Poslanec Josef Janeček: Chtěl bych upozornit, že do ukončení druhého čtení o tom nelze hlasovat, neboť je automatické z jednacího řádu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím sněmovnu o krátké strpení, musíme si ujasnit proceduru.

Děkuji. Situace byla vyjasněna, pan poslanec Filip je na základě ' 86 odst. 6 oprávněn vzít zpět svůj návrh do konce druhého čtení. Jeho oznámení tedy chápu jako zpětvzetí tohoto návrhu zákona. Děkuji.

Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu.

 

Paní poslankyně, páni poslanci, o bodech 17 a 18 schváleného pořadu schůze bylo již dříve rozhodnuto, že budou projednávány na schůzi zítra.

 

Nyní bychom měli projednávat bod 19, kterým je "Senátní návrh na vydání zákona o svobodném přístupu k informacím a o změně dalších zákonů - zákon o svobodě informací - sněmovní tisk 16, prvé čtení.

Obdržela jsem informaci od Kanceláře Poslanecké sněmovny, že pan senátor Žantovský, který je předkladatelem tohoto návrhu zákona z pověření Senátu, je ještě v průběhu dnešního dne na zahraniční cestě, tedy se velice omlouvá a od zítřejšího rána je kdykoliv připraven odůvodnit tento návrh zákona v Poslanecké sněmovně.

Pokud tedy nebude námitek, navrhuji, abychom se v této chvíli zabývali schváleným bodem pořadu číslo 20.

 

20.
Návrh poslanců Josefa Janečka a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech
spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů
a soudců, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 17/ - první čtení

 

Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl poslanec Josef Janeček, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy, vážení pánové, moje zdůvodnění bude vcelku velice krátké, neboť tato problematika, pokud vím, je v podstatě známa.

Jedná se o to, že zde existují různé skupiny obyvatel České republiky, které jsou ve velmi různých režimech z hlediska sociálního pojištění, event. nároků na plat. Jedná se jednak o představitele státní moci, jedná se, abych tak řekl, o ozbrojené složky a jedná se o zaměstnance.

Vzhledem k tomu, že tato novela je v podstatě jednoduchá a jejím smyslem je srovnat podmínky představitelů státní moci a abych tak řekl ostatní civilní sféry, rozhodli jsme se předložit tento návrh, i když musím říci, že se na mne, abych tak řekl, s protestem obrátili někteří představitelé, jako jsou například soudci atd., čili domnívám se, že je to věc, o které zřejmě bude třeba diskutovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Josefu Janečkovi a nyní prosím, aby se nyní slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jiří Václavek.

 

Poslanec Jiří Václavek: Paní předsedající, dámy a pánové, právě jsem se dozvěděl o tom, že jsem zpravodajem. Funkce se ujmu, ale úvodní slovo připraveno nemám, omlouvám se. Přejdu ke stolku zpravodajů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji pane poslanče a nyní otevírám obecnou rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Hlásí se do ní pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, poté co vznikla prekérní situace se zpravodajstvím k tomuto návrhu zákona, dovolím si také trošku sice bez přípravy, ale pokusím se upoutat vaši pozornost a přemluvit vás k přijetí jednoho návrhu.

Pan navrhovatel Janeček velmi krátce zdůvodnil svůj návrh, a myslím si, že je to škoda, protože tento návrh zákona vůbec není tak jednoduchý, jak by se snad mohlo na první pohled zdát.

Trošku předběhnu dobu, ale máme na programu této schůze, i když to nebudeme projednávat dnes, dva návrhy zákonů, také od poslanců KDU-ČSL, které se týkají mandátových věcí. Domnívám se, že tento zákon není jen o sociální otázce a platové otázce, ale dotýká se také imunitních a mandátových věcí. A jak známo, pracovní neschopnost je záležitost, která vzniká při rozhodování o výkonu zdravotnických služeb, rozhodování při výkonu zdravotnických služeb je správní rozhodování, je to vlastně rozhodování výkonné moci, a ten, kdo takovému rozhodování podléhá, musí dodržovat určitý léčebný režim, např. být doma a ležet v posteli. A může nastat střet s právem zákonodárce sedět zde a hlasovat.

Nechci nyní zde v této chvíli dávat návod, jak tuto záležitost řešit. Chci jenom upozornit, že problém je složitější, než by se ze samotného návrhu zákona zdálo.

Pokud jsem zaslechl kuloární debatu, panuje určitá neformální dohoda o tom, že by dva návrhy, které budeme snad řešit zítra, měly být řešeny v nějakém podvýboru nebo pracovní skupině, a pokud to neudělá někdo jiný, budu to třeba já nebo někdo z mých kolegů, kdo byl u těchto dvou návrhů, které teprve budeme projednávat, budeme navrhovat, aby se vrátily oba tyto návrhy k přepracování. Získá se tím čas k tomu, aby se daly do poněkud rozumnější podoby.

Vzhledem k tomu, že jsem přesvědčen, že i tento návrh zákona spadá svým typem, svou povahou k těm dvěma zbývajícím, dovolím si předložit návrh, aby se sněmovna usnesla -z těch důvodů, které jsem již uvedl - na tom, že vrací tento návrh zákona navrhovatelům k přepracování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: K dopracování. Děkuji panu poslanci Matulkovi.

Hlásí se dále někdo do rozpravy? (Nikdo.)

Vzhledem k tomu, že tomu tak není, končím obecnou rozpravu a prosím pana poslance Václavka, aby se ujal své funkce zpravodaje, která bude velmi snadná.

 

Poslanec Jiří Václavek: Dámy a pánové, v rozsáhlé rozpravě padl pouze jeden návrh na usnesení, který jste právě slyšeli, a prosím paní předsedající, aby dala o něm hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, chystám se tak učinit.

Pravděpodobně s poznámkou k proceduře se hlásí pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Paní místopředsedkyně, chtěl jsem vás jenom poprosit, abychom dodrželi dobré mravy v tom, že byste ještě nabídla panu předkladateli závěrečné slovo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Omlouvám se. Přiznám se panu navrhovateli, že po tak krátké rozpravě jsem zcela zapomněla na toto jeho právo a vzhledem k tomu, že se o něj sám nepřihlásil, tak jsem mu je neudělila. Ale přeje-li si přednést závěrečné slovo, má samozřejmě tuto možnost.

 

Poslanec Josef Janeček: Mé závěrečné slovo bude velice krátké. Znám námitku, kterou tady zmínil kolega Matulka. Je prostě na sněmovně, zdali se rozhodne tuto námitku řešit v průběhu projednávání, nebo jiným způsobem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Myslím, že v tuto chvíli již nemohou být žádné námitky proti procedurálnímu postupu.

V tuto chvíli považuji za správné, vzhledem k tomu, že se značně změnil poměr sil ve sněmovně, vás všechny odhlásit a požádat o novou registraci.

V tuto chvíli rozhodneme v hlasování o návrhu pana poslance Matulky, že se tato předloha vrací navrhovateli k dopracování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 61 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že tento návrh byl přijat, když se pro něj v hlasování pořadové číslo 61 z přítomných 180 pro vyslovilo 139, 30 bylo proti.

 

Tím končím projednávání tohoto bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP