(pokračuje Výborný)

Považuji takovou věc za skandální a ve věci jsem podal interpelaci, jejíž jádro spočívá v mých dotazech, jak je vůbec možné, že na Ministerstvu vnitra existují úředníci seznámení s průběhem připravovaných bezpečnostních prověrek, a to z toho prostého důvodu, že tyto bezpečnostní prověrky vůbec nemá provádět podle zákona Ministerstvo vnitra, ale Národní bezpečnostní úřad.

Odpověď, které se mi dostalo, mě neuspokojila a jsem s ní nespokojen, a to tak, že velmi nespokojen, a to především z tohoto důvodu: Nechám stranou, že pan ministr tvrdí, že on je pobouřen také, ale proto, že si myslí, že novináři porušili etiku. Já si nemyslím, že to bylo porušení novinářské etiky, já si to nemyslím. Ale pan ministr vnitra ve své odpovědi na moji interpelaci opakovaně uvádí, že nově vznikající Národní bezpečnostní úřad je až do 1. listopadu letošního roku součástí Ministerstva vnitra. Z jeho odpovědi cituji: "Nově vznikající úřad, který je dosud součástí Ministerstva vnitra…," dále cituji: "V resortu ministerstva existují pracovníci, kteří jsou seznámeni s prováděním bezpečnostních prověrek. Jedná se o pracovníky Národního bezpečnostního úřadu Ministerstva vnitra, kteří od 1. listopadu přejdou do nově vzniklého Národního bezpečnostního úřadu." Dále cituji: "…ze strany Ministerstva vnitra, tedy prozatím i Národního bezpečnostního úřadu jako jeho součásti…"

Z toho všeho jednoznačně vyplývá, že pan ministr se domnívá, že až do 1. listopadu 1998 byl Národní bezpečnostní úřad součástí jeho ministerstva. A jestliže se toto pan ministr domnívá, a jestliže takto bylo konáno na Ministerstvu vnitra od přijetí zákona až do 1. listopadu, - a z odpovědi na interpelaci to vyplývá, - tak bych chtěl pana ministra upozornit, že Národní bezpečnostní úřad byl zřízen zákonem č. 148/1998 dne 1. srpna 1998, a to zcela jednoznačně, protože § 7 tohoto zákona nabyl na rozdíl od celého zbytku zákona účinnosti právě dnem 1. srpna. Pakliže se tedy od 1. srpna až do 1. listopadu NBÚ choval jako součást Ministerstva vnitra - a já zdůrazňuji, že to plyne z odpovědi ministra vnitra - tak byl zcela jednoznačně porušován zákon.

Chtěl bych k tomu ještě dodat, že obdobnou interpelaci jsem podal na předsedu vlády. A ještě bych chtěl dodat, že s odpovědí předsedy vlády jsem byl spokojen, takže nebyla vytištěna, ale s odpovědí ministra vnitra spokojen být nemohu. A protože s ní spokojen nejsem, navrhuji, aby Poslanecká sněmovna přijala nesouhlasné usnesení k této odpovědi.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Výbornému. Táži se, kdo se dále hlásí do rozpravy. Ministr vnitra Václav Grulich. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Děkuji, pane předsedající, dámy a pánové, pan poslanec Výborný podal interpelaci v té věci, kterou tady klasifikoval, a hodnotil situaci z pozice, ve které hodnocena dost dobře z hlediska vývoje být nemohla. On samozřejmě dobře ví, tak jako já a vy všichni ostatní, že když nová vláda převzala své resorty, tak Ministerstvo vnitra bylo převzato i s Národním bezpečnostním úřadem, který v té době organizačně byl přivtělen a přiřazen k Ministerstvu vnitra a u tohoto ministerstva také vznikal a půlroku předtím dokonce byl řízen a byl pod kontrolou jeho klubového kolegy, tehdejšího ministra vnitra pana Cyrila Svobody.

Samozřejmě že obvinění anebo údaj, který vyšel v tisku, a jako ministr, byť jiného resortu, pan kolega Výborný to dobře zná, nelze doložit, protože tisk neuvede své zdroje, a toto uvedení bylo tak pochybené, že z něho nemohlo být vyvozeno, jestli dva údajní vysocí úředníci Ministerstva vnitra nějaké údaje poskytli, nebo ne. Ten údaj ověřen být nemohl, byl učiněn pokus o zjištění těchto zdrojů u tehdy již nově jmenovaného ředitele Národního bezpečnostního úřadu.

Pan kolega Výborný citoval správně zákon, podle kterého NBÚ vznikl, a také ví, což neuvedl, že NBÚ přešel od 1. listopadu pod přímou pravomoc předsedy vlády a ředitel Národního bezpečnostního úřadu je také přímo kontrolován a řízen od této chvíle předsedou vlády jako nejvyšším představitelem exekutivy ve vládě. To je k situaci v Národním bezpečnostním úřadu.

Víte, že po mém nástupu to byla první personální změna, kterou jsem byl nucen provést, a to na základě hluboké analýzy situace v tomto úřadě. Byl odvolán tehdejší prozatímní ředitel a já jsem byl obviněn svým předchůdcem panem Cyrilem Svobodou v dojemné shodě s dřívějším ministrem vnitra panem Rumlem, že likviduji odborníky.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, já vás na chvíli přeruším. Kolegyně a kolegové, prosil bych vás skutečně o to, aby - pokud je zapotřebí si vyřizovat - aby se tak činilo mimo tuto zasedací síň. Pane ministře, pokračujte!

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Děkuji. Po nějakém čase a po krátkém čase se ukázalo, že na tomto místě nebyl vynikající odborník, že to ani nebyl odborník, ale že to byl člověk, který se tam choval doslova jako diletant. V té době pan Svoboda řekl, že tohoto ředitele jmenoval pouze formálně. Dobře, mohlo by být. Pak je zajímavé a bylo by dobře vědět, nakolik při tomto formálním řízení tehdejší vedení ministerstva tomuto tak důležitému úřadu nevěnovalo pozornost a proč za dvouměsíční spíše neřízení než formální řízení tohoto bezpečnostního úřadu tento pověřený ředitel dostal ještě kromě svého normálního, dost vysokého platu 30 000 Kč odměny, když se ukázalo, že nejenom nerozumí té věci, ale dokonce sám vážným způsobem porušuje nakládání s tajnými, utajovanými a důvěrnými materiály.

Za těchto okolností, když byl tento úřad takto řízen, takto kontrolován a takto obsazován, nebylo se co divit, že tehdejší dotazník fungoval i na internetu, že ho otiskovaly noviny, že běhal mezi novináři a že se rozpoutala kampaň, že podle tohoto padesátistránkového dotazníku budou prověřovány i ministři vlády.

Kalkulovat o nějakém dalším úniku informací o prověrkách, když tyto informace dávno byly venku před jmenováním nové vlády a v průběhu jmenování nové vlády, když ještě ministři se neujali svých resortů, je kalkul trochu pochybený a myslím, že ne zrovna seriózně cílený.

Pan poslanec Výborný citoval zákon 148 a samozřejmě jako dobrý právník ví, že na jednotlivých resortech s povinností od 1. listopadu byli jmenováni bezpečnostní ředitelé, kteří odpovídají za to, jakým způsobem budou jednotliví lidé prověřováni a jakým způsobem s utajovanými skutečnostmi bude na jednotlivých resortech nakládáno.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP