Poslanec Petr Nečas: Pane předsedo vlády, já jsem spíše závistivě komentoval fakt, že vám místopředseda vlády nosí kufřík. Koneckonců ve své vlastní politické straně jsem zažil i takové politiky, kteří našemu předsedovi nejen chtěli nosit kufřík, ale dokonce i pivo. A jak dopadli?

Nicméně považuji za nutné zdůraznit, že jsem nekritizoval sám fakt sloučení těchto dvou složek. Byl jsem koneckonců jeden z prvních, kdo tuto cestu navrhoval. Nicméně vaše poněkud zbrklé, špatně připravené řešení v současné době přineslo pouze finanční ztráty, které nebudou v letošním roce kompenzovány. Vždyť zde bylo namístě elegantní řešení, protože v letošním roce bude přijímán zákon o Armádě České republiky, kde velmi jednoduché ustanovení mohlo vyřešit tuto věc na dvou řádcích bez jakýchkoli finančních ztrát. O nic jiného se nejedná, pouze by se to posunulo o několik měsíců. Koneckonců - něco podobného navrhoval i ministr vnitra.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Předseda vlády bude reagovat na doplňující otázku.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Pane poslanče, především vám děkuji za inspiraci ve věci chození pro pivo, ale zatímco - pokud vím - ve vaší straně chodili pro pivo básníci, budu v sociální demokracii tvrdě vyžadovat, aby mně pro pivo chodili prozaici. Přece jenom jsme strany různých žánrů.

Myslím, že řešení, které jste navrhoval, to znamená novelou příslušného zákona, mohlo být uplatněno již od onoho září, a je mi líto, že tento námět, pokud vím, od vás nezazněl, protože bychom jistě k němu rádi přihlédli, ale prosím, aby bylo vzato v úvahu, že se až do poslední chvíle předpokládalo, že vyhovíme-li požadavkům zaměstnanců Státního leteckého útvaru, aby byli civilními zaměstnanci, pak že nedojde k protestům, protože jádro jejich protestů a požadavků až do poslední chvíle bylo právě v tom, aby byli civilními zaměstnanci. A tomuto požadavku vláda vyhověla.

Chtěl bych upozornit, že na základě provedených individuálních pohovorů s příslušníky Státního leteckého útvaru je evidováno celkem 49 vážných zájemců o zaměstnání v Armádě České republiky za stejných platových podmínek. Uvádím to jako argument, že nešlo o žádnou masovou protestní akci, pouze o akci několika kvalitních pilotů. Já - jako v případě pana Jirmuse - jejich odchodu upřímně lituji. Snažil jsem se ho i sám jako pasažér přesvědčit, aby to nečinil.

Čili vláda vycházela z toho, že pokud by se tento přesun uskutečnil, i náklady, o které se jedná - a v podstatě se jedná jenom o odstupné těmto pracovníkům - by nebyly. Toť vše.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji předsedovi vlády. Kolegyně a kolegové, vyčerpali jsme bod Ústní interpelace na předsedu vlády. Budeme pokračovat v ústních interpelacích na členy vlády, a to úderem 17. hodiny. Do té doby přerušuji jednání Poslanecké sněmovny.

 

(Schůze přerušena v 16.44 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP