(pokračuje Gross)

Neprotestuje nikdo? Neprotestuje. Děkuji. Teď žádám o závěrečné vystoupení pana poslance Kalouska.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Děkuji panu ministrovi za informaci, kterou podal. Je jistě dobrou zprávou, že byla uzavřena dohoda na úrovni Ministerstva zemědělství a mlékáren, i když mám pocit, že byla časově velmi, velmi omezena, snad jenom na měsíc. Ale i měsíc je v dnešních podmínkách dobrá zpráva. Snad jenom by měla být úplná.

Padla tu připomínka, že onen limit 500 litrů byl dán poptávkou malých zemědělců, kteří si přáli, aby oni nebyli vystaveni onomu režimu minimálních garantovaných cen. Pravděpodobně máme každý jiné zprávy od soukromých zemědělců, od zemědělské veřejnosti. My jsme si teď tady v Poslanecké sněmovně nevymysleli, že tento limit je diskriminační, že tento limit je nemravný ve vztahu k soukromým zemědělcům. My máme velmi naléhavé dopisy Asociace soukromých zemědělců, Svazu soukromých zemědělců, dokonce i některých agrárních komor. Pravda, nenapsal nám Svaz zemědělských družstev ani v jednom případě. To je pravda. Od něj tuto žádost, tuto poptávku nemáme. Ale od Svazu soukromých zemědělců a od Asociace soukromých zemědělců - ano, zajisté.

Kolegové, já bych rád přiblížil - nepřekřičím vás.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, prosím vás, chýlíme se k závěru tohoto bodu. Já bych prosil, abyste umožnili řečníkovi dokončit vystoupení.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já bych rád přiblížil, jak to vypadá v praxi. V praxi skutečnost, že je vyhlášena minimální garantovaná cena mléka, znamená, že mlékárny začaly dodavatelům nabízet smlouvy - těm, kteří jsou schopni dodávat 500 a více - ve výši oné minimální garantované ceny, a těm, kteří tak schopni nejsou, např. v případě Jihočeských mlékáren, nabízejí cenové rozmezí mezi 5 - 6 Kč, s tím, že dodávají, že jim nemohou dát více, protože těch 7,20 musejí dát těm velkým. V jiných případech je to takové, že těm, kteří nedosahují onoho objemu 500 litrů, vůbec nabízeny smlouvy nejsou, protože ta kapacita je přebytečná. Snad ledaže by se sdružili. A já se teď zdržím spekulací, čím je to sdružování motivováno.

Já jsem poslouchal vystoupení pana ministra Fencla a přiznám se, že mě nepřesvědčilo. Poslouchal jsem i vystoupení pana kolegy Kučery a je mi trochu líto, že ho nasměroval skutečně jenom do problematiky trhu mléka. Já jsem zdůrazňoval, že tento bod, ryze exekutivní, je hoden projednávání v Poslanecké sněmovně právě proto, že svým principiálním problémem přesahuje problém mléka a přesahuje problém zemědělství. Tento problém je o problému nerovných podmínek podnikání v jednotlivých odvětvích. A to se netýká jenom zemědělství na trhu mléka, kde určitým subjektům je cena garantována a určitým subjektům není, s těmito důsledky. To se týká řady dalším projevů vládní hospodářské politiky, ať už části zvláště múzou políbených částí některých revitalizačních programů atd., atd. Je zde snaha zavádět nerovné podmínky podnikání pro jednotlivé subjekty.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane poslanče, já vás musím upozornit, že máte závěrečné slovo k usnesení ve vztahu ke Státnímu fondu tržní regulace.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Zajisté. Na tomto konkrétním příkladu tato sněmovna dá nebo nedá jasný signál, zda si přeje nebo nepřeje rovné či nerovné podmínky pro podnikání a rovné či nerovné podmínky pro malé a střední podnikatele.

Pokud to shrnu, byly předloženy celkem dva návrhy usnesení. Jeden můj, který jsem citoval, a čtyři návrhy usnesení, které předložil pan kolega Kučera, kde prosil, aby bylo hlasováno po bodech.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Já bych vás požádal pane zpravodaji, protože teď už přistupujeme k hlasování, jestli byste postupně opakoval návrhy, o kterých budeme hlasovat. Prosím, předkládejte návrhy, o kterých bychom měli hlasovat. Zároveň oznamuji, že vás všechny odhlašuji a žádám o novou registraci.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Dovolte, abych předložil návrhy usnesení, tak jak byly předkládány v časovém pořadí, nemá-li nikdo námitky. (Předsedající souhlasí.) To znamená nejdříve návrh můj:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR principiálně odmítá opatření rady Státního fondu tržní regulace o stanovení minimální garantované ceny mléka jen pro zemědělské výrobce, kteří dodávají 500 a více litrů mléka denně. Toto opatření, v důsledcích evidentně namířené proti drobným a středním soukromým zemědělcům, Poslanecká sněmovna pokládá za nemravné, diskriminační a porušující zásady svobodné hospodářské soutěže. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR důrazně vyzývá vládu ČR, aby učinila vše nezbytné pro okamžité zrušení této části zásad regulace trhu mléka."

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Je srozumitelné, o jaké části usnesení budeme hlasovat? Je.

 

Rozhodneme o tomto v hlasování pořadové číslo 156, které v tuto chvíli zahajuji a ptám se: Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Tento návrh nebyl přijat, když se pro vyslovilo 89 poslankyň a poslanců, proti 73 z přítomných 178.

 

Prosím o předložení dalšího návrhu k hlasování.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Další návrhy předkládal pan kolega Kučera:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby posoudila kompetentnost a další setrvání pana Fencla ve funkci ministra zemědělství."

Podle mého názoru tento návrh je mimo projednávaný bod, a proto není hlasovatelný, ale záleží na vašem posouzení, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Já se obávám, že také není hlasovatelný, ale na druhé straně se obávám, že bychom v tuto chvíli mohli rozpoutat dlouhou diskusi na téma, zda ano, či ne. Já doufám, že sněmovna toto posoudí i ve světle stanoviska zpravodaje. Rozhodneme o tomto návrhu v hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 157, ve kterém rozhodneme o návrhu pana poslance Kučery č. 1.

Kdo je pro tento návrh, zvedněte ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Návrh nebyl přijat, když se pro vyslovilo 71 poslankyň a poslanců, proti 88 z přítomných 176.

 

Prosím o předložení dalších návrhů.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Poslanecká sněmovna žádá radu Státního fondu tržní regulace, aby s okamžitou platností zrušila čl. 1 Minimální cena mléka Zásad regulace trhu mléka ve druhém až čtvrtém čtvrtletí 1999 ze dne 16. března 1999.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 158, které jsem zahájil, a ptám se: Kdo je pro tento návrh, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Ani tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 178 pro vyslovilo 89, proti bylo 75.

 

Prosím o předložení dalšího návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP