Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru vnitra Václavu Grulichovi. Dále se do rozpravy hlásí pan poslanec Cyril Svoboda. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, možná že se diskuse dostala kousek vedle.

Musím reagovat na to, co teď řekl pan ministr vnitra. Buď v této zemi něco platí, nebo neplatí. Buď pan Kolář porušil předpisy a potom měl být postižen a měl by být nějaký závěr. Říci ale, že porušil desítky příkazů ministra vnitra a potom s ním uzavřít dohodu o skončení pracovního poměru, je v jakémsi logickém rozporu, zvláště tváří v tvář akci "čisté ruce". Jestliže mám trvat na právu, tak musím popsat, co kdo porušil, musím z toho vyvodit důsledky, ale ne potom věc udělat tak, že skončí dohodou.

Položil bych vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, otázku, případně bych to potom udělal písemně jako interpelaci, abychom se dozvěděli, jak případ pana Koláře dopadl, protože si myslím, že nelze veřejně říkat, že porušil desítky předpisů, aniž bychom věděli, které a jak a jaká sankce za to byla uložena. S těmi, co poruší předpisy, se nedohadujeme. Ti, kteří poruší předpisy, musí být potrestáni a podle mě pan Kolář předpisy neporušil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Svobodovi. Pan ministr vnitra slyšel. Pane ministře, hlásíte se do rozpravy, nebo až po panu poslanci? Můžete samozřejmě hned. Prosím. Ministr vnitra Václav Grulich. Poté pan poslanec Výborný.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Asi bude v této síni bránit něco dobré akustice nebo slyšitelnosti, protože jsem nemluvil o desítkách porušení, ale řekl jsem, že pokud si dobře pamatuji, asi 8 až 10 příkazů, což je něco jiného než desítky.

Za druhé má-li pan poslanec Svoboda zájem o podrobné seznámení se s tím, jak jeho bývalý pracovník, kterého jmenoval do funkce ředitele, porušoval předpisy, jsem ochoten buď - bude-li interpelovat - otevřeně to říci v této sněmovní síni, nebo, má-li zájem o soukromou informaci, rád ho přijmu, abych ho s materiály, které kontrolovala supervize, seznámil. Je to dost obsažný balík materiálů a je to na dost dlouhé čtení.

Právě proto, že z předpisů nevyplynulo, že se jedná o trestný čin, jinak by byl bývalý pověřený ředitel NBÚ předán k vyšetřování a trestnímu postihu, ale že se jednalo o porušení interních předpisů - mimochodem předpisů, které pravděpodobně podepisoval a vydával pan poslanec Svoboda v tehdejší funkci - bylo možno potrestat a bylo možno dohodnout se na rozvázání pracovního poměru. Pokládal jsem za rozumnější, když nastupuji do resortu, abych se dohodl a dal možnost tomuto člověku, vůči němuž jsem neměl naprosto žádnou osobní averzi, kterého jsem neznal, aby mohl odejít a začít pracovat někde jinde. Myslím, že tím nebyl porušen z mé strany žádný předpis ani nebyla porušena žádná etická ani pracovní či řídicí norma. Pokud se domnívá pan Svoboda, že ano, že tento člověk má být stíhán, lze přezkoumat, zda to jsou věci, ve kterých by stíhán byl. Ale protože se jednalo o pravomoc ministra, jak rozhodne, rozhodl jsem tak, jak jsem rozhodl, a neporušil jsem tím ani zákon, ani předpis. Bylo a je to v mé pravomoci. Pan doktor Svoboda jako bývalý ministr to dobře ví.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru vnitra Václavu Grulichovi. Dále se do rozpravy hlásí pan poslanec Výborný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, pokusil bych se vrátit k interpelaci, protože toto se oné interpelace vůbec netýká. Jestliže pan ministr Bašta přispěchal na pomoc panu ministru Grulichovi a řekl tady - nemýlím-li se - že se jedná o jistá nedopatření v přechodných ustanoveních zákona, tak bych chtěl říci, že za prvé se nejedná podle mého názoru o nedopatření, ale o vůli parlamentu této země, a to obou komor, aby Národní bezpečnostní úřad vznikl dříve, než začne platit zbytek zákona. I kdyby se ale jednalo o nedopatření, tak i přechodná ustanovení zákona jsou zákonem a nelze přece tato přechodná ustanovení nebrat vážně. Říci, že je to nedopatření, to mě jako právníka a občana uráží, pane ministře, nezlobte se. Tady se nedá než nesouhlasit. Není to o řediteli atd.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Výbornému. Rozpravu uzavírám, protože se do ní nikdo nehlásí. Odhlásím vás všechny na žádost z pléna. Prosil bych vás všechny, abyste se zaregistrovali svými magnetickými kartami. V rozpravě zazněl jediný návrh od autora interpelace, který byl na nesouhlasné usnesení sněmovny.

Usnesení, o kterém rozhodneme v hlasování pořadové číslo 50, zní takto:"

"Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministra vnitra Václava Grulicha na interpelaci Miloslava Výborného uvedenou ve sněmovním tisku č. 52."

 

Zahajuji hlasování číslo 50. Kdo je pro tento návrh usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Návrh nebyl přijat, když se pro jeho schválení vyslovilo 72 poslankyň a poslanců, proti bylo 64.

 

Kolegyně a kolegové, tímto jsme se vypořádali s bodem "Odpovědi na interpelace". Bylo to bod č. 36 naší schůze.

V tuto chvíli bychom se podle schváleného pořadu měli vrátit k původnímu bodu číslo 5, kterým je

 

5.
Návrh způsobu projednávání vládního návrhu zákona
o státním rozpočtu České republiky na rok 1999 v opakovaném prvém čtení
a čteních dalších v Poslanecké sněmovně a jejích orgánech

 

Dnes ráno vám byl rozdán podkladový materiál k tomuto bodu a prosím v tuto chvíli předsedu rozpočtového výboru pana poslance Vlastimila Tlustého, aby se ujal slova a předložený návrh z pověření organizačního výboru Poslanecké sněmovny předložil.

Kolegyně a kolegové, žádám vás všechny o klid a pana poslance Tlustého, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, napřed bych uvedl, že rozdaný materiál má charakter usnesení organizačního výboru a tímto usnesením mě organizační výbor pověřil, abych vás seznámil se třemi variantami v tomto textu obsaženými.

Za prvé prvních 5 bodů, které jsou v tomto usnesení…

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane poslanče, já vás přeruším, protože mám pocit, že jsme dnes dosáhli hlukového rekordu v tuto chvíli. Prosil bych vás všechny, abyste se skutečně ztišili, a kdo neodkladně potřebuje cosi vyřizovat, aby tak činil mimo prostory tohoto sálu. Pane předsedo, pokračujte.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Prvních 5 bodů tohoto usnesení má charakter konstatování minulosti, to znamená, je zbytečné jakkoliv diskutovat, uvedená data odpovídají skutečným událostem. Předmětem hlasování sněmovny budou následující body, to znamená body 6 až 11, které máte na straně 2 a 3 tohoto materiálu uvedeny v celkem třech variantách. Tyto tři varianty zařadil organizační výbor do textu svého usnesení proto, že všechny tři získaly včera při hlasování přibližně stejný počet hlasů členů organizačního výboru. Žádný z nich nezískal nadpoloviční většinu hlasů. Proto také usnesení organizačního výboru má tuto variantní podobu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP