(Jednání znovu zahájeno v 11.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji přerušené jednání. Uděluji slovo předsedovi volební komise panu poslanci Vidímovi, aby nás seznámil s výsledky tajné volby předsedy vyšetřovací komise pro SPT Telecom.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil se zápisem o volbě předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření pochybností vzniklých v kauze SPT Telecom, a.s.

Bylo vydáno 183 hlasovacích lístků, odevzdáno 183 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro navržené kandidáty hlasovalo 164 platných hlasů.

Pro poslance Vladimíra Mlynáře bylo odevzdáno 35 hlasů, pro poslance Dušana Tešnara bylo odevzdáno 129 hlasů.

Konstatuji, že v prvém kole byl zvolen poslanec Dušan Tešnar. Blahopřeji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji předsedovi volební komise.

Oznamuji, že poslanec Josef Lux má náhradní kartu č. 7.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chci poprosit o zklidnění atmosféry v jednacím sále, protože chci zahájit jednání o dalším bodu, kterým je

 

20.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 1999
/sněmovní tisk 40/3/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí pan Ivo Svoboda a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Vlastimil Tlustý. Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona obsahuje sněmovní tisk 40/7.

Dříve než otevřu rozpravu, žádám zpravodaje rozpočtového výboru poslance Vlastimila Tlustého, aby uvedl soubor pozměňovacích návrhů, doprovodná usnesení a přednesl návrh postupu při hlasování. Současně bych v tuto chvíli ráda požádala pracovníky Kanceláře Poslanecké sněmovny, zda by mohli uzavřít vchod do předsálí z toho důvodu, že hluk v předsálí značným způsobem ruší toto jednání.

Takže prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych jako zpravodaj přednesl návrh na postup hlasování. Navrhuji, aby prvním hlasovaným návrhem byl ve své podstatě procedurální návrh pana poslanec Recmana, který je v tisku 40/7 uveden pod pořadovým číslem 6. Tento pozměňovací návrh navrhuje, aby proběhla individuální hlasování o vyjmenovaných položkách tisku 40/6.

Uvedl bych, že v druhém čtení jsem jako zpravodaj možná naznačoval, že považuji za samozřejmé takovému požadavku vyhovět, nicméně byl jsem upozorněn, že každý návrh tohoto typu musí být hlasován a sněmovna musí o výsledku rozhodnout svým hlasováním.

Poté by následovalo v případě schválení tohoto návrhu hlasování o vyjmenovaných položkách tisku 40/6, to znamená položkách 9, 12, 13, 17, 36, 37, 38, 41, 47 a 51.

Dalším hlasováním by bylo hlasování o tabulkové části usnesení rozpočtového výboru, kterou máte uvedenu v tisku 40/7 pod položkami 1-30, a to s následujícími výjimkami.

S výjimkou návrhu, který se týká návrhu pana poslance Recmana, a s výjimkou návrhů pod pořadovými čísly 16 a 44, a to proto, že vůči těmto návrhům je v předložených pozměňovacích návrzích předložena řada alternativ a považuji proto za korektní, aby položky 16 a 44 byly hlasovány vždy ve skupině s ostatními předloženými alternativami.

Po výsledku hlasování o usnesení rozpočtového výboru ve znění přijatých pozměňovacích návrhů by následovalo hlasování o té části návrhů, které se týkají textu návrhu státního rozpočtu a které máte uvedeny jednak v tisku 40/7 v části dvě; jsou tam uvedeny tři pozměňovací návrhy tohoto typu a další dva pozměňovací návrhy stejné povahy jsou uvedeny v tisku 40/6 usnesení rozpočtového výboru. Hlasováním bychom rozhodli o těchto pěti návrzích, které se týkají textové části návrhu státního rozpočtu.

Pak by následovalo závěrečné hlasování o návrhu státního rozpočtu pro rok 1999 ve znění všech přijatých pozměňovacích návrhů včetně usnesení rozpočtového výboru, samozřejmě v závislosti na výsledcích tohoto hlasování, a na závěr bych hlasovali o navržených doprovodných usneseních, která jsou obsažena v části tři tisku 40/7. Toto je návrh zpravodaje na průběh hlasování.

Ještě bych doplnil, protože je úzká souvislost mezi návrhy, které máte označeny v tabulce pod číslem 2/1, 2/2, 13/1, 13/2 a 27, aby pouze v tomto případě sněmovna souhlasila s výjimkou a nehlasovali jsme výlučně v pořadí, v jakém byly návrhy předloženy, ale u této skupiny návrhů, které se všechny týkají téhož, aby tato skupina byla odhlasována jako celek ve chvíli, kdy přistoupíme v daném pořadí k prvnímu z těchto návrhů.

Ještě do této skupiny jsem zapomněl uvést, že patří bod 44 usnesení rozpočtového výboru, to znamená bod 44 tisku 40/6.

Toto je, doufám, úplný návrh procedury.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Takže toto je procedurální návrh poslance Tlustého na způsob hlasování k tomuto bodu. Já v tuto chvíli bez rozpravy dám hlasovat o tomto návrhu procedury, poté otevřu rozpravu ke třetímu čtení. Pan poslanec Karel Vymětal se hlásí pravděpodobně s procedurální připomínkou, ale upozorňuji, že podle jednacího řádu se o procedurálních návrzích hlasuje bez rozpravy.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, paní předsedající, hodlám vystoupit v otevřené rozpravě, až bude otevřena, ale má připomínka má vliv na proceduru, protože došlo k tiskové chybě v tisku 40/7. Proto doporučuji, aby bylo hlasováno až po ukončení rozpravy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP