího řádu odst. 2 písm. d) a tímto a v této chvíli ukončuji 10. schůzi Poslanecké sněmovny.

Přeji všem hezké Velikonoce. (Potlesk.)

 

(10. schůze byla ukončena v 15.49 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP