(pokračuje Langer)

Je 15.52 hodin, končí přestávka a já uděluji slovo ministru práce a sociálních věcí Vladimíru Špidlovi.

 

Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, sněmovní tisk 78 se týká doporučení Mezinárodní organizace práce č. 189, která se zabývá podmínkami ke stimulaci tvorby pracovních míst v malých a středních podnicích. Doporučení vyzývá státy k přijetí vnitrostátních opatření, kterými by byla uznána a podpořena fundamentální úloha malých a středních podniků pro podporování plné produktivní a svobodně zvolené zaměstnanosti, pro trvalý ekonomický rozvoj, pro vyšší ekonomickou účast znevýhodněných osob, pro vyšší investice, výcvik a rozvoj lidských zdrojů, pro vyrovnaný rozvoj místních regionálních trhů. Doporučení dále vyzývá členské státy, aby přijaly politiku podporování stabilního ekonomického prostředí z hlediska inflace, daní, úrokové míry, kursovní politiky, zaměstnanosti a sociální stabilizace, aby odstranily překážky v rozvoji a růstu malých a středních podniků.

Vláda České republiky se nově přijatým doporučením Mezinárodní organizace práce zabývala na svém zasedání v říjnu loňského roku a svým usnesením uložila členům vlády přihlížet k doporučením obsaženým v tomto instrumentu. Podle Ústavy Mezinárodní organizace práce jsou členské státy MOP povinny předložit do jednoho roku od skončení zasedání Mezinárodní konference práce příslušným zákonodárným orgánům nově přijaté úmluvy a doporučení s cílem seznámit a informovat veřejnost prostřednictvím těchto orgánů o přijetí nových instrumentů.

Z tohoto důvodu předkládá vláda České republiky výše zmíněné doporučení Parlamentu České republiky a navrhuje, aby Poslanecká sněmovna vzala doporučení č. 189 týkající se všeobecných podmínek ke stimulaci tvorby pracovních míst v malých a středních podnicích na vědomí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Předložené doporučení projednal výbor pro sociální politiku a zdravotnictví, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 78/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj tohoto výboru poslanec Jaroslav Štrait a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh na usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Dovolte mi kratičkou zpravodajskou zprávu. Tisk č. 78 byl projednán ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví 20. ledna letošního roku. Návrh tehdy odůvodnil Miroslav Fuchs, ředitel odboru pro evropskou integraci a mezinárodní vztahy Ministerstva práce a sociálních věcí, a zpravodajskou zprávu jsem měl tehdy já.

Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví doporučuje sněmovně toto usnesení: aby Poslanecká sněmovna vzala doporučení č. 189 týkající se všeobecných podmínek ke stimulaci tvorby pracovních míst v malých a středních podnicích v rozsahu tisku 78 na vědomí. To je všechno.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Přihlásil se do rozpravy pan poslanec Štrait.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Chci zdůraznit, vážení kolegové, že považuji za velmi chvalitebné, že vláda a sněmovna se doporučením ženevského MOP zabývá. Nezaměstnanost v České republice je skutečně v současné době hrozivá - 420 000 lidí je bez práce. Každý krok v tomto směru je dobrý a v letošním roce, jak naznačil pan ministr Špidla, dosáhneme rekordu, půl milionu lidí bez práce. To bude přes 10 % lidí ekonomicky činných. Těch je v České republice v současné době 4 876 000.

Chci jen upozornit na dvě věci, které mě mrzí v souvislosti s nezaměstnaností i s atmosférou při projednávání těchto věcí tady ve sněmovně. Za prvé, že jsou nezaměstnaní považováni za "pobudy", kteří se programově vyhýbají práci. Je to názor velmi scestný a nebezpečný. My se s tímto fenoménem budeme setkávat řadu příštích desetiletí, bude-li tento vývoj takový.

A druhá věc, která mě také neméně mrzí, je, že se tady motivuje přesvědčení, že nezaměstnanost vytrhne v České republice drobné podnikání. Nemůžeme být národem holičů, krejčí, zprostředkovatelů, pletačů svetrů, hostinských, výrobců dřeváků a vařeček, jak lidem z rožnovské Tesly doporučoval svého času jeden z přítomných poslanců.

A konečně tady byla nebezpečná debata na téma předčasné důchody. Ten, kdo jde do předčasného důchodu, je trestán poměrně velkými sankcemi - jestli je neznáte, tak si je prostudujte - na základě zákona 155/95. Nevratně přijde zhruba o pětinu důchodu a tím je "trestán" do konce svého života.

Chci říci ještě jeden zcela aktuální příklad. Koncem prosince kolaboval vynikající masokombinát Březhrad mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Na ulici je 400 kvalifikovaných řezníků, zaměstnanců atd. Jak chceme drobným podnikáním nahradit tuto kapacitu - říkal jsem to tady též - když v Hradci Králové máme na kolenou ZVU, ČKD a gumovku, kde pracovalo přes 10 000 lidí. Takže bych ty iluze asi nesdílel, když přijmeme takovýto dokument.

V této souvislosti chci ještě pana ministra upozornit, že Česká republika ještě neratifikovala úmluvu o podpoře zaměstnanosti a ochraně proti nezaměstnanosti. Prosil bych, pane předsedající, aby té diskusi byla věnována pozornost, když už tady v pátek odpoledne v pozdních hodinách jsme. (Předsedající Langer: Zatím je ještě čtvrtek.) Já se obracím na konkrétní funkcionáře, a nic se neděje. Je to zbytečná řeč. Snad jen pro stenozáznam.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP