(pokračuje Frank)

Tato úprava sleduje především řekl bych logické rozšíření v souvislosti s navrhovaným rozsahem větších pravomocí obecního zastupitelstva a jeho kontrolní funkci.

Návrh novely zákona se snaží ošetřit i platnost změn ve vztahu k případné změně kompetencí a vytváření orgánů obce. Záměrem navrhovatelů bylo stihnout novely do těchto komunálních voleb, což samozřejmě již není možné. Proto je v článku 3 § 3 nabízený možný postupný náběh platnosti zákona. Asi se shodneme na tom - pokud se shodneme - že pokud by novela zákona byla přijata, jeho ustanovení by měla nabýt platnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Samozřejmě že navrhovaná úprava je jistě věcí případného našeho společného posouzení.

Zbývá, paní kolegyně a páni kolegové, dodat, že navrhovaná novela by neměla mít dopad na státní rozpočet ani bezprostřední dopady na rozpočty obcí. Nicméně i přes možné vaše výhrady jsme přesvědčeni, že jde o problematiku natolik vážnou a aktuální, že si vás dovolím požádat o podporu návrhu novely zákona v prvním čtení. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Václavu Frankovi. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Radko Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedo, vážená vládo, vážení pánové, vážené paní, pan poslanec Frank zde přednesl návrh. Já si dovolím upozornit ctěnou sněmovnu na stanovisko vlády, které je k tomuto návrhu zamítavé.

Dále si dovoluji upozornit na to, že v současné době se připravuje nový zákon o obcích. Tento navržený doplněk je v podstatě jen dílčí záležitostí. Považuji záležitost měst a obcí za natolik důležitou, aby se řešila komplexně.

Pokud se týká jednotlivých částí návrhu usnesení, musím konstatovat, že zkušenosti řady měst a obcí jsou v některých bodech rozdílné, i když na druhé straně oceňuji, že pan poslanec se snaží reagovat na některé aktuální věci. Proto i z těchto důvodů vám navrhuji, aby sněmovna tento návrh zamítla.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu zpravodaji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které jsou zatím přihlášeni pánové poslanci Karel Vymětal, Václav Exner a Miroslav Máče. Vzhledem k tomu, že je 15.43 hodin, udělím slovo panu poslanci Karlu Vymětalovi, ale potom velmi pravděpodobně budu nucena přerušit projednávání tohoto bodu, abychom v 16 hodin mohli zahájit bod interpelace. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Milá paní předsedající, milé dámy, vážení pánové, páni ministři, je mi líto, že pan ministr Grulich není přítomen. Chtěl jsem mluvit také k němu, přesto si to dovolím.

Předložený návrh novely zákona o obcích vychází ze zkušeností naší Poslanecké sněmovny, která v minulých obdobích řešila případy, kdy usnesením zastupitelstvo města či obce chtělo změnit rozhodnutí rady, ale to podle platného zákona o obcích nelze. Proto sice v souladu se zákonem, ale v rozporu se zdravým rozumem Poslanecká sněmovna taková usnesení zastupitelstev rušila.

Posledním takovým případech se zabývala Poslanecká sněmovna před rokem v říjnu. Dnes máme též na této schůzi řadu takovýchto případů. V říjnu loňského roku šlo o zrušení usnesení zastupitelstva města Fulnek v majetkové věci. Zastupitelstvo tehdy rozhodlo, že některé věci, které dosud rozhodovala rada, bude rozhodovat samo. Jádrem sporu bylo to, že podle platného zákona o obcích má rada pravomoci, které jí nikdo vzít nemůže. Tento stav je velmi podivný, protože podle téhož zákona se rada města odpovídá ze své činnosti zastupitelstvu. Ale zastupitelstvo si nemůže vyhradit rozhodování ve věci, kterou dosud rozhoduje rada obce.

V rozpravě tehdy zazněla kritika zákona o obcích zleva i zprava a několikrát byla vyslovena nutnost novely tohoto zákona. O potřebnosti a nutnosti novelizace se tehdy vyjádřil i předseda výboru a nyní právě pan ministr vnitra Grulich. Sněmovna potom zrušila usnesení zastupitelstva, protože v souladu se špatným zákonem jí nic jiného nezbývalo. Zdravý rozum ale trpěl.

Návrh novely zákona řešící i tyto problémy máme dnes na stole. Z vládního stanoviska - koneckonců ho zde připomněl i pan zpravodaj - čiší nechuť problém řešit a sliby, že snad někdy v budoucnu, v rámci reformy veřejné správy, v širším kontextu, chce vláda reagovat na tyto problémy, kterých si je vědoma. Toto stanovisko vlády cítím jako neochotu řešit problematiku trvající léta a doporučuji Poslanecké sněmovně, aby tohoto stanoviska nedbala, pustila předložený návrh do diskuse a sama prokázala, že cítí a je si vědoma nutnosti odstranit jablko sváru v práci zastupitelstev našich měst a obcí. Diskutujme, dámy a pánové, nad řešením, ale odmítněme neochotu a oddalování řešení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. Vzhledem k času jsem v tuto chvíli nucena přerušit projednávání tohoto bodu, a to do zítřka 9.00 hodin, kdy budeme pokračovat projednáváním tohoto bodu.

V 16 hodin začnou interpelace nejprve na předsedu vlády, poté na jednotlivé ministry. Tento bod bude probíhat do 18.30 hodin, kdy dnešní jednání skončí. Další jednání bude pokračovat zítra v 9.00 hodin tímto rozjednaným bodem a dalšími body schváleného pořadu schůze.

Vyhlašuji přestávku do 16.00 hodin.

 

(Schůze přerušena v 15.47 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP