(pokračuje Rychetský)

Pevně věřím, že přistoupíte na návrh na změnu ústavy, který nás dostane mezi všechny civilizované země, protože všechny ostatní země nadřazují bez rozdílu, o jaké smlouvy jde, mezinárodní smlouvy nad vnitrostátní právo. Dovedu si těžko představit, jak by se realizovalo usnesení parlamentu, který má jenom dvě možnosti - s mezinárodní smlouvou vyslovit souhlas, jak byla podepsána, anebo s ní vyslovit nesouhlas. Ale mezinárodní smlouvu nelze vracet k přepracování. Nemáme možnost přepracovávat Evropskou sociální chartu, která dnes zavazuje kolem 28 zemí. Můžeme k ní přistoupit, nebo ne, a naše jediná výhoda, kterou máme, protože toto je smlouva, která to náhodou umožňuje, je uplatnění výhrad k jejím jednotlivým ustanovením.

Tolik jsem zde chtěl říci a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji místopředsedovi vlády. Kolegyně a kolegové, vidím faktickou přihlášku. Asi by nebylo fér, abych ji umožnil až po přestávce, takže pouze s faktickou přihláškou nyní vystoupí pan poslanec Payne a poté bude přestávka, tak jak jsem ji avizoval. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Payne: Děkuji, pane místopředsedo. Za prvé nevyvodil jsem obecně, že žádný jiný stát nenadřazuje mezinárodní právo svému zákonodárství. Není to pravda. Pan místopředseda vlády si to může ověřit ve stenozáznamu. Nevím, jestli dobře poslouchal, co jsem říkal.

Za druhé není pravda, že to platí pro všechny mezinárodní smlouvy, že by měly být nadřazeny vnitřnímu právu. Je to tak, že některé ano a některé ne. Tak to mají některé členské země Evropské unie ve svých ústavách a vztahuje se to jenom na dokumenty v rámci evropské integrace, bilaterální smlouva se nevztahuje na další typy smluv, které mají s jinými zeměmi.

Nikdy jsem neřekl a nevím, kde to pan ministr vzal, že by schvalování takových smluv mělo být nebezpečné. To jsou všechno úvahy pana místopředsedy, které nevím, odkud pochytil. Zřejmě mu to někde doutná v podvědomí.

Neřekl jsem také, že by pravidlo lex posterior derogat priori rušil zákony. Je to otázka výkladu zákona. V případě, že dojde ke sporu o výklad zákona, tak pozdější zákon má přednost. Jeho výklad o situaci v Německu jenom mi dal za pravdu, že právě taková situace může nastat, že schválením pozdějšího dokumentu smlouvy může docházet ke změnám.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Upozorňuji na dvouminutový limit.

 

Poslanec Jiří Payne: Další věc je, že v našem právním řádu v žádném případě nerozhoduje parlament o výkladu zákona. To by se měl pan Rychetský přečíst ústavu. O výkladu zákona má právo jedině závazně rozhodovat Ústavní soud. To, co zde uvedl, je také nepravda.

Poslední věc. Otázka souhlasu nebo nesouhlasu se smlouvami je u nás tradičně upravena tím, že všechny smlouvy, k nimž by bylo normálně potřeba provedení zákona, tak se schvalují v parlamentu. To by pan ministr také měl vědět. Také by měl vědět, že podle mezinárodní úmluvy o právu smluvním...

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane poslanče, musím vás upozornit, že dvouminutový limit vypršel.

 

Poslanec Jiří Payne: …multilaterálních smluv vždycky můžeme přijímat výhrady, to znamená, u všech těchto smluv připadá v úvahu, aby vláda to přepracovala, navrhla jiný sortiment článků, aby přepracovala důvodovou zprávu, a proto můj návrh na vrácení k přepracování v tomto případě má smysl. Vláda musí navrhnout jiné znění z parlamentu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji a omlouvám se sněmovně za to, že jsem nezasáhl trochu důrazněji. V tuto chvíli vyhlašuji přestávku do 10.30 hodin.)

 

(Schůze přerušena v 10.05 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP