(pokračuje Exner)

Možná, že by šlo souhlasit, alespoň pro ty, kteří měli názor, že je třeba bombardovat Kosovo, s tím, že je třeba umožnit přelet České republiky, ale prohlížení kotliny skutečně jen velmi těžko.

Také se k celé problematice negativně vyjádřili veteráni z Perského zálivu, kteří snad více vědí, co by se případně mohlo stát. Já sám jsem absolvoval aspiranturu na Vojenské akademii, tehdy Antonína Zápotockého, v oblasti bojová efektivnost vojenské a letecké techniky a mám určitou představu o tom, co by se mohlo stát při přeletu vyzbrojených letadel, i když naštěstí jen teoretickou, a neměl jsem možnost vidět to na vlastní oči.

Pane ministerský předsedo, chci vám dát příležitost se omluvit za pronesený výrok formou této interpelace.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, upozorňuji vás na čas, který právě vypršel. Slovo má předseda vlády Miloš Zeman.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Pane poslanče, obávám se, že vás na rozdíl od vaší stranické kolegyně paní poslankyně Čelišové zklamu, protože se za tento výrok samozřejmě vůbec nehodlám omlouvat.

Potěšení z letu na českou kotlinou v tryskových stíhačkách zažilo už několik lidí, např. pan senátor Žantovský v letadle F 18. A nevidím důvod, proč toto potěšení odpírat i případným pilotům amerických bojových letadel.

Nicméně chtěl bych konstatovat, že tento výrok byl ať dobrým, nebo špatným bonmotem, a domnívám se, že humor do politiky patří, protože jinak bychom skončili stejně zapšklí jako jistá dáma jménem Eulálie Čubíková z Chevalierových Zvonokos. Snažme se tedy, prosím, brát i vážné věci s humorem. Je to docela dobrá profylaxe bránící tomu, abychom se z těch vážných věcí nezbláznili

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Exner si zřejmě přeje přednést doplňující otázku. Dávám mu slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Trochu lituji, že trváte na svém nesmyslném výroku. Pane ministerský předsedo, domnívám se, že mezi výletem pana Žantovského a případným přeletem těchto letadel šlo o ten drobný rozdíl, že letadlo, ve kterém letěl pan Žantovský, nebylo vyzbrojeno, a tato letadla, která by směřovala k bojišti, by rozhodně nevyzbrojená neletěla.

Je potřeba, abyste nám případně řekl, je-li to možné, jestli vláda rozhodla o možném přeletu, jestli ho některá letadla NATO už využila, nebo jestli se to blíží. K soustředění letadel, jak víme, došlo.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má předseda vlády Miloš Zeman k odpovědi.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Pane poslanče, uznávám, že je pro mne poněkud obtížné konkurovat absolventu Akademie Antonína Zápotockého. Nicméně přesto mi dovolte, abych se pokusil vám odpovědět.

Za prvé: Na vaše konstatování, že pan senátor Žantovský letěl v neozbrojeném letadle, bych chtěl namítnout, že podle mého názoru je pan senátor Žantovský zbraní sám o sobě, a to zbraní neobyčejné výbušné a ničivé síly.

Za druhé: Na vaši druhou konkrétní otázku bych vám rád sdělil, že NATO dosud nepožádalo o povolení tohoto přeletu, a protože - jak jste sám ve svém vystoupení uznal - je toto povolení, na rozdíl např. od vyslání polní nemocnice, kde musíme žádat o souhlas Poslaneckou sněmovnu, plně v kompetenci vlády, pak tato suverénní vláda své kompetence svým rozhodnutím využila, a Poslanecká sněmovna má možnost, bude-li si to přát, aby zařadila příslušný bod na program svého jednání a vládu za toto rozhodnutí pokárala. Pokud ovšem vím, tak včerejší hlasování ukázalo, že není vůle vládu za to pokárat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vzhledem k tomu, že jsem byla informována, že pan poslanec František Ondruš není přítomen v Poslanecké sněmovně, dávám nyní slovo panu poslanci Petru Matějů, který byl vylosován na 6. místě, k přednesení ústní interpelace na předsedu vlády.

 

Poslanec Petr Matějů: Vážená paní předsedající, obracím se na pana premiéra ve věci 17procentního zvýšení mzdových tarifů ve veřejném sektoru.

Vážený pane premiére, předpokládám, že jako zkušený analytik víte, že problém veřejného sektoru není pouze v celkově nižším mzdovém průměru. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že není primárně v nižší průměrné mzdě. Máte naprostou pravdu, když říkáte, že vývoj průměrné mzdy ve veřejném sektoru nestačí sledovat ani křivku inflace. Zatím jsem ale z úst představitelů vlády ani z vašich vlastních neslyšel varování, že v určení průměrného příjmu ve veřejném sektoru ve srovnání s ostatními sektory naprosto selhává role vzdělání a výkonu a převládá vliv věku.

Chtěl bych upozornit na to, vážený pane premiére, že by vláda měla brát v úvahu tato fakta při rozhodování o tak vážné věci.

Chci se vás proto zeptat, zda jste vzali v úvahu fakta, která jasně ukazují, že propad veřejného sektoru není ani tak v průměrném příjmu, ale v tom, jak hluboko zůstal v zajetí socialistických principů mzdové diferenciace, resp. mzdové nivelizace.

Nebylo by rozumnější přistoupit k odvážnějšímu řešení tohoto problému a nevkládat prostředky do opatření, která se nutně musí minout se zamýšleným účinkem? Vaše vláda si klade za cíl otevřít dveře vzdělání a lidskému kapitálu a tím dlouhodobě přispět k růstu efektivity naší ekonomiky. V tom bych vás velmi podpořil. Nemyslíte si, že v souladu s takto deklarovaným cílem by správnějším řešením problému mezd ve veřejném sektoru byla zásadní rekonstrukce tarifů, to v prvé řadě, a teprve potom do lépe výkonově vyladěného systému vložit více prostředků? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Matějů a udílím slovo předsedovi vlády panu Miloši Zemanovi k odpovědi.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, úvodem bych chtěl vyjádřit lítost, že díky nepřítomnosti pana poslance Ondruše z Unie svobody byla přeskočena interpelace s tématem Bamberk. Rád bych proto pouze jednou větou, než přejdu k odpovědi na interpelaci pana poslance Matějů z téže politické strany, konstatoval, že obdobná interpelace na obdobné téma, byť nikoli na mně, zazněla přesně z těchto lavic před několika měsíci v minulém funkčním období Poslanecké sněmovny. Obávám se, že tyto lavice jsou svým způsobem nakažlivé.

Nyní mi dovolte, abych přešel k odpovědi na dotaz pana poslance Matějů.

Velmi rád přispěji ke zvýšení jeho informovanosti, protože každý z nás něco umí a něco neumí, každý z nás něčemu rozumí a něčemu nerozumí. A lišíme se pouze tím, že se občas najdou lidé, kteří něčemu nerozumějí a předstírají opak.

Dovolte mi proto, abych vám v rámci časového limitu, který je mi vymezen, stručně přečetl některé, podle mého názoru podstatné, body, které se týkají otázky, na niž pan poslanec Matějů narážel, tzn. tarifních platů.

Rád bych vyšel pouze z naprosto konkrétních čísel.

Za prvé: Měli bychom vědět, a někteří to nevědí, že tarifní plat není totéž co plat. Že tarifní plat v průměru profesí, o něž se jedná, představuje zhruba 70 procent celkového platu. Zdůrazňuji nominálního platu. To znamená, že jestliže dochází ke zvýšení tarifních platů o 17 procent, pak prostým pronásobením koeficientem 0,7 dojdeme k tomu, že se nominální platy zvyšují zhruba, chcete-li, o 11 nebo o 12 %.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP