(pokračuje Zeman M.)

Některé z těchto zákonů proto musely být během několika málo let novelizovány až dvacetkrát. Ano, i takové zákony v naší legislativní praxi existují. Vláda proto ustanovila novou legislativní radu, která má 24 špičkových odborníků. Dopustili jsme se možná chyby, protože tito odborníci jsou natolik perfekcionističtí, že projednávají 27 návrhů vládních zákonů a dalších 50 čeká ve frontě, a tito lidé nechtějí pustit jakýkoliv návrh zákona, u něhož spatřují jakékoliv formální legislativní chyby. To je tedy první z těchto institucí, kterou jsme významně rozšířili.

Druhá instituce, která byla rozšířena, je výbor vlády pro evropskou integraci. Víte všichni dobře, že jsme byli kritizováni v posudku Evropské komise za nedostatečnou adaptaci naší legislativy. Snažili jsme se tedy urychlit tuto adaptaci a z toho vyplývá i příslušné opatření v tomto výboru.

Za třetí byla zřízena jako zcela nová instituce Hospodářská rada vlády České republiky, která zde existovala - byť v jiné podobě - do roku 1992. Tato hospodářská rada má respektovat požadavky Evropské komise na zhruba čtyřleté hospodářské výhledy. Pokud by někdo namítal, že je to návrat ke komunistickému plánování, rád bych upozornil, že NATO sestavuje plány na 10 let. Protože jsme hospodářskou radu neměli a mezi její členy patří takoví odborníci, jako je prof. Švejnar, prof. Mlčoch a další, je to tedy rada odborníků, nikoliv rada ideologů, považovali jsme za nutné, aby vláda při svých exekutivních rozhodováních, která se často týkají desetimiliardových částek, měla k dispozici co nejlepší expertní informace. Ano, můžeme hospodářskou radu opět zrušit podle zásady "budeme šetřit, ať to stojí co to stojí", ale milionové úspory mohou vést k miliardovým ztrátám.

Zřídili jsme Výbor pro ochranu ekonomických zájmů České republiky a jeho koordinační a analytickou skupinu v rámci "akce čisté ruce". Chápu samozřejmě, že nemusí být vždy extrémně silná motivace k boji proti korupci a ekonomické kriminalitě, nicméně upozorňuji, že i toto je instituce, která má zcela realisticky své náklady.

Další nově zřízenou institucí je Rada vlády České republiky pro státní informační politiku. Zde si dovoluji upozornit, že na budování tzv. státního informačního systému bylo v uplynulých šesti letech vynaloženo přibližně 50 mld. Kč, a to bez jakéhokoliv viditelného efektu díky špatnému a nekoncepčnímu řízení tohoto projektu. Dokonce se tvrdí, že jednotkou dezinformace by měl být 1 igor, pokud víte, o kom mluvím. V každém případě např. ve sklepeních Ministerstva spravedlnosti již tři roky leží nevybaleny nekompatibilní počítače, které byly pořízeny, aniž by mohly být zapojeny do příslušné sítě. Chtěl bych konstatovat, že snaha po úspoře nákladů a racionalizaci výdajů na nezbytně nutný a kompatibilní státní informační systém vedla ke zřízení této rady, opět s vynaložením příslušných vícenákladů.

Byla zřízena Rada vlády České republiky pro lidská práva v čele s Petrem Uhlem jako vládním zmocněncem, Rada pro zdraví a životní prostředí, byla obnovena činnost Komise pro dokončení vypořádání majetku mezi Českou a Slovenskou republikou, která pět let spala, a konečně byla zřízena i Smíšená pracovní komise pro zmírňování některých majetkových křivd způsobených obětem holokaustu.

Toto a vše jiné bylo projevem úsilí vlády urychlit náš postup do Evropské unie, racionalizovat hospodářskou i informační politiku, usilovat o intenzivnější boj proti rasismu i porušování lidských práv obecně a dalších úkolů vytyčených v programovém prohlášení současné vlády.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, podnikám donkichotské úsilí tím, že předkládám nejen pozměňující návrh, aby v souladu s původní vládní předlohou byla kapitola Úřadu vlády zvýšena o 40 mil. Kč, ale předkládám rovněž návrh, aby - opět v souladu s původní vládní předlohou - byla o těchto 40 mil. Kč snížena kapitola Bezpečnostní a informační služby, která zahrnuje ve svém rozpočtu částku téměř 1 mld. Kč, aniž by tato instituce vykazovala výsledky této částce odpovídající.

Chtěl bych skončit slovy Josefa Škvoreckého z jeho krásné knížky, která se jmenuje Lvíče, protože situace ohledně těchto 40 mil. Kč mi připomíná popis situace, k níž došlo počátkem padesátých let v jedné genetické laboratoři v Brně. Tuto laboratoř vedl starý profesor, který činil své genetické pokusy. Byla svolána odborová schůze, na níž vystoupil topič z kotelny, mávající brožurkou, z níž se dozvěděl, že existoval buržoazní pavědec jménem Mendelmorgan. Na základě toho byla vytvořena komise vedená uklízečkou, která se vydala do genetické laboratoře. Starý profesor byl právě na dovolené. Uklízečka zfackovala profesorovu sekretářku, která jí bránila ve vstupu do laboratoře. Zabila několik příliš tučně vyhlížejících morčat, postříkala DDT drosophily - to jsou banánové mušky, na nichž se provádějí genetické experimenty -, uctivě se vyhnula vlčákovi, slintajícímu přesně podle pavlovovských reflexů, a "odešla vstříc dalším úspěchům na vědecké frontě".

I vy, moji drazí kolegové, se můžete uctivě vyhnout vlčákovi, který se jmenuje Bezpečnostní a informační služba. I vy můžete postříkat drosophily a zabít několik příliš tučně vyhlížejících morčat. Snad se tím trochu zpomalí náš vstup do Evropské unie. Snad se tím trochu zpomalí boj proti ekonomické kriminalitě, ale slunce bude vycházet a slavíci budou dále zpívat.

Nepřijmete-li můj pozměňovací návrh, přeji vám další úspěchy na vědecké frontě. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer Děkuji předsedovi vlády, prvnímu vystupujícímu v podrobné rozpravě v rámci druhého čtení zákona o státním rozpočtu v jedné osobě.

Nyní, kolegyně a kolegové, pro vaši informaci sděluji, že mám celkem 23 písemných přihlášek do rozpravy v rámci druhého čtení. Pro lepší informovanost vás, kteří jste se přihlásili, dříve než budeme pokračovat v odborné rozpravě, přečtu pořadí přihlášených, tak jak mám přihlášky k dispozici.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP