Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, ve stanovené lhůtě přijala volební komise jediný návrh, a to návrh poslaneckého klubu KSČM, který navrhl za člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR v souladu s příslušným ustanovením zákona 283/1991 Sb. člena výboru pro obranu a bezpečnost poslance Václava Franka. Navrhuji, abychom po rozpravě provedli veřejnou volbu hlasovacím zařízením tak, jak již v tomto případě rozhodla Poslanecká sněmovna na své 2. schůzi. Pouze upozorňuji, že i tato volba je dvoukolová. Paní předsedající, je možné otevřít rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Vidímovi a otevírám rozpravu k tomuto bodu. Vzhledem k tomu, že neregistruji žádnou přihlášku, končím rozpravu a přistoupíme k vlastní volbě. Žádám předsedu volební komise, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Můžeme přistoupit k prvému kolu volby poslance Václava Franka za člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 67 a ptám se: Kdo je pro, aby pan poslanec Frank byl zvolen členem této stálé komise? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 67 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 194 pro vyslovilo 98, 68 bylo proti.

 

Poslanec Jan Vidím: Konstatuji, že Poslanecká sněmovna zvolila v prvém kole poslance Václava Franka členem stálé komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR. Tím tato volba končí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Tím jsme ukončili projednávání bodu 16. Nyní bychom měli projednat bod schváleného pořadu schůze č. 24. Ještě předtím, než otevřu projednávání tohoto bodu, registruji procedurální přihlášku pana poslance Miloslava Kučery st.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás - vážená paní předsedající, vaším prostřednictvím - požádal o jednu záležitost, podle mého soudu velmi důležitou. Zítra uplyne 30 let od tragické smrti českého studenta Jana Palacha, který se upálil na protest proti sovětské okupaci tehdy suverénní Československé republiky. Chtěl bych vás požádat, abychom povstáním a krátkou chvílí ticha vzpomněli jeho památky.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vyhovuji této prosbě pana poslance a prosím o minutu ticha. (Děje se.) Děkuji.

 

Dalším bodem je

 

24.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro vyšetření pochybností vzniklých v kauze SPT Telecom, a. s.

 

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise poslanec Jan Vidím a seznámil nás s návrhy kandidátů.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, ve stanovené lhůtě byly volební komisi poslaneckými kluby předloženy návrhy na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření pochybností v kauze SPT Telecom, a. s. Vzhledem k tomu, že oba navržení byli zvoleni současně členy této vyšetřovací komise, je možné, aby byli voleni předsedou této komise. Byli navrženi tito kandidáti: poslanec Vladimír Mlynář, US, poslanec Dušan Tešnar, ČSSD.

Podle zákona 90/95 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, se předseda vyšetřovací komise volí většinovým způsobem a tajným hlasováním. Volba probíhá nejvýše ve dvou kolech. Způsob volby je pak upraven v čl. 5 volebního řádu, který tvoří přílohu č. 2 zákona o jednacím řádu PS, a je obdobný, jako jsme již absolvovali při volbě předsedů stálých komisí Poslanecké sněmovny. Tajná volba je technicky připravena a může být kdykoliv zahájena. Domnívám se však, že vzhledem k napjatému programu jednání naší schůze by bylo vhodné tuto volbu uskutečnit v průběhu přestávky na oběd. Přesto je možné v tomto okamžiku zahájit rozpravu k tomuto bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Předpokládám, vzhledem k tomu, že mi byla tlumočena žádost některých poslaneckých klubů, aby před zahájením projednávání bodu 20, což je třetí čtení státního rozpočtu, byla vyhlášena přestávka na jednání poslaneckých klubů, že v průběhu této přestávky je možné provést tajnou volbu k tomuto bodu.

V tuto chvíli otevírám rozpravu, do které jsem zaregistrovala přihlášku poslance Vladimíra Mlynáře, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, omlouvám se, ale chtěl bych zpochybnit předchozí hlasování o volbě člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR. Ve sjetině je hlasování "ano", hlasoval jsem "proti". Vzhledem k tomu, že hlasování bylo o hlas, prosím o revokaci tohoto hlasování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Mně v tomto případě nezbývá nic jiného, než dát hlasovat o procedurální námitce pana poslance Mlynáře.

 

O této procedurální námitce rozhodneme v hlasování pořadové číslo 68, které zahajuji a ptám se: Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Mlynáře proti jmenovanému hlasování? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 68 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 195 poslanců 127 vyslovilo pro a 20 bylo proti.

 

Budeme tedy opakovat hlasování v bodu

 

16.
Volba člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu
použití operativní techniky Policie ČR

 

Tuším, že se jednalo - sledujte mě pane poslanče, prosím, byl to váš návrh - o hlasování pořadové číslo 67. Předseda volební komise.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní předsedající, pro stenozáznam je nezbytné zdůraznit, že se jedná o první kolo této volby.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O první kolo této volby. Jednalo se zcela jistě o hlasování č. 67.

Znovu tedy rozhodneme v tomto případě v hlasování pořadové číslo 69, které zahajuji a ptám se: Kdo je pro volbu pana poslance Franka? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 69 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 194 pro vyslovilo 96 a 84 bylo proti.

 

V tuto chvíli je otevřena rozprava u bodu... Prosím předsedu volební komise.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní předsedající, tím, že došlo při opakovaném hlasování, při opakovaném prvním kole volby člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky k té situaci, že tento poslanec zvolen nebyl, je nezbytné v tomto okamžiku provést kolo druhé téže volby, tak jak stanoví zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, resp. jeho druhá příloha, kterou tvoří volební řád.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane předsedo, učiníme tak, ale ta procedura zde bude trochu složitější, protože se nacházíme momentálně v bodu

24.

kde byla otevřena rozprava k volbě předsedy vyšetřovací komise pro SPT Telecom.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP